![]() |
Kibirli Hükümdâr |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kibirli HükümdârKibirli hükümdâr Hakkında Kibirli hükümdâr KİBİRLİ HÜKÜMDÂR "Veliyyullah Dehlevî" âlim ve velî bir zât ![]() Bir gün sevdiklerine anlattı şunu bizzât: Vaktiyle çok gururlu ve kibirli bir Sultân Ülkesini gezmeyi arzu eder bir zaman ![]() Ata binip yanına alır avanesini ![]() Çıkar bir gezintiye dolaşır ülkesini ![]() Giderken bir haşmetle hem de gururlanarak Karşısına bir kimse çıkar âni olarak ![]() Yamalı elbiseli ihtiyar bir kimsedir ![]() Yanına yaklaşarak evvelâ selâm verir ![]() Sultân almaz selâmı kibir ve gurûrundan ![]() O der ki: (Senin ile bir işim var ey sultân!) Sultân ona kızarak der ki: (Ne istiyorsun? Sen hangi cesâretle bana söz söylüyorsun?) Atının dizginini tutarak o ihtiyar Der ki: (Ey mağrur sultân seninle bir işim var!) Çâresiz kalan sultân ondan kurtulmak için Der ki: (Söyle bakalım benimle neymiş işin?) Der ki: (Bu âşikâre söylenecek şey değil ![]() Gizlidir onun için bana doğru az eğil ![]() Sultân ister istemez eğilince o yana (Ben Azrâil'im!) diye bildirir o sultâna ![]() O bunu öğrenince soğur eli ayağı ![]() Üzülür rengi kaçar çözülür dizi bağı ![]() Kekeliyerek der ki hazreti Azrâil'e: (İzin ver görüşeyim gidip âilem ile ![]() Lâkin O bir an bile sultâna vermez izin ![]() Alır hemen rûhunu bir an beklemeksizin ![]() Sonra o kıyâfetle oradan ayrılarak Bu sefer bir Mü'mine gelir âni olarak ![]() Ona yaptığı gibi selâm verir ilk önce ![]() O tebessüm ederek cevap verir hemence ![]() Azrâil ona dahî hitâb edip o zaman Der ki: (Biraz işim var seninle ey müslümân!) O der: (Hay hay efendim emrin baş üzerine ![]() Ne gibi hizmet varsa getireyim yerine ![]() O zaman Melek der ki: (Ey müslümân kardeşim! Ben ölüm meleğiyim seninle budur işim ![]() O der ki: (Hoş geldiniz safâlar getirdiniz ![]() Ben de sizi beklerdim beni sevindirdiniz ![]() Lâkin ricâm şudur ki çabuk olun az daha ![]() Rûhumu bir an önce kavuşturun Allah'a ![]() Melek der ki: (Ey mü'min benden bir arzun var mı? Rûhunu ne şekilde istiyorsun almamı?) O der ki: (Mâdem öyle izin ver bana biraz ![]() Abdest alıp kılayım iki rekât bir namâz ![]() Ben ikinci rekâtin secdesini yaparken Sen de tam o sırada rûhumu kabzet hemen ![]() Kabûl eder Azrâil onun bu ricâsını ![]() Secdede incitmeden alıverir canını ![]() |
![]() |
![]() |
|