Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyük, düzenli, rheia, satürnün, uydusundan

Rheia ,satürn'ün Sekiz Büyük Düzenli Uydusundan Biri.

Eski 10-16-2012   #1
Şengül Şirin

Rheia ,satürn'ün Sekiz Büyük Düzenli Uydusundan Biri.

RHEİA

Rheia,Satürn'ün sekiz büyük düzenli uydusundan biriÇapı 1530 km'dirve Satürn'den ortalama 527040 kmuzaklıkta dairesele yakın bir yörüngede dolanmaktadırYoğunluğu suyunkinin 1,3 katıdırBu nedenle büyük ölçüde su buzundan oluştuğu sanılmaktadırKızılötesi tayf ölçümleri de,yüzeyinin temel olarak su donundan oluştuğunu göstermektedirYüzeyinin ışığı yansıtma gücü oldukça yüksektirama bu özelliği bölgelere göre önemli farklılıklarda gösterirSatürn'ün öteki uydularının pek çoğu gibi,Rheia'nında kendi ekseni çevresindeki dönüşü ile yörüngedeki dolanımı periyodik bir uyum içindedirbu nedenle de hep aynı yüzü gezegene dönüktürSatürn'ün öteki uydularından Dione gibi Rheia'nın da gezegene bakan yüzü parlak ve kraterlidirbuna karşılık öbür yüzü daha karanlık ve daha az kraterlidir

Rheia'nın yüzeyinin kayaçlar yerine büyük oranda buzdan oluşmasına karşın,uydunun kraterli yüzü Merkür ya da Ay'ın çok kraterli kayaç yapısını andırırRheia,Satürn sisteminin yüzeyi en kraterli uydusudurSatürn yörüngesindeki çok düşük denge sıcaklıklarında ( yaklaşık 90 K),uyduyu oluşturan buzun kayaçlara özgü mekanik özellikler gösterdiği düşünülmektedirRheia'nın arka yarı yüzünde görülen parlak,doğrusal ve köşegenel çizgilerin bu bölgede yüzeyin yeniden oluşmasından ve su ya da metan gazı gibi uçucu maddelerin çatlaklardan sızmasından kaynaklandığı sanılmaktadırKraterlerdeki parlak lekelere de uçucu maddelerin taşınmasının yol açtığı düşünülebilir

Kaynak;AnaBritannica cilt 26 frmsinsinet için derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com