![]() |
Turşular,Turşu Yapılışları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşular,Turşu Yapılışlarıİyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir ![]() ![]() ![]() 80 gr ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz ![]() ![]() Sebze Seçerken; Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin ![]() ![]() ![]() ![]() Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin ![]() Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Turşular,Turşu Yapılışları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşular,Turşu YapılışlarıPATLICAN DOLMASI TURŞUSU 1 kg ![]() 1 Baş sarımsak 8 - 10 Dal lahana yaprağı 2 Adet havuç 2 Adet etli kırmızı biber 2 Çorba kaşığı kaya tuzu 1 Çorba kaşığı limon tuzu Sirke Su maydanoz sapı - Patlıcanlar yıkanır, baş kısımları kesilir, kaynamakta olan limonlu suya patlıcanlar atılır, yarım olarak haşlanır ![]() - Sudan çıkan patlıcanlar, tepsi gibi düz bir zemine dizilir, üzerine acısı çıkması için ağırlık konur ![]() ![]() - Ertesi günü tuzla ovulmuş ince, kıyılmış lahana, kırmızı biber, havuç, bir kaç diş sarımsak , acısı çıkmış ortası karnıyarık gibi yarılmış patlıcanlara doldurulur ![]() - İçi doldurulmuş patlıcanlar maydanoz saplarına sıkıca sarılarak bağlanır ![]() - Kavanoza aralarına dövülmüş sarımsak konarak, patlıcan dolmaları yerleştirilir ![]() - Patlıcan dolması dizilmiş kavanozun yarısına sirke diğer yarısına su konur ![]() - Sirke ve su kavanozdan, çukur bir kaba boşaltılır, üzerine kaya tuzu ve limon tuzu konur iyice karıştırılır ![]() - Tuzlu karışım, kavanozda bulunan patlıcanların üzerine dökülür ![]() - En üste iyi yıkanmış taş gibi bir ağırlık konur, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ![]() - Patlıcan dolmaları turşu suyunu çok çabuk çeker, bu yüzden turşuyu kurduktan 5 gün sonra kavanozun eksilen kısmına sirke eklenir ![]() Not: Turşu yaparken mutlaka kaya tuzu kullanılmalıdır |
![]() |
![]() |
![]() |
Turşular,Turşu Yapılışları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşular,Turşu YapılışlarıSALATALIK TURŞUSU (5 litrelik ) Malzemeler: * 3,5-4 kilo turşuluk salatalık(kıtır kıtır olması isteniliyorsa 0 numara yani en küçük boy tercih edilmeli * Kavanoz yada bidonun alacağı kadar su * Kaya tuzu (Tuzun oranlaması Cubuktursusu ![]() ![]() ![]() * 2 çorba kaşığı toz şeker * 10-15 diş sarımsak * 2 su bardağı sirke * Defne yaprağı yada dereotu Yapılışı; 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() 8 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Turşular,Turşu Yapılışları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşular,Turşu YapılışlarıLAHANA TURŞUSU TARİFİ 1 küçük lahana 1 çay kaşığı şeker 8-10 dis sarmısak 3-4 defne yaprağı 1 çay kaşığı kırmızı biber 2 limon 1 çorba kaşığı nohut 1 çorba kaşığı kaya tuzu Lahananın dış yapraklarını atınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Turşular,Turşu Yapılışları |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşular,Turşu YapılışlarıACI BİBERLİ DOMATES TURŞUSU Malzemeler: * 4 kilo ufak açık yeşil acı biber * 2 kilo domates (salçalık) * 2 su bardağı sirke * 30 diş sarımsak * 12 çorba kaşığı kaya tuzu * Maydanoz veya dereotu NOT:Malzemeleri isterseniz ihtiyaca göre orantılı bir şekilde azaltabilirsiniz ![]() Yapılışı: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Kırmızı pancar turşusu 1 ![]() ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Tarifin Hazırlanışı 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Turşular,Turşu Yapılışları |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşular,Turşu YapılışlarıTaze Fasülye Turşusu Taze fasulye, tuz, sarımsak 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Kırmızı Biber Turşusu MALZEMELER: kırmızı bıber sarımsak yağ turşuluk tuz 1 yumurta su YAPILIŞI: Kırmızı biberleri ortadan ikiye yarıp tohumlarını temizledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geceden ise turşuluk tuzu kavanozunuzun aldığı su oranından biraz daha az su ile ıslatıyorum ![]() ![]() Olup olmadığını anlamak için 1 yumurtayı tuzlu suyun içine bırakıyorum ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Turşular,Turşu Yapılışları |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşular,Turşu YapılışlarıKARISIK TURŞU( 2 adet 5 litrelik bidon) Malzemeler: * 1 kg havuç * 1 kg salatalık * 1 kg körpe yeşil biber * 10 Adet kırmızı biber * 1 kg yeşil domates * 5-6 çorba kaşığı kaya tuzu * 1 su bardağı üzüm sirkesi * 10-12 diş sarımsak * Maydanoz , dereotu ve defne yaprağından herhangi biri Yapılışı: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|