Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
isırgan, yemekleri

İsırgan Yemekleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsırgan Yemekleri




Isırgan Yemekleri






1 demet taze ısırganotu ya da 250 gr kuru ısırgan
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 tepeleme yemek kaşığı mısırunu
25 gr tereyağı
5 su bardağı et ya da tavuk suyu
3 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Eldiven kullanarak ısırganotunu ayıklayıp saplarını atın Yaprakları kaynayan tuzlu suya aktarıp 10 dakika haşladıktan sonra süzün
Tereyağını çorba tenceresinde eritip üzerine un ve mısır ununu ekledikten sonra, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun
Diğer taraftan, süt ve et suyunu derin bir kapta karıştırıp kavurduğunuz una azar azar ekleyin Sürekli karıştırarak çorba kaynayıncaya kadar pişirin
Tuz, karabiber, toz şeker ve haşlanmış ısırganotunu ilave ettikten sonra, en az 20 dakika daha pişirip ocaktan alın Üzerine kırmızı pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun İsterseniz el blenderi yardımıyla çorbayı püre haline getirebilirsiniz


Alıntı Yaparak Cevapla

İsırgan Yemekleri

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsırgan Yemekleri







ISIRGANLI PATATESLİ GÖZLEME

3 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
250 gram ısırgan oto
3 adet yufka
50 gram beyaz peynir ve çökelek
1 adet yumurta
Tuz, karabiber

Haşlanmış patateslerin kabuklarını soyup, rendeleyin Soğanı küp küp doğrayıp, sıvıyağda pembeleştirin Isırganın sadece yapraklarını ve ince dallarını alıp yıkayın suyu iyice süzüp, küp doğranmış soğanı ilave edin Arada bir karıştırarak ısırganın yumuşamasını sağlayın Isırgan pörsüdüğünde tuz, karabiber ve patates rendesini ekleyip, karıştırın Ateşten alın Ezilmiş peynir ve yumurtayı da ekleyip karıştırın Yufkaların orta kısmına bu malzemeyi ayrı ayrı yayın Her yufkanın karşılıklı kenarlarını bohça kapatır gibi kapatın Kare şekli alan yufkaları çok az yağlanmış teflon tavada veya sac üzerinde arkalı önlü pişirin Dörde keserek, soğutmadan servis yapın



ISIRGAN YAĞLAŞI

2 bağ ısırgan
1 çorba kaşığı yağ
1 çay bardağı mısır unu
1 su bardağı süt
Yeterince tuz
Nane

Isırganı temizledikten sonra yıkayıp haşlayın Suyunu süzdükten sonra iyice ezip süzgeçten geçirin Ezilmiş ısırganı bir tencereye alın Mısır unu, nane, tuz, yağ ve yeterince su ilave ederek iyice karıştırın Bir süre pişirin İndirmeye yakın süt ilave edin


Alıntı Yaparak Cevapla

İsırgan Yemekleri

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsırgan Yemekleri







ISIRGANLI SALATA

2 demet ısırganotu
1 adet kırmızı soğan
1 adet domates
1 adet dolma biberi
8-10 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Isırganotu az suda haşlanır, hemen soğuk suya atıldıktan sonra süzgece çıkarılır Orta incelikte kıyılır İnce doğranmış soğan tuzla ovulur Üzerine ısırganotu, küp doğranmış domates, ,ince kıyılmış biber,maydanoz, limon suyu ve zeytinyağı eklenir, karıştırılır



ISIRGAN KAVURMASI

1 demet ısırgan otu
1 küçük baş soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı tuz

Kalın saplarından ayırıp iyice yıkadığınız ısırgan yapraklarını kaynayan suya atıp çok az yumuşayıncaya kadar haşlayın Süzgeçte süzün İnce doğranmış soğanı zeytinyağında kavururken tuz ve ısırganı da atıp bir süre birlikte kavurun Servis sırasında üzerine limon sıkıp pul biber serpin (İstenirse ısırgan acı hindiba ile birlikte kavrulabilir)

Alıntı Yaparak Cevapla

İsırgan Yemekleri

Eski 10-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsırgan Yemekleri







ISIRGAN YAĞLASI (ORDU)

2 bağ ısırgan
1 kaşık yağ
1 çay kaşığı mısır unu
1 su bardağı süt
yeterince tuz
nane

Isırgan temizlenir Yıkanıp haşlanır Suyu süzülür ve iyice ezilerek süzgeçten geçirilir Ezilmiş ısırgan bir tencereye konur Mısır unu, nane, tuz, yağ ve yeterince su ilave edilerek iyice karıştırılırBir süre pişirilirİndirilmeye yakın süt ilave edilir



ISIRGAN EZMESİ

1 bağ ısırgan otu
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz

Isırgan otu kaynayan suya atılır, solana kadar pişirilir Sonra sudan alınır, robotta geçirerek püre yapılır Tereyağı, pul biber ve tuz tvada yakılır Isırganın üzerine dökülür, karıştırılır

Alıntı Yaparak Cevapla

İsırgan Yemekleri

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsırgan Yemekleri







ISIRGAN MANCARI (DÜZCE)

Cibirten otu diye de tanınır Üzerinde ince ince dikenleri vardır Eğer eldivensiz yanaşılırsa eli dağlar acıtır Genç sürgünleri elle toplanır Çentilip sıcak suda haşlanır Pirinçle yemeği yapıldığı gibi sarımsaklısı da yapılır Bağırsak hastalığına iyi geldiği söylenir Ayrıca haşlandıktan sonra mısır unu ile çorbası yapılır Hele içine kaymaklı süt koyarsanız çok lezzetli olur



ISIRGANOTU BASTISI

1 kg ısırganotunu iyice temizledikten sonra bol suda 5 - 6 kere yıkayıp doğrayınız Tencereye 2 soğan çentip iki-kaşık tereyağıyla pembeleşinceye dek kuvvetli ateşte kavurduktan sonra içine yarım kilo kıyma koyunuz Pembeleşinceye kadar kavurup ısırganotlarını içine atınız, kapalı olarak kendi suyu ile orta ateşte pişiriniz İndirmeden 10 dakika önce 1 - 2 avuç temizlenmiş ve iyice yıkanmış pirinç, altı kepçe su ya da etsuyu, tuz, biber ve baharat koyunuz, kapalı olarak pişiriniz

Alıntı Yaparak Cevapla

İsırgan Yemekleri

Eski 10-11-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsırgan Yemekleri







ISIRGAN YEMEĞİ (RİZE)

Taze ısırgan yıkanır, haşlanır ve süzülür Iki baş kıyılmış soğan bir tencerede bir kaç kaşık yağla kavrulur, salçası ve süzülmüş ısırganlar tencereye konur Yeterince kaynar su ile iki bardak süt ve tuz ilave edılır İsteğe göre karabiber de konabilir Isırgan yemeğinin bazı hastalıldara yararlı olduğu söylenmektedir

Not: Kendiliğinden yetişen ısırgan otundan yapılan yemeğin tarifi Çayeli'nden alınmıştır



ISIRGAN KAVURMASI

1 demet ısırgan otu
1 küçük baş soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı tuz

Kalın saplarından ayırıp iyice yıkadığınız ısırgan yapraklarını kaynayan suya atıp çok az yumuşayıncaya kadar haşlayın Süzgeçte süzün İnce doğranmış soğanı zeytinyağında kavururken tuz ve ısırganı da atıp bir süre birlikte kavurun Servis sırasında üzerine limon sıkıp pul biber serpin (İstenirse ısırgan acı hindiba ile birlikte kavrulabilir)


Alıntı Yaparak Cevapla

İsırgan Yemekleri

Eski 10-11-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsırgan Yemekleri







ISIRGANLI SALATA

2 demet ısırganotu
1 adet kırmızı soğan
1 adet domates
1 adet dolma biberi
8-10 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Isırganotu az suda haşlanır, hemen soğuk suya atıldıktan sonra süzgece çıkarılır Orta incelikte kıyılır İnce doğranmış soğan tuzla ovulur Üzerine ısırganotu, küp doğranmış domates, ,ince kıyılmış biber,maydanoz, limon suyu ve zeytinyağı eklenir, karıştırılır



ISIRGAN OTLU KİŞ

Hamur için;
250 gr un
200 gr tereyağı
2 yemek kaşığı buzlu su
1 yemek kaşığı sirke
tuz
kuru bakliyat

iç için;
500 gr ısırgan otu
150 gr beyaz peynir
muskat (küçük hindistan cevizi)
3 adet yumurta
1 adet iri soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
200 ml krema

Hamurun hazırlanması için buzlu su dışında tüm malzemeyi derin bir kaba koyun Bıçak yardımıyla tereyağını küçük parçalar halinde kesin Yağ iyice küçük parçalara ayrılınca soğuk suyu ilave edip hamuru büyükçe bir top olana dek yoğurun Sonra hamuru serin bir yerde 1 saat kadar dinlendirin Fırını 200 derecede çalıştırın Hamuru tezgahın üstüne yaydığınız bir alüminyum kağıt üzerinde 1 santimetre kalınlığında açın Hamurun ortasına koyduğunuz kilitli geçmeli kek kalıbını kullanarak hamurdan tabanı büyüklüğünde bir daire kesin Kenarda kalan fazlalıkları toplayın ve yuvarlak hamur parçasını kalıba yerleştirin Kalan hamurla kalıbın kenarında tabanından itibaren 5 cm yüksekliğinde bir şerit oluşturun ve şeridi yer yer çatal ile delin

Not: Isırgan otu içerdiği bol miktardaki C vitamini, kalsiyum ve demir sayesinde kansızlık, romatizma ve demir eksikliği için etkili bir ilaçtır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.