![]() |
İsırgan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsırgan YemekleriIsırgan Yemekleri ![]() ![]() 1 demet taze ısırganotu ya da 250 gr kuru ısırgan 1 tepeleme yemek kaşığı un 1 tepeleme yemek kaşığı mısırunu 25 gr tereyağı 5 su bardağı et ya da tavuk suyu 3 su bardağı süt 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber Eldiven kullanarak ısırganotunu ayıklayıp saplarını atın ![]() ![]() Tereyağını çorba tenceresinde eritip üzerine un ve mısır ununu ekledikten sonra, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun ![]() Diğer taraftan, süt ve et suyunu derin bir kapta karıştırıp kavurduğunuz una azar azar ekleyin ![]() ![]() Tuz, karabiber, toz şeker ve haşlanmış ısırganotunu ilave ettikten sonra, en az 20 dakika daha pişirip ocaktan alın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsırgan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsırgan Yemekleri![]() ISIRGANLI PATATESLİ GÖZLEME 3 adet haşlanmış patates 1 adet soğan Yarım çay bardağı sıvıyağ 250 gram ısırgan oto 3 adet yufka 50 gram beyaz peynir ve çökelek 1 adet yumurta Tuz, karabiber Haşlanmış patateslerin kabuklarını soyup, rendeleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISIRGAN YAĞLAŞI 2 bağ ısırgan 1 çorba kaşığı yağ 1 çay bardağı mısır unu 1 su bardağı süt Yeterince tuz Nane Isırganı temizledikten sonra yıkayıp haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsırgan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsırgan Yemekleri![]() ISIRGANLI SALATA 2 demet ısırganotu 1 adet kırmızı soğan 1 adet domates 1 adet dolma biberi 8-10 dal maydanoz Yarım tatlı kaşığı tuz Yarım limon 3 çorba kaşığı zeytinyağı Isırganotu az suda haşlanır, hemen soğuk suya atıldıktan sonra süzgece çıkarılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISIRGAN KAVURMASI 1 demet ısırgan otu 1 küçük baş soğan Yarım çay bardağı zeytinyağı Yarım limon 1 çay kaşığı kırmızı pul biber Yarım çay kaşığı tuz Kalın saplarından ayırıp iyice yıkadığınız ısırgan yapraklarını kaynayan suya atıp çok az yumuşayıncaya kadar haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsırgan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsırgan Yemekleri![]() ISIRGAN YAĞLASI (ORDU) 2 bağ ısırgan 1 kaşık yağ 1 çay kaşığı mısır unu 1 su bardağı süt yeterince tuz nane Isırgan temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISIRGAN EZMESİ 1 bağ ısırgan otu 1 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı pul biber 5 çorba kaşığı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı tuz Isırgan otu kaynayan suya atılır, solana kadar pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsırgan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsırgan Yemekleri![]() ISIRGAN MANCARI (DÜZCE) Cibirten otu diye de tanınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISIRGANOTU BASTISI 1 kg ısırganotunu iyice temizledikten sonra bol suda 5 - 6 kere yıkayıp doğrayınız ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsırgan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsırgan Yemekleri![]() ISIRGAN YEMEĞİ (RİZE) Taze ısırgan yıkanır, haşlanır ve süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Kendiliğinden yetişen ısırgan otundan yapılan yemeğin tarifi Çayeli'nden alınmıştır ![]() ![]() ISIRGAN KAVURMASI 1 demet ısırgan otu 1 küçük baş soğan Yarım çay bardağı zeytinyağı Yarım limon 1 çay kaşığı kırmızı pul biber Yarım çay kaşığı tuz Kalın saplarından ayırıp iyice yıkadığınız ısırgan yapraklarını kaynayan suya atıp çok az yumuşayıncaya kadar haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsırgan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsırgan Yemekleri![]() ISIRGANLI SALATA 2 demet ısırganotu 1 adet kırmızı soğan 1 adet domates 1 adet dolma biberi 8-10 dal maydanoz Yarım tatlı kaşığı tuz Yarım limon 3 çorba kaşığı zeytinyağı Isırganotu az suda haşlanır, hemen soğuk suya atıldıktan sonra süzgece çıkarılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISIRGAN OTLU KİŞ Hamur için; 250 gr un 200 gr tereyağı 2 yemek kaşığı buzlu su 1 yemek kaşığı sirke tuz kuru bakliyat iç için; 500 gr ısırgan otu 150 gr beyaz peynir muskat (küçük hindistan cevizi) 3 adet yumurta 1 adet iri soğan 3 yemek kaşığı zeytinyağı tuz karabiber 200 ml krema ![]() Hamurun hazırlanması için buzlu su dışında tüm malzemeyi derin bir kaba koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Isırgan otu içerdiği bol miktardaki C vitamini, kalsiyum ve demir sayesinde kansızlık, romatizma ve demir eksikliği için etkili bir ilaçtır |
![]() |
![]() |
|