Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
belçika, dünya, mutfağı, yemekleri

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



BELÇİKA YEMEKLERİ - DÜNYA MUTFAĞI

BELÇİKA GÜVECİ
  • 1 kg dana gulaş
  • 3 adet kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Öncelikle kibrit kutusu büyüklüğündeki gulaşlar unlanır, unları silkilir Tvaya yağ konur, kızınca etler atılır Sadece kabuk bağlayacak kadar kızartılır Sonra toprak bir güvece aktarılır Üzerine yarım daire şeklinde doğranmış soğan ve sarımsak konur Tuz serpilir, et suyu eklenir Kısık ateşe yerleştirilir 2,5 saat kadar pişirilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



FLAMAN USULÜ HAVUÇ (BELÇİKA)
  • 600 gr taze havuç (yıkanıp, kazınmış ve iri dilimlenmiş)
  • 45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1 küçük soğan (çok ince doğranmış)
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 1-2 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)

Orta boy bir tencereye yarıya kadar su koyunuz Bir kaba havuçları koyup tencereye oturtunuz Üstüne bir kapak kapayıp orta ateşte kaynayan suyun buharı ile (Ben Mari usulü) havuçları 12-20 dakika, yumuşayıncaya kadar pişiriniz

Başka bir tencerede, tereyağı hafif ateşte eritiniz Yağ kızınca soğanları ekleyip 5-6 dakika, soğanlar yumuşayıncaya kadar kızartınız Şekeri koyunuz Devamlı karıştırarak 2-3 dakika, karışım hafif altın sarısı olana kadar pişirmeye devam ediniz

Tuzu, biberi, limon suyunu, maydanozu ve havuçları ekleyip iyice karıştırınız

Tencereyi ateşten alıp havuçları servis tabağına koyarak servis ediniz

Not: Flaman usulü havuç kış sofralarınızı süsleyecek değişik bir Belçika yemeğidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



BELÇİKA YAHNİSİ
  • 1 kg dana eti (2,5 cm büyüklüğünde kuşbaşı doğranmış)
  • 60 gr (1/2 su bardağı) un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 1/2 su bardağı rafine yağ
  • 6 orta büyüklükte soğan (ince doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (kıyılmış)
  • 2+1/4 su bardağı maden suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Baharat torbası:
  • 2 sap maydanoz
  • 1 fiske kekik
  • 1 defne yaprağı

Un, tuz ve karabiberi küçük, derin bir kaseye eleyiniz Kuşbaşı et parçalarını, elediğiniz karışımın içinde iyice unlanıncaya kadar çeviriniz

Bir tencerede yağı orta ateşte ısıtınız Etleri azar azar tencereye koyup karıştırarak her taraflarını pişiriniz Pişen etleri delikli bir kepçe ile tencereden alarak bir tabağa yerleştiriniz

Tencerede et kalmayınca soğanları ve sarımsağı koyarak 8-10 dakika, soğanlar yumuşak ve pembe bir hal almcaya kadar (soğanların renginin kahverengiye dönüşmemesine dikkat ediniz) kızartınız Yağını çekmişse, biraz daha rafine yağ ekleyiniz Etleri yeniden tencereye koyarak maden suyu, toz şeker ve baharat torbasını ekleyiniz

Tencerenin kapağını kapayarak ateşi kısınız; etleri 1,5 saat etler yumuşayıncaya kadar, yavaş yavaş pişiriniz Sonra tencerenin kapağını açarak 30 dakika da üstü açık olarak pişiriniz (Etler bu süre içinde biraz suyunu çekecektir) 2 saat sonunda tencereyi ateşten alıp, baharat torbasını çıkararak servis ediniz

Not: Belçika'nın klasik yemeklerinden olan bu yahni, tereyağlı şehriye ile servis edilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



BELÇİKA USULÜ LAHANA
  • 1/2 kg lâhana
  • 1 çorba kaşığı tereyağ

Lahanın kökleri uçlarından kesilerek ayıklanır ve bol suda yıkanır 8 bardak su bir tencereye konarak kaynatılır Bir fasulye büyüklüğünde soda ile, bir çay kaşığı tuz kaynayan suya atılır Sonra, lahanalar bu kaynayan suya koyularak kapağı kapatılır ve haşlanır Evvelce yapılmış etin yanına koyulurken sote yapılır ve tuz ile karabiberi ilâve edilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



BELÇİKA ÇORBASI
  • 100 gr lahana
  • 4 adet patates (iri)
  • 100 gr kuru fasulye
  • 200 gr şehriye
  • 7 bardak et suyu
  • 1 kaşık un
  • 50 gr jambon
  • 50 gr tavuk ciğeri (kıyılmış)
  • 1 baş soğan
  • 1 sap kereviz
  • 2 adet havuç
  • 1 fincan maydanoz (kıyılmış)
  • 75 gr peynir (rendelenmiş)
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • yeteri kadar tuz ve karabiber

Jambon kıyılmış tavuk ciğeriyle karıştırılarak güvece konur Ayrılan zeytinyağının tamamı eklenir ve güveç iki dakika kadar kuvvetli ateşte kavrulur Rendelenmiş soğan da ilâve edildikten sonra kavurmaya devam edilir Kavurma, soğanlar pembeleşinceye kadar sürer

Bir tarafta hazırlanmış, kıyılmış lahana, üzeri kazındıktan sonra rendelenen havuç, kıyma gibi son derece ince doğranmış kereviz ve tavla zarı büyüklüğünde parçalara bölünmüş olan patates de ilâve edilir Hepsi karıştırılarak bir süre daha kavrulurken tuz, biber konur Geceden suda duran kuru fasulye de süzülerek eklenir Et suyu da konduktan sonra güve -cin ağzı kapatılır ve gayet hafif bir ateşte iki saat ısıtılır Daha sonra iki kaşık çorba suyunda sulandırılmış unla şehriye de kaba ilâve edilir

Yarım saat kadar daha pişirmeye devam olunur Güvecin kapağı açılarak üzerine rendelenmiş peynir serpilir Çorba, servise hazırdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



PEYNİRLİ KREMALI AYÇÖREĞİ (BELÇİKA)
  • 2 Yumurta (Birinin Sarısı Ayrılır)
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Çorba Kaşığı Şeker
  • 1 Paket Yaş Maya (40 Gr)
  • 2,5 Su Bardağı Süt (2,5)
  • 1 Paket Labne Peynir (200 Gr)
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Kg Un
  • 200 Gr Beyaz Peynir Veya Lor Peyniri

Bir kabın içine ılık sütü, şekeri ve ezilmiş mayayı ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım İçine yumurtaları, sıvı yağı, labne peyniri ilave ederek çırpma teliyle karıştıralım Unu ve tuzu ilave ederek özlü ve yumuşak bir hamur yoğura-lım Hamur kabının ağzını örtüp ılık bir ortamda hamur iki misli kabarana dek mayalandıralım Mayalanan hamuru 6 eşit beze halinde bölelim ve herbirini ayrı ayrı unlanmış bir zeminde 3 mm kalınlığında açalım Açtığımız kaim yufkayı öne artı (+) şeklinde keselim Ortalarından bir kez daha keserek 8 eşit üçgen parça elde edelim Hamurların geniş kenarlarına peynir serperek rulo halinde saralım Hamur rulolalırın yağlanmış fırın kabına dizip yarım saat daha oda sıcaklığmd bekleterek ikinci kez mayalandıralım üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve ısıtılmış 190° ısılı fırın da altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



NUGAT GLACE (BELÇİKA)
  • 20 kişilik
  • 1 kg yumurta akı
  • 600 gram şeker
  • 600 gram ceviz, fındık, badem
  • 2 kg krem şanti
  • 200 gram kiraz ve portakal şekerlemesi

Yumurta aklarını şekerle birlikte köpürene dek çırpın Krem şantinin dörtte üçünü çırpın Ceviz, fındık ve bademi fırınlayın Şekerlemeleri küçük küçük doğrayın Tüm malzemeyi karıştırın Kalıplara doldurun Buzlukta beklettikten sonra dilediğiniz sosla servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



NİSUAZ SEBZELİ KUZU (BELÇİKA)
  • 4 kişilik
  • 800 gram kemiksiz kuzu sırtı
  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 1 adet patlıcan
  • 2 adet dolmalık yeşil biber
  • 2 adet dolmalık kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 1 adet pırasa
  • 2 tutam biberiye
  • tereyağı

Et suyu için:
  • 2_çorba kaşığı salça
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kereviz
  • Biberiye
  • Tuz

Kuzudan çıkan kemikleri fırınlayın Soğan, havuç, kereviz ve salçayla birlikte 4-5 saat kaynatıp, koyu bir et suyu hazırlayın Süzgeçten geçirin İçine 1 çorba kaşığı tereyağı katın Biberiye, tuz ve karabiberle tatlandırın Kuzuları 4 eşit parçaya bölün Bir tavada tereyağını eritin Kuzuyu çevirerek pişirin Havuç ve kabağı temizledikten sonra parmak iriliğinde kesin Haşlayın Yuvarlak bir kalıba dizin Ortasına küçük küçük kesilmiş ve haşlanmış patlıcan, kırmızı biber, yeşil biber ve domatesi doldurun Pırasa kuşak ile bağlayıp, çemberden çıkarın Pişen kuzuyu ince ince dilimleyin Yelpaze biçiminde sebzelerin üzerine dizin Kenarına hazırladığınız et suyu sosundan döküp, servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



ÇITIR SEBZELİ LEVREK (BELÇİKA)
  • 4 kişilik
  • 800 gram levrek
  • 4 adet domates
  • 1 avuç ince kıyılmış fesleğen
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı balzamik sirke
  • Tuz
  • Karabiber
  • Tereyağı
Sos için:
  • Yarım bardak elma sirkesi
  • 1 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 300 gram tereyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 çorba kaşığı taze krema

Levreği 4 eşit parçaya bölün Tereyağını bir tavada eritin Balığın önce pullu olan kısmını kızartın Daha sonra ters çevirip, diğer yüzünü de pişirin Domatesleri küp küp doğrayın İçine 1 avuç ince kıyılmış fesleğen atın Zeytinyağı, balzamik sirke, tuz ve karabiberle karıştırın Hazırladığınız bu karışımı tabağın ortasına koyun Pişen levreği de pullu kısmı üste gelecek şekilde yerleştirin

Sos için: Soğanı elma sirkesinin içinde 5-10 dakika kaynatın Küp küp tereyağını yavaş yavaş içine atarak yedirin Son olarak ocağı kapattıktan sonra içine üzüm sirkesi, limon suyu ve 1 çorba kaşığı taze krema ekleyin Levreğin etrafına bu sosu dökerek servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



TAZE OT SOSUNDA LEVREK (BELÇİKA)
  • 800 gram levrek
  • 1 adet avokado
  • Yarım kereviz
  • Yarım elma
  • 1 yaprak yeşil salata
  • 150 gram brokoli
  • 1 tutam dereotu
  • 4 dal fesleğen
  • 1/4 demet maydanoz
  • 4-5 yaprak roka
  • 1 adet domates
  • 300 gram mayonez
  • Yarım fincan limon suyu
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Fesleğen, maydanoz, dereotu ve rokayı ayıklayıp, yıkayın Kaynar suya atıp, 1 dakika haşlayın Çıkarıp, suyunu süzün Blendıra koyun Püre haline getirin Mayonezin yarısıyla birlikte karıştırın Limon suyu, tuz ve karabiberle tatlandırın Ayıklanmış levrek dilimlerini tereyağında kızartın Başka bir kabın içine küp küp kesilmiş sebzeleri koyun Tuz ve karabiber ekin Kalan mayonezle karıştırın Son olarak önceden hazırladığınız yeşil sosu tabağa dökün Ortasına sebzeleri koyun Kenarına levrekleri dizdikten sonra servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı

Eski 10-11-2012   #11
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Belçika Yemekleri - Dünya Mutfağı



BRÜKSEL MUHALLEBİSİ (BELÇİKA)

Muhallebisi için:
  • 5 su bardağı süt
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 2 kahve fincanı un
  • 150 gr margarin
  • 1 paket vanilya

Çikolata sosu için:
  • 1,5 kahve fincanı süt
  • 2 çorba kaşığı kakao(silme)
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 yumurta sarısı

Muhallebiyi yapmak için 2 fincan un,3 fincan toz şeker,1 paket vanilya bir tencerede karıştırılır, üzerine 5 bardak sütü ilave edip orta ateşte pişirilirkaynamaya başladıktan sonra 150 gr margarin de ilave edilerek pişirmeye devam edilirmuhallebi iyice koyulaşınca ateşten alınır ve bir müddet soğumaya bırakılırbu arada çikolata sosunu hazırlamak için;küçük bir tencereye çikolata sosu malzemeleri konur ve orta ateşte iyice koyulaşıncaya dek pişirilirIlıklaşan muhallebi mikserle 10 dakika kadar çırpılır ve arzuya göre büyük cam bir kaba ya da küçük kaselere konurmuhallebinin üzerine de çikolata sosları döküldükten sonra bir gece buzdolabında bekletilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.