![]() |
Hangi Balık Ne Zaman Yenir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Balık Ne Zaman Yenir?Hangi balık ne zaman yenir? Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipuraya seyrek de olsa Marmara’da da raslanır ![]() ![]() ![]() ![]() Eti az kılçıklı, sert ve beyaz olan çipura Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir ![]() ![]() ![]() Gümüş Marmara Denizi’nde bulunan gümüş balıklarıüremek için Nisan ayının sonlarında Karadeniz’e geçer, sonbaharda ise geri döner ![]() En fazla 20 cm ![]() ![]() Hamsi Hamsi sürüleri Eylül ayı sonlarında Azak Denizi’nden Doğu Karadeniz’e göeç eder ![]() ![]() ![]() Ortalama boyu 18 cm kadar olan hamsilerin eti yağlı ve lezzetlidir Izgarası, tavası ve buğulaması yapılır ![]() ![]() ![]() İstavrit Hamsiden sonra en çok avlanan ve tüketilen balık türü olan istavrit türleri genellikle Nisan ayında yumurtlamaya başlar ![]() ![]() İstavritin daha çok tavası ve buğulaması yapılır ![]() ![]() İzmarit Daha çok Akdeniz ve Ege’de görülür ![]() ![]() Beyaz etli izmaritin özellikle ızgası çok lezzetli olur ![]() ![]() ![]() Kalkan Nerdeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz balık en çok aranan balıklardan biridir ![]() ![]() ![]() Click the image to open in full size ![]() Ortalama boyu 40-50 cm olan kalkan, beyaz etiyle en lezzetli balıklardan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Eti son derece lezzetli olan karagözün tavası, ızgarası ve buğulaması makbuldür ![]() ![]() Kefal Farklı kefal türleri Türkiye denizlerinin hepsinde yer alır ![]() ![]() Küçük cinslerinin tavası büyüklerininse buğulaması yapılır ![]() ![]() ![]() Kılıçbalığı Genellikle okyanusların ılıman bölgelerinde yaşayan kılıçbalıkları Akdeniz, Ege ve Marmara’da da görünür ![]() ![]() ![]() ![]() Eti çok lezzetli olan kılıçbalığının özellikle şiş ızgarası tavsiye edilir ![]() ![]() Levrek Akdeniz’de yaşayan levrek sürülerinin önemli bir bölümü ilkbahar geldiğinde Marmara’ya, Marmara’dakiler de Karadeniz’e göç eder ![]() ![]() ![]() Eti yağsız ve lezzetli olan levreğin en çok tavası, ızgarası ve fırını yapılır ![]() ![]() Lüfer ‘Boğazın sultanı’ olarak adlandırılan lüfer yaz aylarında Ege’den Marmara’ya ve Boğaz’dan da Karadenize’e çıkar ![]() ![]() Lüferin özellikle ızgarası çok lezzetli olur ![]() Mezgit Göçmen bir tür olan mezgit kışın Karadeniz’den Marmara’ya göçer ![]() ![]() Ortalama 30-40 cm ![]() ![]() ![]() Orkinos Ortaklama boyu 2-4 metre ağırlığı da 250 kilogram olan orkinos denizlerin en büyük balıklarındandır ![]() ![]() Kırmızı etli orkinosun genellikle konservesi yapılır ![]() ![]() ![]() Palamut Palamut boyuna göre çeşitli isimler ile anılır: Palamutvonozu (12-16 cm), kestanepalamudu (16-22 cm), çingenepalamudu (22-28 cm), palamut (28-35 cm), zindandelen (35-40 cm), torik (40-45 cm), sivri (45-55 cm), altıparmak (55-65 cm) ve piçuta (65 cm ve üzeri) ![]() ![]() ![]() 5740 kere görüntülenmiş Siyah etli ve lezzetli olan palamutun en lezzetli olduğu döenm Eylül sonundan Şubat’a kadar olan dönemdir ![]() ![]() Pisi balığı Bir tabağı andıran vücut yapısı ile Akdeniz ve Ege sularında bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Sardalya Türiye’nin hemen bütün kıyılarında görünen sardalya sürüleri ilkbaharda büyük sürüler halinde Ege’den Marmara’ya göç ederler ve buradan da Karadeniz’e geçerler ![]() ![]() En lezzetli balıklar arasında yer alan sardalyanın ızgarası, buğulması ve tuzlaması yapılır ![]() ![]() Sarpa Türkiye’nin hemen tüm kıyılarında bulunan sarpa ortalama 15-30 cm ![]() ![]() ![]() Eti yumuşak ve kılçıklı olan sarpanın ızgara ve buğulaması yapılır ![]() Tekir Vücudunun kırmızı ya da pembemsi rengiyle kolaylıkla fark edilen tekir ya da barbunya, Ege Denizi’nde Mart-Haziran, Akdeniz’de ise Mayıs-Haziran aylarında ürer ![]() Genelde 15-25 cm uzunluğundaki tekirin eti çok lezzetlidir ![]() ![]() ![]() Uskumru Aşırı avlanma nedeniyle uskumru sürüleri son yıllarda Marmara ve Karadeniz’e çıkamadığından göçü sona ermiştir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|