![]() |
Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek Olsun |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek OlsunBerat Kandili, Kandiliniz Mübarek Olsun Cenab-ı Hak buyuruyor: ![]() 'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Berat gecesidir ![]() ![]() ![]() Bu gecenin, dört adı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() İlahiler Bu gecenin beş özelliği vardır: 1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır ![]() 2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir ![]() 3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir ![]() 4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür ![]() 5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir ![]() ![]() Hazreti Âişe (ranha) bu gecenin fazileti hakkında şunları anlatıyor: Günün birinde Hazreti Peygamber yanıma girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Neden böyle hızlı nefes alıyorsun?’ dedi ![]() Ben, -Anam babam uğruna feda olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Resul–ü Ekrem, -Resülüllah sana haksızlık edecek diye mi korkuyorsun?’ dedi ![]() Ardından Cibril geldi ve şöyle dedi: -Bu gece Şa’bân’ın on beşinci gecesidir ![]() ![]() ![]() Resul–ü Ekrem, elbisesini çıkardı ![]() -Bu gece ibadet etmeme müsaade eder misiniz? buyurdu ![]() -Evet, sana anam babam feda olsun, dedim ![]() Peygamber namaza kalktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Allah’ım! azabından afvına, gazabından rızana sığınıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah olunca bunları Resul–ü Ekrem’e söyledim ![]() - Yâ Âişe, bunları öğrendin mi? dedi ![]() -Evet yâ Resülüllah, dedim ![]() Resuli Ekrem; -Bunları hem öğren hem de başkalarına öğret ![]() ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz (s ![]() ![]() "Her kim bu gece yüz rekat namaz kılarsa yüce Allah ona yüz melek gönderir ![]() ![]() ![]() "Yüce Allah bu gece ümmetine öyle rahmet eder ki Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca ![]() "Yüce Allah bu gece bütün müslümanlara mağfiret buyurur ancak kâhin, sihirbaz, yahut çok kin güden veya içkiye düşkün olan, yahut ana-babasını inciten, veya zinaya ısrarla devam eden müstesna ![]() 'Şaban ayının 15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Ameller, bu ayda âlemlerin Rabb'ı yüce Allah'a arz edilir ![]() Berat Kandili olan bu mübarek geceyi nasıl ihya edeceğiz? 1-Yatsı ve Sabah namazlarını mutlak surette cemaatle kılmalıyız ki, geceyi sabaha kadar ibadet etmiş olalım ![]() 2- Geceyi oruçlu olarak karşılayalım ve ertesi günü de oruç tutalım ![]() 3- Bir günlük kaza namazı kılalım 4- Berâat gecesinde 100 rek'atlı Hayır Namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur ![]() Hayır Namazı Niyet "Yâ Rabbî, niyet ettim senin rızâ-i şerîfin için namaza ![]() ![]() Kılınışı Her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur İki rek'atte bir selâm verilerek 100 rek'atte tamamlanır Her rek'atte 100 İhlâs-ı şerîf okumak sûretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir ![]() (Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]()
![]() ![]()
![]()
![]() "Allâahümme salli alâa seyyidinâa Muhammedin ve alâa âali seyyidinâa Muhammedin salâaten tünciinâa bihâa min cemî'ıl-ehvâali ve'l âafâat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allâh'ım, Efendimiz Muhammed'e ve ehl-i beytine bizi bütün korku ve âfetlerden kurtaracağın, bütün ihtiyaçlarımızı göndereceğin, bütün günahlarımızdan temizleyeceğin, nezdindeki derecelerin en yücesine yükselteceğin, hayatta ve ölümden sonra bütün hayırların nihâyetine ulaştıracağın şekilde râhmet eyle ![]() ![]() Bunlardan sonra duâ yapılır ![]() 5- Berâat Gecesi, bu gecede hiç olmazsa bir Tesbih Namazı kılınır ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek Olsun |
![]() |
![]() |
#2 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek OlsunKandiliniz mübarek olsun ve Allahım tüm dualarınızı kabul etsin inşalllah ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
reyf
|
![]() Cevap : Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek Olsunbütün müslüman aleminki mübarek olsun teşekkürler krdnz
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gözyaşı
|
![]() Cevap : Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek OlsunBakiler sevgiler adına nice dilekler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
delishhhh
|
![]() Cevap : Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek Olsunkandiliniz mübarek olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
b@ron
|
![]() Cevap : Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek Olsun"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum ![]() ![]() senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum ![]() hamd etmekten acizim" (Müslim, Salat, 222/1090; İbn-i Mâce, Hadis no: 3841) 5 Ağustos 2009 Çarşamba gününü Perşembe'ye bağlayan gece Berat Kandilini idrak edeceğiz ![]() ayrıca Mübarek Ramazan Ayının da bir müjdecisi olan Berat gecesi, inananlara, kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla suç ve yanlışlardan kaçınmaları, günahlardan arınmaları ve Yüce Yaratıcı'nın sonsuz rahmet ve merhametine iltica etmeleri gerektiğini bir kere daha hatırlatır ![]() Milletimizin kandil olarak adlandırdığı bu geceler, bizlere hızlı bir şekilde geçmekte olan hayatta durup düşünme, özümüze dönme ve günahlarla kirlenen gönül dünyamızı temizleme fırsatı sunar ![]() Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatır, bu görevlerimizi ihmal edip etmediğimizi sorgulayıp hata ve günahlarımızdan tevbe ederek uzaklaşma imkânı sağlar ![]() Berat gecesini değerlendirme imkânını bulan herkes, Yüce Allah'ın Kur'an-ı Kerim'deki; "De ki: 'Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin ![]() bütün günahları affeder ![]() edendir ![]() tutmalı, bağışlama ve bağışlanma duygularını güçlendirmelidir ![]() Böyle mübarek gün ve geceler, Kur'an'la buluşma, Hz ![]() eskimez öğütlerine kulak verme ve O'nun sünneti ile hayat bulma fırsatlarıdır ![]() kendimize zulmettik ![]() ziyan edenlerden (kaybedenlerden) oluruz ![]() ve Sevgili Peygamberimiz'in (sav) bu gece bolca yaptığı "Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum ![]() ![]() kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum ![]() etmekten acizim" (Müslim, Salat, 222/1090; İbn-i Mâce, Hadis no: 3841) duasıyla Yüce Rabbimiz'e yakarma zamanıdır ![]() Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve yurt dışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızla birlikte bütün İslâm âleminin Berat Kandilini kutlar, bu gecede yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını ve insanlığa barış ve huzur getirmesini Yüce Allah'tan niyaz ederim ![]() Prof ![]() ![]() Diyanet İşleri Başkanı
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
kar_tanesi
|
![]() Cevap : Berat Kandili, Kandiliniz Mübarek Olsuntüm islam aleminin kandili mübarek olsun ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|