|  | Kestane- Kestane Ağaçları |  | 
|  08-01-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Kestane- Kestane AğaçlarıKestane- Kestane Ağaçları Lezzetli ve besleyici meyvelerinden olduğu kadar odunundan da yararlanılan kestane ağaçlarının kuzey yarıküreye dağılmış 10 kadar türü vardır  Bunlardan en yaygını ve en tanınmışı Anadolu kestanesidir {Castanea sativa)  Anayurdu Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Türkiye ve Kafkasya olan bu ağaç ülkemizdeki tek kestane türüdür  Türkiye'de, en çok Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlarda yetişir, ayrıca özel olarak üretilir   Bilimsel kaynaklarda, öbür türlerden ayırt edebilmek için "Anadolu kestanesi" olarak adlandırılmışsa da bu türe günlük yaşantımızda kısaca kestane deriz  Ilıman iklimleri ve gölgeli yerleri seven kestane ağacının yaşayan en yaşlı ve en iri örnekleri Etna ve Vezüv yanardağlarının yamaçlarında bulunmaktadır  Normal koşullarda 30 metre boy atan bu ağacın yanlara uzanan sık dalları ve geniş tepesiyle oldukça görkemli bir görünüşü vardır  Gençken düzgün olan gövde kabuğu yaşlandıkça çatlaklarla dolar  Boyu 30 santimetreye varan uzun mızraksı yapraklarının ucu sivri, kenarı dişli, üst yüzü parlak yeşil, alt yüzü ise tüylüdür  Yapraklar sonbaharda dökülmeden önce dönüştüğü bakır rengiyle çok güzel bir görünüm sergiler  En geç çiçeklenen ağaçlardan biri olan kestane yaz ortasına doğru çiçek açar  Kestane çiçekleri, sapa yakın bölümde dişi, uçta ise erkek çiçeklerin bulunduğu tırtıl ya da kedicik denen uzun salkımlar halindedir  Rüzgârın ya da çiçeklerin üzerinde dolaşan böceklerin yardımıyla çiçektozları erkek çiçeklerden dişi çiçeklere taşındığında dişi çiçekler döllenir ve üstü dikenli bir kılıfla kaplı meyveler verir   Her kılıfın içinde genellikle üç, bazen de iki tane parlak, kızıl kahverengi, fındıksı meyve bulunur  Meyvelerin karbonhidratça zengin içi çok eskiçağlardan bu yana insanlara değerli bir besin kaynağı oluşturmuştur  Meyveler en çok kavrulup çerez olarak yenir ya da şekerlemesi yapılır  Ayrıca Güney Avrupa'da öğütülüp domuzlara yem olarak yedirilir  Koyu renkli ve dayanıklı odunu ise inşaatlarda, mobilyacılıkta, alet sapı yapımında kullanılır  Kestane ağaçlarının odunundan sırık ve çit de yapılır  Ama bunun için gerekli odun genellikle ana gövde kesildikten sonra geride kalan kütüğün çevresinden çıkan genç sürgünlerden yararlanılır  Türkiye'de en çok kestane üreten iller Aydın, Kastamonu, Kütahya ve İzmir'dir  Bursa ise kestane şekerlemesi yapılan iri çeşitleriyle ünlüdür  Ülkemizde sayıları 1,8 milyonu aşan kestane ağaçlarından yılda 70 bin ton dolayında kestane elde edilmektedir  Çin kestanesi (Castanea mollissima) ve Japon kestanesi {Castanea crenata)gibi kesta ne türleri de bu ülkelerde meyveleri için yaygın olarak yetiştirilir   Gene lezzetli meyveleriyle tanınan bir başka tür ise Amerika kestanesidir (Castanea dentata)  Eskiden özellikle Kuzey Amerika'nın doğusunda geniş bir dağılım gösteren bu güzel görünümlü orman ağacı, 1900'lerin başlarında "kestane kanseri" denen bir mantar hastalığından etkilenerek 50 yıl gibi kısa bir süre içinde neredeyse tümüyle yok olmuştur  Bunun üzerine geride kalan ağaçlar Eskidünya'dan getirilen kestane türleriyle melezlenerek hastalığa daha dayanıklı melez ağaçlar geliştirilmiştir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |