![]() |
Çaput Bağlamak Nedir, Çaput Bağlamak Ne Demek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çaput Bağlamak Nedir, Çaput Bağlamak Ne DemekÇaput bağlamak nedir, Çaput bağlamak ne demek Hakkında Çaput bağlamak nedir, Çaput bağlamak ne demek Çaput bağlamak nedir, Çaput bağlamak ne demek, Çaput bağlamak hakkında, Çaput bağlamak ile ilgili bilgiler Çaput bağlama hurafesi, Kuzey ve Orta Asya milletlerinin eski dinleri olan Şamanizm’e mahsus önemli unsurlardan biridir ![]() ![]() Çağdaş Altaylı Şamanistlerin inandıkları “İZİ”ler, Göktürklerin bıraktıkları yazıtlarda toptan “YER-SU” ile ifade edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Türkler, Müslüman olduktan sonra da bu adetlerini büsbütün bırakmamışlardır ![]() ![]() ![]() Kutsal ağaç ve kutsal sular olarak kabul edilen bazı mahaller, daha çok kısır ve çocuğu hasta olan kadınlar tarafından ziyaret edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() İslam âlimleri böyle adetlerle asırlarca mücadele etmişlerdir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çaput Bağlamak Nedir, Çaput Bağlamak Ne Demek |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çaput Bağlamak Nedir, Çaput Bağlamak Ne Demekbir dileğiniz olduğu zaman bir türbeye yada ağaca siz hiç çaput bağladınızmı yada yapmayı düşünüyormusunuz,eğer yaptıysanız yada aklınızdan geçiyorsanız önce bu konuya bir göz atın diyorum Halkımızdan bazıları (çoğunlukla hanım müslümanlar) İSLÂM DİNÎ ile hiç alakası olmayan birtakım hurafeleri devam ettirmektedirler ![]() ![]() ![]() "Yıldıznameye"baktırmak, "FAL" açtırmak, "SİHİR" bozdurmak için diyar diyar hoca(!) arayanlar, dileğinin yerine gelmesi için "TÜRBE VE EVLİYA" mezarlarını dolaşanlar, kızının nasibini açtırmak için, il il üfürükçü arayanlar azımsanmıyacak kadar çoktur ![]() Göz arızasını gidermek, ağrısını dindirmek için seansına "55 bin TL ![]() ![]() Ayrıca türbe penceresine, mezar taşına mum yakmayı, falan mahalledeki ağaca çaput bağlamayı, filan yerdeki havuza para atmayı, evliya mezarına kurban adamayı, sanki dini bir vecibeymiş gibi telakki edenler de mevcuttur ![]() Kimi yerde gelin kocasının evine girerken "kaynanasının iki bacağı arasından geçerse saygılı olur", diye inanılmakta, dolayısiyle insan onuru ayaklar altına alınmaktadır ![]() Kimi yerde de "yeni doğan çocuğun ilk dışkısı cin çarpmasın, nazar değmesin" diyerek yattığı odanın eşiği altına konulmakta, bazı yerlerde de bebeğin beşiğine mezarlıktan toprak getirilerek konulmaktadır ![]() Daha bir sürü yanlış inanç ve adetler! ![]() ![]() İşte bu bölümde, halkımızdan birtakım insanların, en çok rağbet ettiği hurafelerden ve yanlış âdetlerden örnekler sunmaya çalışacağım ![]() ![]() 1 ![]() Çaput bağlama hurafesi, Kuzey ve Orta Asya uluslaranın eski dinleri olan ŞAMANİZM'e mahsus önemli unsurlardan biridir ![]() ![]() • Çağdaş Altaylı Şamanistlerin inandıkları "İZİ"ler, Göktürklerin bıraktıkları yazıtlarda toptan "YER-SU" ile ifade edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Türkler müslüman olduktan sonra da bu âdetlerini büsbütün bırakmamışlardır ![]() ![]() ![]() Kutsal ağaç ve kutsal sular olarak kabul edilen bu mahaller, daha çok kısır ve çocuğu hasta olan kadınlar tarafından ziyaret edilmektedir ![]() ![]() Bazıları da böyle ağaçlara çaput bağlarsa, birtakım hastalıklardan kurtulacağına ümit beslemektedir ![]() Anadolu'da ağaçlara bez, paçavra bağlamakla dileğinin yerine geleceğine inanılan pek çok yer vardır ![]() Benim köyümde "ÇIBAN KAYASI" denilen bir mevki vardır ![]() ![]() Bu mevki, daha ziyade ipek böceği için yetiştirilen dut bahçelerinin bulunduğu yerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, zaman zaman bahçeye gittiğimde bezleri toplar, içindeki paraları alır, harcardım ![]() ![]() ![]() Seneler sonra İlahiyat tahsil ettim ![]() ![]() ![]() ![]() Sırası gelmişken bu paçavra bağlama adeti ile ilgili bir başka hatıramı da nakletmek isterim ![]() 1963 senesinde Milli Eğitim Bakanlığı, İmam-Hatip Okulları Meslek Dersi Öğretmenleri için Konya'da bir kurs düzenlenmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mescidin bitişiğindeki türbenin pencerelerinden birine gözüm ilişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendilerine bu işin yanlış olduğunu, İslâm'da böyle adetlerin olmadığını izah ettik ![]() ![]() İslâm bilginleri böyle âdetlerle asırlarca mücadele etmişlerdir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|