Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anlamalıyız, bulutları, geçen, nurdan, rivayetlerde, sekineyi

Rivayetlerde Geçen, Nurdan Bulutları, Sekineyi Ve &Quot;Ama&Quot; Yı Nasıl Anlamalıyız?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Rivayetlerde Geçen, Nurdan Bulutları, Sekineyi Ve &Quot;Ama&Quot; Yı Nasıl Anlamalıyız?




Rivayetlerde geçen, nurdan bulutları, sekineyi ve "Ama" yı nasıl anlamalıyız?
Hakkında Rivayetlerde geçen, nurdan bulutları, sekineyi ve "Ama" yı nasıl anlamalıyız?




- “Gün gelecek gök, beyaz bulutlar şeklinde yarılıp dağılacak, melekler bölük bölük indirilecek(Furkan, 25/25) mealindeki ayette geçen buluttan maksat, kıyamet gününde meleklerin gelmesini kolaylaştıracak özel bir buluttur

O gün, cin ve insanların yerden çıkıp mahşer meydanında toplanmalarından sonra, gökten de melekler iner Melekler, peygamberler zamanında göklerin belli bazı yollarından yere inerlerdi Kıyamet günü daha hızlı ve her yerden inmesi için kuvvetli bir bulut yaratılır, onunla göklerde yoğun bir parçalanma/bir yarılma meydana gelir ve her taraftan açılan bu yollardan melekler inmeye başlarlar(bk Taberî, İbn Kesir, Razî, İbn Aşur: ilgili ayetin tefsiri) Göğün, kendisinden çıkan beyaz bir bulut sebebiyle yarılacağını söyleyenler de vardır(bk Zemahşerî, Beydavî, ilgili ayetin tefsiri)

- Sekine konusunda değişik hadis rivayetleri söz konusudur Onlardan birisi şu mealdedir:

Hz Bera anlatıyor:

“Bir adam, yanında iki iple bağlı olan atı olduğu halde, Kehf Suresi'ni okmuş, bir bulut gittikçe yaklaşarak onu kuşatıvermiş ve bundan ötürü at ürkmeye başlamıştır Sabahleyin bu olayı Hz Peygamber (asçm)’e anlattı Efendimiz: “O bir sekinedir, Kur’an sebebiyle inmişti (Buharî, Fadailu’l-Kur’an,11; Müslim, Musafirin, 240) Bu hadiste “sekine” olarak ifade edilen husus, Bakara Suresi'nin okunmasıyla ilgili diğer bir hadiste “melekler” olarak ifade edilmiştir(bk Buharî, Fadailu’l-Kur’an, 15)

Hadisteki sekine konusunda değişik görüşler ileri sürülmüştür Bunlardan tercih edilen görüş İmam Nevevî’nin ifade ettiği gibi, içinde rahmet, sükunet, vakar bulunan bir bulut görüntüsünü veren bir varlık olup beraberinde melekler vardır(bk Nevevî, İbn Hacer, ilgili hadisin şerhi)

- "Ama" konusunda da zikredilen hadislerden birinde, Ebu Rezîn şöyle demiştir:

Ben: “Ey Allah’ın Resulü! Allah gökleri ve yeri yaratmadan önce neredeydi?” diye sordum Şöyle buyurdu: “Allah o zaman bir amada idi, onun altında hava, üstünde hava vardı Sonra Arşını su üzerinde yarattı(bk Kenzu’l-Ummal, h No: 29851)

Evvela bu hadis, manası derin olan müteşabih bir hadistir Çünkü, Allah, ama denilen mahluku yaratmadan önce de vardı Ehlisünnet akidesine göre, Allah zaman ve mekân kayıtlarından münezzehtir Ne var ki, muhatabın sorusunu havada bırakmamak için, uygun bir cevabın verilmesi de gerekirdi İşte Hz Peygamber(asm) bu anlamda, insanların “bulut” olarak algılayabileceği bir kelime olan “ama” ile bir hakikati ifade etmiş, hem muhatabının aklına uygun bir şeyler söylemiş, hem de gerçekte, bilinmez bir duruma işaret etmiştir Nitekim, ünlü dilbilgini Ebu Ubeyd: “Ama’nın mahiyeti ve şekli bilinmez” demiştir (bk Kenz, İlgili yer)

Çünkü Ama, aynı zamanda, gözün görmediği, insan aklının şekillendiremediği bir muammayı ifade etmektedir “Allah vardı, onunla birlikte hiçbir şey yoktu (Buhârî, Megâzî, 67, 74) mealindeki meşhur hadisten de, amanın bu muammasını sezmek mümkündür

İlave bilgi için tıklayınız:

http://wwwfrmsinsinet/dini-soru-vtml#post346840

http://wwwfrmsinsinet/dini-soru-vtml#post346834

Okunma Sayısı : 746

Sorularla İslamiyet


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.