Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adabı, türbe, ziyareti

Türbe Ziyareti Adabı

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türbe Ziyareti Adabı

Kabir veya türbeleri ziyâreti ederken, türbe etrâfında tavâf etmek, yalvarılm az, taşı, toprağı öpmek ve ölüden bir şey istemek câiz değildir Mezarlıkt a ağlayıp feryat edilmez, şenlik yapılmaz, kabirden yardım dilenmez Kabre veya ağacına çaput bağlanmaz Ziyaretçi lerin, ölünün kabrine mumlar yakması, türbe için kurban niyetiyle adak horoz gibi diğer hayvanlar ı kesmesi, mezar taş ve türbe demirleri ne yüz göz sürmesi, bunlara birtakım özel mânâlar yükleyere k beklentil ere girmesi asla caiz değildir Bida’attır, hurafedir Çocuğunun olmasını, kızının oğlunun sınav kazanıp evlenmesi ni, kocasıyla arasının düzelmesi ni ve benzeri şeyler için türbe ve mezarlard an bunları istemek büyük bir yanlıştır Ölünün yıldönüml erinde, ölüye sadece dua edilir Slogan atma, alkış gibi hurafeler, ölüyü rahatsız eder, caiz değildir Türbe ziyaretin de usul ve adaba uymak gerekir Gerek kadınları n ve gerekse erkekleri n İslam adabına uygun düşmeyen kılık ve kıyafetle rle buralara girmeleri doğru değildir

Öyleyse türbe ve mezarlıkl arı ibret niyetiyle ziyaret etmeli, orada yatanlara dua ederek sevabını onlara bağışlama lıyız Kabir ziyaretin de bid’atlara ve hurafeler e yer vermemeli, sünnet ölçülerin e uymalı Türbelerd e akla, mantığa ve dinimizin prensiple rine uygun düşmeyen davranışl arda bulunmakt an kaçınılma lıdır

Türbelerd en medet beklemek; ölen kimseden yardım istemek, medet beklemek İslami değildir Herhangi mümtaz bir kişinin kabri veya türbesi ziyaret edilir Ruhuna fatiha okunur Huzurunda dua edilir Ancak “yatır” deiğimiz türbelerd e medfun kişiye hitaben “şu işimi şöyle yap, böyle yap Beni hastalıkt an kurtar” gibi sözlerle yardım ve şifa beklemek doğru değildir Yardım ve şifa Allah’tan beklenir Nitekim fatiha suresinde; “Yarabbi ancak sana ibadet eder, ancak senden yardım dileriz” demiyor muyuz?

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com