Unutarak Yeme-İçme |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Unutarak Yeme-İçmeResûlullah (sas) buyurdular: ?Sizden biriniz unutarak bir şey yer veya içerse, orucunu tamamlasın Çünkü onu Allah yedirmiş ve içirmiştir ? (Buhârî, Sasm 26, Eymân 15; Tirmizî, Sasm 26; İbni Mâce, Sıyâm 15)*** Oruçlunun unutarak bir şey yiyip içmesi, bir gün içinde tekerrür edebilir Yani birkaç defa aynı şeyi yapabilir Yine netice değişmez Hatta bu konuda hoş bir olay nakledilir![]() Bir adam Hz Ebû Hureyre?ye gelir ve:?Oruç tutmak niyetiyle sabahleyin kalktım Fakat oruçlu olduğumu unuturak yedim içtim Ne dersiniz, orucum bozuldu mu?? der Ebû Hureyre:?Hayır, hiç bir zararı yoktur,? der Adam:?Sonra birisinin yanına gitmiştim, getirilen yemeği unutarak yedim,? der Ebû Hureyre yine:?Olsun, orucun bozulmaz,? der Adam tekrar:?Daha sonra bir başka arkadaşın yanına gitmiştim Orada da unutarak bir şeyler yedim, içtim,? der Bu defa Ebû Hureyre:?Anlaşılan sen oruç tutma alışkanlığı olmayan birisin,? der ![]() Tabiatıyla unutarak yemek ? içmek orucu bozmaz ama oruçlu olanın farklı bir uyanıklığı, bir irade disiplini kazanmış olması da aranır Bu yüzden oruçlu iken özellikle ilk günlerde biraz daha dikkatli olmak gerekir (Riyâzü?s Sâlihîn, 5 Cilt, Sayfa: 517, Erkam Yay )
|
|
|
|