|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
elemanı, meslek, meslekleri, tanıyalımadalet |
![]() |
Meslekleri Tanıyalım:Adalet Meslek Elemanı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meslekleri Tanıyalım:Adalet Meslek ElemanıADALET MESLEK ELEMANI TANIM Adli yargı ve infaz kurumlarında hakim ve savcılara yardımcı eleman olarak çalışan kişidir ![]() A- GÖREVLER - Vatandaşların başvurularını kaydeder, - Bu başvuruları mahkemelere iletir, - Yargıçların aldıkları kararların uygulanmasını izler, - Mahkeme ilamlarının icrası, alacakların tahsilinin sağlanması işlemlerini yürütür, - İnfaz kararlarının uygulanmasını izler ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Dosya ve evrak, - Yazı makinesi, - Kırtasiye araç ve gereçleri, - Bilgisayar, - Faks ![]() B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Adalet meslek elemanı olmak isteyenlerin; - Sosyoloji ve hukuk alanına ilgili, - Türkçe’yi iyi kullanan, - Titiz, dikkatli çalışan, - Sorumluluk duygusuna sahip kimseler olmaları gerekmektedir ![]() C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Genellikle büro tipi kapalı alanlarda oturarak çalışırlar ![]() ![]() D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi aşağıdaki meslek yüksekokullarının Adalet bölümlerinde verilmektedir ![]() - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu, - Atatürk Üniversitesi Erzincan Meslek Yüksekokulu Adalet Bölümü, - Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu, - Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu, ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER - Türkçe, - Kompozisyon ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin Adalet, Zabıt Katipliği bölümlerinden mezun olanlar “Adalet ve Adalet Meslek Yüksekokulu” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi ön lisans düzeyinde iki yıldır ![]() Eğitim Adalet Meslek Yüksekokullarında öğrencilere, adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir ![]() ![]() Dört yarı yıldan oluşan eğitim programı ektedir ![]() EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Adalet Ön Lisans Diploması ve “Adalet Meslek Elemanı” unvanı verilmektedir ![]() E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Bölüm mezunları, açılacak sınavlarda başarılı olmak kaydıyla mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı, icra müdürlüğü veya yardımcılığı, zabıt katipliği görevlerine atanmaktadırlar ![]() ![]() F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilme olanağı mevcuttur ![]() ![]() EĞİTİM SONRASI Eğitim sonrası elde edilecek kazanç oranı bulduğu işe yönelik olarak değişmektedir ![]() ![]() ![]() G- MESLEKTE İLERLEME Adalet meslek elemanları mahkemelerde ve infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilirler ![]() Özel kuruluşlarda ise mesleki bilgi ve tecrübelerine göre üst görevlere getirilmektedirler ![]() “Adalet Meslek Elemanı” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan sınavda başarılı oldukları takdirde, Hukuk alanlarındaki dört yıllık lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler BENZER MESLEKLER - Mahalli idareler elemanı ![]() İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi ![]() |
![]() |
![]() |
|