![]() |
Arıcılık Teknikeri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arıcılık TeknikeriArıcılık Teknikeri Arılardan bal, balmumu, arısütü vb ![]() ![]() Görevleri Arıcılık teknikeri hayvansal üretim alanında uzmanlaşmış ziraat mühendislerinin gözetim ve denetimi altında; - arı ırklarının geliştirilmesi; verimlerinin artırılması için araştırmalar yapar, - arıları hastalıklardan korumak için önlemler alır, - arı kovanlarının en iyi şekilde korunmasını ve üst düzeyde verim alınacak alanlara kurulmasını sağlar, - arıdan elde edilen ürünlerin pazarlanması için gerekli çalışmaları yapar, - arı üreticilerini eğitir, onlara sorunlarını giderici önerilerde bulunur ![]() Kullanılan alet ve malzemeler Maske, eldiven, pres, çerçeve, kovan, petek, mumlu kağıt, santrifüj, kap, su, şekerli solüsyon (bal) ve laboratuar araç ve gereçleri ![]() Mesleğin gerektirdiği özellikler Arıcılık teknikeri olmak isteyenlerin; - fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, - ellerini ustalıkla kullanabilen, - açık havada çalışmaktan hoşlanan, - bedence sağlıklı, dayanıklı, - dikkatli ve tedbirli kimseler olmaları gerekir ![]() Çalışma ortamı ve koşulları Arıcılık teknikerleri planlama ve laboratuar çalışmalarını kapalı ortamlarda, arı kovanlarının yerleştirilmesi ve ürünlerin alınması ile ilgili işleri açık havada yürütürler ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma alanları ve İş bulma olanakları Arıcılık teknikerleri; - tarım, orman ve köy İşleri bakanlığına bağlı zirai araştırma enstitülerinin arıcılık bölümlerinde, arıcılık istasyonlarında ve çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meslek eğitiminin verildiği yerler Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının arıcılık bölümlerinde verilmektedir ![]() Meslek eğitimine giriş koşulları Meslek liselerinin çay teknolojisi, süs bitkileri, tarım, ziraat,genel ziraat, makine(tarım meslek lisesi), makine-tarım teknolojisi, peyzaj, tarım teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar ?arıcılık? ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitimin süresi ve İçeriği Eğitimin süresi 2 yıl olup, arıcılık programında; zirai botanik, analitik kimya, zooloji, arının zoolojideki yeri, arı ekolojisi, bal ve bal teknolojisi, balmumu, polen, arısütü, propil üretimi ve muhafaza teknikleri, bilgisayar ve programlama gibi dersler okutulur ![]() Meslekte İlerleme Arıcılık ön lisans programını başarı ile bitirenler ösym tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde ziraat fakültelerinin "hayvansal üretim" lisans programına dikey geçiş yapabilirler ![]() Benzer meslekler İpekböcekçiliği teknikerliği, kanatlı hayvan yetiştiriciliği teknikerliği, su ürünleri teknikerliği, arıcılık teknisyenliği ![]() |
![]() |
![]() |
|