|  | Sahte Balı Anlamanın Yolları |  | 
|  10-10-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Sahte Balı Anlamanın YollarıGerçek bal ile sahtesini birbirinden ayırmanın yolları: Gerçek balı ayırt etme konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek değil  Zaman'ın haberine göre; Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, balda bulunan glikoz oranının hiçbir zaman dışarıdan bakıldığında anlaşılamadığını vurguluyor  Bunu ancak laboratuvar ortamında yapılacak tetkikler belirleyebiliyor  'Ucuz etin yahnisi yavan olur  ' sözü burada da geçerli  Gıda mühendisleri, ucuza satılan balda mutlaka hile olduğunun altını çiziyor  Uzmanlara göre, 2,5 kilogram balın 10 TL'ye satılması mümkün değil  Bunlara bal demenin imkanı yok  Sadece şekerden elde edilen ve bala benzeyen ürünler  Kutlu, bu tür ürünlere bal aroması veya bir miktar süzme çam balı katıldığını anlatıyor  Kutlu, kovanlardaki arı sayısının 80 bin civarında olması gerektiğini söylüyor  Kıştan çıkan arılara baharda şurup vermenin de doğal olduğunu anlatıyor ve "3  aya kadar şurup verilebilir  Bal ise 7  -8  ayda elde ediliyor  Yani 3  ayda verilen şekerin emaresi kalmıyor  Şeker burada yavrunun büyümesi amacıyla veriliyor  Bazı üreticiler balın alındığı dönemde de şeker veriyor  Bu ticari ahlaka sığmayan bir durum  Mısır şurubu, glikoz, reçel, üzüm şurubu ve pekmez vs  arıya ne verseniz arı bunu bala dönüştürür  Tüketiciler birlik ballarını tercih etmeli  Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal, en güvenilir baldır  Göz kararı, sündürme ve dolaba koyma yoluyla balın gerçekliğini kontrol etmek imkânsız  Bal dolaba konmaz  Dolaba konulduğu zaman bal oradaki nemi hemen içine çeker  Yüzeyinde bir tabaka oluşur  O tabaka oluştuğu zaman bal şekerleşir  Bu, yanlış bir uygulamadır  Bu yöntemle balın gerçekliği anlaşılmaz  " diyor  *** Baldaki şekeri belirlemek için başvurulan geleneksel yöntem Çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için kibrit çöpünün üstüne konulacak kadar bir bal damlası ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığı ayırt edilebilir  Bal damlası şiddetli bir ışık kaynağına tutulur  Sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta toplanırsa çiçek, sağ tarafta toplanırsa şeker karıştırılmış baldır  Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlamına gelmez, bazen kaynağı çam ve farklı bitkiler olan ballar da ışığı sağ tarafta toplar  Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır  Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol tarafta toplanmalıdır  *** Türk arıcısının emeği çalınıyor Ziraat Yük  Müh  Bahri Yılmaz (TAB Yönetim Kurulu Başkanı): Bizim arıcılar olarak sloganımız; insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek  Bu arıcıların sorumluluk anlayışının bir gereği  Bunu Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile sağlamış bulunuyoruz  Dört milyon arı kovanının her birinde bir barkot numarası var  Merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz  Bal arıları balı doğal kaynaklardan yapar  Bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işi  Devletin laboratuvarları var, bal analizleri yapılıyor  Alo Gıda 174 hattı var, şikâyet edebilirler  Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar var  GDO üretilmiş glikozları balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettiriyor  Balı yalnızca bal arıları yapar, sahte bal olmaz  *** Sahte bal yoktur Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak: Büyük bir denetim yetersizliği var  Dedektif gibi çalışıyoruz, yapay balları satanları tespit ediyoruz  İlgili kuruma bildiriyoruz  Kurum işlem yapmıyor  Öncelikle bu denetim sorununun çözülmesi gerek  Piyasada sahte bal yoktur, insanların yaptığı bal vardır  Çünkü arı hiçbir zaman sahte bal yapmaz  *** Gerçek balla sahtesini ayırmanın yolları Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez  Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır  Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun algılanır  Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır  Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir  Glikozlu bal daha tatlıdır  Bal ağza alındığında birkaç tür tat alınır  Yapay ballarda düz, tek bir tat olur  Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardır  Bazı üreticiler şekerden elde edilen ürüne, süzme çam balı karıştırıyor  Çam balı ucuz olduğu için bu işte kullanılıyor  Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir  Yapısı itibarıyla her zaman nemi çeker  Üzerinde tabaka oluşur  Sonra kristalleşir  Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez   | 
|   | 
|  | 
|  |