Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler > Pratik Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dikkat, mutfak, yangınlarına

Mutfak Yangınlarına Dikkat

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak Yangınlarına Dikkat



Mutfak yangınları genellikle tüp gaz patlaması, kızartma esnasında tava ve tencerede yağ parlaması, aspiratör ve bacalarda biriken is ve kurumların tutuşması ve kibrit çöpünün tam söndürülmeden çöpe atılmasından kaynaklanmaktadır

Yangın olayında önce önlem, sonra söndürme gelir

Önlem olarak:

LPG (tüp gaz) tüpünü daima dik tutunuz

Bağlantı hortumlarını sürekli kontrol ediniz, eskimiş hortumları derhal değiştiriniz ve 125 m'den daha uzun bağlantı hortumunu kullanmayınız

Arızalı detandörünüzü hemen değiştiriniz ve her tüp değişiminde contaları da mutlaka yenileyiniz

Piknik tüplerinin üzerine geniş tabanlı tencereler koymayınız, mecbur kalındığında kontrolü elden bırakmayınız

Doğalgaz ve LPG kaçakları için Gaz Alarm Dedektörü kullanınız

Gaz kaçağı hissettiğiniz ortamda kıvılcım çıkarabilecek tüm hareketlerden uzak durunuz Ateş yakmayınız, buzdolabının kapağını açmayınız, elektrik anahtarlarına dokunmayınız ve ortamı havalandırınız

Kaçak LPG ise zeminden, doğalgaz ise tavandan süpürge veya yelpaze ile havalandırma yapınız

Kaçak tespiti için kesinlikle kibrit veya çakmak alevi değil, sabun köpüğü kullanınız

Her yangın küçük olarak başlar kimsesiz bir ortamda sinsice gelişir

Tavada yağ kızartırken yağın taşmamasına dikkat ediniz

Telefon ve kapı zili çaldığında ocağı minimum konuma getiriniz, konuşmanız veya görüşmeniz uzun sürecekse ocağı kapatınız

Taşması olası yemekleri pişirirken daima kısık ateş kullanınız, aceleniz varsa yüksek ateşte başında bekleyiniz Ocakta bir şey pişirirken kesinlikle yatmayınız

Yemek pişirmenize çocuklarınız yardımcı oluyorsa, onları da yangın tehlikesine karşı uyarınız

Kazara oluşacak kaymalara karşı tavanın kulpunu ocağın ortasına doğru yönlendiriniz, sıcak kulpları bir bez veya tutacakla kontrollü bir şekilde tutunuz

Elbezi, havlu ve peçete gibi tutuşabilir eşyaları ocaktan uzak tutunuz,

Kızartma yaparken kolu uzun ve geniş elbise giymeyiniz

Tava yangınlarında kesinlikle su kullanılmamalıdır Zita su yangının büyümesine ve kontrolden çıkmasına neden olur

Kızartma esnasında küçük yağ parlamalarını boğmak (söndürmek) için, tava kapağını daima yanınızda bulundurunuz ve olay anında üzerine kapatınız

Bir yağ parlamasında tavayı sağa sola taşımayınız, bu durumda yangının sizin de üzerinize sıçrayabileceğini unutmayınız

Tüm gayretlerinize rağmen yangın sönmeyip büyük boyutlara yükseliyor veya büyük bir yangınla karşıkarşıya kalıyor iseniz,((alo 110'dan) derhal itfaiye'yi arayınız Unutmayın ki; itfaiye hizmetleri sürekli ve ücretsizdir

Mutfağınızda, kolay ulaşabileceğiniz bir yerde, mutlaka en az bir adet 2 kg'lık ABC sınıfı yangın söndürücü tüp bulundurunuz ve kullanılmasını önceden öğreniniz

Bütün bu önlemlere rağmen bir yangınla karşılaştığınızda, panik yapmayınız ve sükunetinizi muhafaza ediniz

Parlayan tüpleri kesinlikle pencereden veya balkondan dışarı atmayınız, alevin üzerini, varsa yangın battaniyesi ile, yoksa ıslak bir bezle sarıp vanasını kapatınız, veya yangın söndürücüyü kullanarak yangını söndürünüz

Tava ve tencerelerde küçük bir parlama olduğunda, bir avuç soda (bikarbonat sodası) serperek de yangını söndürebilirsiniz Ancak bu işlem için sakın un ve nişasta ihtiva eden "Baking Powder" tozu kullanmayınız

Baca temizliği:

Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar zaman zaman tutuşur ve potansiyel yangın tehlikesi oluştururlar

Oluşan bu kurumların tutuşmasına baca yangınları denir ve baca yangınları kolayca çatı yangınlarına, çatı yangınlarıda bina yangınlarına dönüşür

Doğalgaz bacaları yılda bir, normal bacalar yılda iki, lokanta ve yemekhane bacaları ise 15 günde bir defa yetkili ve ehliyetli firmalara temizlettirilmelidir

Çatlak bacalar tamit ettirilmeli, tıkalı bacalar ise mutlaka açtırılmalıdır

Biriken kurumlar, baca yangını şeklinde ortaya çıkmasa dahi, baca çekişini engelleyerek, yanma verimini düşürmekte, tütme ve dumanın geri tepmesi ile karbon monoksit zehirlenmeleri nedeniyle ölüm getirmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.