Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
100de, donddurma, hedefleri, organik, üretmek

Hedefleri 100'de Organik Donddurma üretmek

Eski 07-21-2009   #1
yesimciwciw

Hedefleri 100'de Organik Donddurma üretmek

HEDEFLERİ '100'DE 100 ORGANİK DONDURMA' ÜRETMEK
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, yüzde 100 organik dondurma üretebilmeyi hedefliyor

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Salih Özdemir kontrolünde gerçekleştirilen çalışmalarda, günde ortalama 50-100 kilogram arasında dondurma üretimi yapılıyor

Prof Dr Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maliyetinin 2 katı gelir getirebilen bir ürün olan dondurmayı, hijyenik şartlara tam riayet ederek üretime başladıklarını söyledi

Üretimde temizlik ve dezenfekteye büyük hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Özdemir, ''Kullanılan malzeme aletlerin dezenfektesinin yanında, usta ve öğrenciler ellerinde eldiven ve başlarında galoş olmadan çalışmamaktadır'' dedi

PİYASA DONDURMALARININ ANALİZİ

Özdemir, organik şartlara uygun dondurma üretimine, piyasadaki dondurmaları analiz etmelerinin ardından karar verdiklerini söyledi

Piyasada özellikle açıkta satılan dondurmaların birçoğunun hijyenik kalitelerinin iyi olmadığını belirlediklerini iddia eden Özdemir, ''Ne yazık ki bu üzücü sonucu gördük Ardından hijyenik şartlara dikkat ederek, halk sağlığı yönünden güvenilir dondurmayı nasıl üretebiliriz diye düşünmeye başladık Gerekli projeyi hazırladık

Fakülte yönetimimize sunduk ve verilen onayın ardından da üretime başladık Şu an günde 50-100 kilogram üretim yapıyoruz Dondurmalarımızı tabii aromalarının oluşabilmesi için de bir hafta süreyle derin dondurucuda dinlendiriyoruz'' dedi

ORGANİK ÜRETİM VE ŞEKER HASTALARI

Ürettikleri dondurmada hiçbir malzemeden kaçınmadıklarının altını çizen Özdemir, özellikle malzeme olarak taze meyveyi tercih ettiklerini ifade etti

''Şu anda yüzde 80 oranda organik dondurma üretimi yapıyoruz'' diyen Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Amacımız yüzde 100 organik olan ve şeker hastalarımızın da tüketebileceği dondurmayı üretmek Bilindiği gibi şeker hastaları dondurma içerisindeki glikoz nedeniyle bu dondurmayı tüketemiyor Piyasada üretilen bazı dondurmalarda şeker kullanılmadığı söyleniyor

Ancak bunun yanında kullanılan diğer ürünlerdeki glikoz hesaba katılmıyor''
Dondurmanın özenli bir üretim istediğine değinen Özdemir, ''temizlik ve sağlık güvenilirliğinin'' de kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, ''Dondurmamızın yüzde 100 organik sayılabilmesi için çalışıyoruz Örneğin sütün elde edildiği hayvanların tamamen organik beslenmiş olması gerekmekte Bu gibi eksiklikler de giderildiğinde tam organik üretim sağlanmış olacak'' diye konuştu

Özdemir, besin değeri açısından 100 gram dondurma yemenin, 400 gram süt içmeyle eşdeğer olduğuna dikkat çekerek, özellikle çocuklarda sağlıklı üretilmiş dondurma tüketiminin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com