|  | Kalori Nedir?Nasıl Ölçülür? |  | 
|  10-10-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Kalori Nedir?Nasıl Ölçülür?Bir kilogram suyun sıcaklığın bir dereceye yükseltmek için gerekli ısı miktarı  Isı birimi olarak kullanılır  Besinlerin, dokular içinde yanarak vücudun sıcaklığını ve kuvvetini sağlamak için gerekli değerleri de kalori ile ölçülür   İnsanın günlük kalori ihtiyacı, yaşa, bünyeye, çalışma şekline, iklime göre değişmektedir  Yapılan incelemelerde, 70 kilo ağırlığında bulunan bir kimsenin günde en az 1860 kaloriye ihtiyacı olduğu anlaşılmıştır   Kalori bakımından en önemli besinler, proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır  Proteinler, vücuda enerji verdikleri gibi, yapı ödevini de görürler   Karbonhidratlar ve yağlar da enerji veren maddelerdir  Proteinlerin bir gramının vücuda verdiği kalori 4,1, Karbonhidratların 4,1; yağların ise 9,3 tür  KALORI NASIL ÖLCÜLÜR Kalori denilince aklımıza gıdalar gelir ama aslında kalori bir enerji birimidir  Her çeşit enerji kalori ile ölçülür  Bilimsel olarak l gram suyun ısısını l derece yükseltmek için gerekli enerji miktarıdır diye tarif edilir  Nedendir bilinmez gıda ve fizik dalı ile uğraşanlar arasında enerjinin birimi ile ilgili garip bir anlaşmazlık vardır  Gıda uzmanlarının l kalori dedikleri değer aslında bilimsel olarak l  000 kalori yani l kilokaloridir  İnsanlar egzersiz yaparak kalori yaktıklarını söylerler  Bu pek doğru bir ifade değildir  Kalori enerjidir, enerji ise yakılamaz ama yiyecekler yakılabilir  Kömür yakıldığında içindeki enerji nasıl açığa çıkıyorsa vücut da yiyeceklerdeki yağ, protein ve karbonhidratları alevsiz olarak kimyasal yolla yakarak enerji elde eder  Kimyada genel bir kural vardır  Eğer iki kimyasal reaksiyona aynı elementlerle başlıyor ve sonunda aynı şeyleri elde ediyorsanız, reaksiyonun şekli ne olursa olsun, elde edilen enerji miktarı aynıdır  Bu nedenle, bir yiyecek metabolizmada yakılınca elde edilen enerji, aynı yiyeceği ateşte yakmakla elde edilecek enerji ile aynıdır  Yiyeceklerin kalori miktarını ölçen ve kalorimetre adı verilen alet, bir su tankı ve onun içine batırılmış, yüksek basınçlı oksijen bağlantısı olan çelik bir kaptan oluşan basit bir düzenektir  Kalorisi ölçülecek yiyecek çelik kaba konulur, oksijen verilerek tutuşturulur  Yanma bitince kabı çevreleyen sudaki ısı yükselmesi ölçülür  Derece olarak ısı yükselme miktarı ile kilogram olarak suyun ağırlığı çarpılınca sonuç doğrudan (gıda uzmanlarının kullandığı) kalori miktarını verir  İnsanlar bu şekilde yiyeceklerin kalori miktarlarını ölçerlerken bir şeyin farkına vardılar  Hangi yiyeceğin içinde olurlarsa olsunlar bütün protein türlerinin bir gramları aynı miktarda kalori veriyorlardı  Aynı şeyler yağlar ve hidrokarbonlar için de geçerliydi  Protein ve karbonhidratların her bir gramı 4, yağların ise 9 kalori içeriyordu  O halde yiyecekleri tek tek yakarak kalori miktarlarını ölçmeye gerek yoktu  Bir yiyecekte kaç gram yağ, protein ve karbonhidrat olduğu biliniyorsa iş kolaydı  Protein ve karbonhidrat gramajlarını 4, yağınkini ise 9 ile çarparak yiyeceğin toplam kalori miktarı bulunabiliyordu  Yine de kalorimetre ile insan vücudu arasında küçük bir fark vardır  Kalorimetrede yiyeceğin tümü yakılır  Vücutta ise yağın yüzde 2si, karbonhidratın yüzde 5i, proteinin de yüzde 8i sindirilip parçalanmadan yani enerjiye dönüşmeden vücuttan çıkar gider  Hassas değerlendirmelerde bu farkı hesaba katmak gerekir  | 
|   | 
|  | 
|  |