![]() |
Deyimler Ve Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deyimler Ve HikayeleriSaman Altından Su Yürütmek Vaktiyle köyün birinde ahalinin tarlaları ve meyve sebze bahçelerini suladığı bir su kaynağı varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz ortasında herkesin tarlası susuzluktan yanıp kavrulurken, onun ki fidanların boy üstüne boy attıkları, yemyeşil bir halde olurmuş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deyimler Ve Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deyimler Ve HikayeleriOsmanlı döneminde esnaf ve sanatkarların bağlı bulunduğu teşkilat, ticaretin yanında sosyal hayatı da düzene sokuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deyimler Ve Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deyimler Ve HikayeleriBebek yahut küçük çocukların, manevi itibarına ve ermişliğine inanılan kişilere götürülerek ağzına tükürttürülmesi ve ardından da ileride o kişi gibi ulu bir zat olması için dua istenmesi yakın zamanlara kadar geçerli olan Anadolu adetlerinde biriydi ![]() ![]() Bütün bunlardan anlaşılan o ki argodaki ağzına tükürmek deyiminde bir üstünlük mücadelesi vardır ![]() ![]() Ağza tükürmenin yalnızca hasta okumağa özgü bir gelenek olmadığını şu hikayeden anlamak mümkündür: Vaktiyle, saçma sapan şiirler yazan bir şair, Molla Camii’nin meclisinde, -Üstat, demiş, dün gece rüyamda şiirler yazıyordum ki Hızır aleyhisselamı gördüm ![]() ![]() Molla cami adamın şiirlerinde keramet sezilmesi için böyle söylediğini ve güya Hızır’ın feyiz verici nefesine mas har olduğuna dair yalancı şöhret peşinde koştuğunu anlayıp cevabı yapıştırmış: - Be ahmak, öyle değil ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deyimler Ve Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deyimler Ve HikayeleriTürkçe de bakla ile alakalı iki deyim vardır ![]() ![]() Kurutulmuş baklanın ağza alındığında ıslanıp yumuşaması uzun bir süreyi ilzam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deyimin hikayesi şöyle: Vaktiyle çok küfürbaz bir adam yaşarmış ![]() ![]() için dervişliğe soyunmaya geldiğini söylemiş ![]() ![]() -Şimdi bu bakla tanelerini al ![]() ![]() ![]() ıslanıp da erimeye başlayacak olursa cebinden yeni bir baklayı dilinin altına yerleştirirsin ![]() Adamcık şeyhinin dediği gibi tekkede kalıp kendini kontrol etmeye başlar ![]() ![]() - Şeyh efendi, biraz durur musun? Deyip pencereyi kapatır ![]() ![]() ![]() ![]() - Şeyh efendi, der, birkaç dakika daha bekleseniz ![]() ![]() ![]() Şeyh içinden "lahavle" çekse de denileni yapmamak tarikat adabına mugayir olduğundan biraz daha beklemeyi göze alır ![]() ![]() ![]() - Gidebilirsiniz artık! ![]() ![]() Şeyh efendi merak eder ve sorar: - İyi de evladım bir şey yok ise bizi niçin beklettin? - Efendim, der kız, elbette bir şey var, sizi sebepsiz bekletmiş değiliz ![]() ![]() ![]() ![]() - **** derviş, der, çıkar ağzından baklayı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|