|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bakteriler, bakterilerin, sınıflandırılması, özellikleri |
![]() |
Bakteriler Bakterilerin Sınıflandırılması Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bakteriler Bakterilerin Sınıflandırılması ÖzellikleriBakteriler: a)Prokaryotturlar b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır ![]() c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz ![]() d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur ![]() e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır ![]() f)Bazılarında kapsül bulunur ![]() g)Sitoplazmada : DNA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları bulunur ![]() h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır ![]() 1-Mesezom: oksijenli solunum Enzimleri taşırlar ![]() 2-Tilakoid:klorofil taşırlar ![]() ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir ![]() k)Tek veya koloniler halinde yaºarlar ![]() SINIFLANDIRILMASI 1-Şekillerine göre: a)Yuvarlak(coccus) b)Çubuk(bacillus) c)Virgül(vibriyon) d)Spiral(spirillim) 2-Koloni oluşumuna göre: a)Monococcus :Tekli hücre b)Diplococcus :İkili, hücre c)Streptococcus :Zincir şeklinde d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde 3-Gram boyama yöntemine göre: a)Gram pozitif: boyanabilen b)Gram negatif: boyanmayan 4-Solunum biçimlerine göre: a)Anaerobe bakteriler: oksijen seven b)Anaerobe bakteriler: oksijensiz ortamda yaşayanlar c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar 5-Beslenme biçimlerine göre: a)Hetotrof bakteriler: Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler ![]() 1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardır ![]() ![]() ![]() 2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yoktur ![]() ![]() 3-Mutualist : Başka canlıların vücudunda yaºarlar ![]() ![]() 4-Kommensal:Başka canlıdan faydalanır diğer canlı bundan fayda veya zarar görmez ![]() b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri sentezlerler ![]() 1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir ![]() 2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir ![]() Bakterilerde üreme: a-Eşeysiz üreme Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran (Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır ![]() b--Eşeyli üreme: 1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir 2-Transformasyon:Ortamda farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile gerçekleşir 3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı ile gerçekleşir NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır ![]() Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır : 1-Besin azalması 2-Metabolik artıkların artması 3-ph değerlerinin değişmesi 4-Susuzluk 5-Antibiyotikler 6Yüksek ve düşük ısı Endosporlar: Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre koşullarına dayanabilmek içindir ![]() 1-Sindirim enzimlerine 2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde) 3-Susuzluğa 4-Besin azlığına 5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler ![]() NOT:Bazı bakterilerde olan özellikler ![]() a-Kapsül oluşumu b-Flagellum(kamçı) c-Mesezom un olması d-Tilakoidin olması e-Endospor oluşumu NOT:Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır a-Hücre çeperi b-Hücre zarı d-Yönetici molekül c-Sitoplazma d-Poliribozomların olması e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması f- DNA nın olması g-RNA ve ribozomların bulunması Bakterilerin Önemi: 1-Antibiyotik üretiminde 2-özel (İnsülin) protein üretiminde 3-Fermantasyonda(Alkol üretimi) 4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında 5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb ![]() 6-Tarımda biyolojik savaş 7-Genetik çalışmalarda 8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar ![]() NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarına ise pütrifikasyon (Çürüme) denir ![]() NOT 1-Kamçı: aktif hareketi 2- Mesezom: oksijenli solunumu 3- Tilakoid(klorofil):f otosentezi 4- Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi 5- Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır ![]() |
![]() |
![]() |
|