Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deprem, hakkında, kuşakları

Deprem Kuşakları - Deprem Kuşakları Nedir - Deprem Kuşakları Hakkında

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Deprem Kuşakları - Deprem Kuşakları Nedir - Deprem Kuşakları Hakkında

Deprem Kuşakları - Deprem Kuşakları nedir - Deprem Kuşakları hakkında

Depremlerin oluştuğu belli bir düzlemde yer alan ve fay hattının yani, depremde oluşmuş yarıkların geçtiği bölgelere deprem kuşağı denir
Deprem herhangi yerde ve herhangi bir zamanda oluşabilir Genel olarak depremlerin kabuğu oluşturan levhaların sınırlarında oluştuğu söylenebilir Dünyanın çeşitli yerlerinde benzer nitelikte depremlerin tekrarlandığı gözlenmiştir ve bu kesimler hep levha sınırlarıdır Depremlerin yoğun olarak gözlendiği bölgeler yeryüzünde üç ana kuşak oluşturur:

1 Pasifik Deprem Kuşağı: Yeryüzündeki depremlerin % 68’i bu kuşakta gerçekleşir Bu bölge Şili’den kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD’nin batı kıyıları ve Alaska’nın güneyinden Aleut Adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik Adaları ve Yeni Zelanda’yı içine alan en büyük deprem kuşağıdır

2 Akdeniz (Alpine) Deprem Kuşağı: Yeryüzündeki depremlerin % 21'i bu kuşakta oluşur Endonezya’dan (Java-Sumatra) başlayarak Himalayalar ve Akdeniz üzerinden Atlas Okyanusu’na ulaşır

3 Atlantik Bölgesi: Bu kuşak Atlantik Okyanusu ortasında yer alan levha sınırı (Atlantik Okyanus Sırtı) boyunca uzanır Yeryüzündeki depremlerin % 11'i bu kuşakta oluşur
Alp-Himalaya kıvrım kuşağında bulunan Anadolu’nun büyük bir bölümü ikinci derece deprem kuşağında yer alır Bu durum Anadolu’nun jeolojik gelişimini henüz tamamlamadığını gösterir

Deprem Kuşakları Dereceleri

Türkiye’deki deprem kuşakları 5 grupta toplanır:

•I Dereceden Deprem Kuşağı: Tektonik çukurluklar ve aktif kırık hatları yakınındaki alanlardır Burada meydana gelen depremler büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olur
•II Dereceden Deprem Kuşağı: Depremlerin birinci derece deprem kuşağındakine oranla daha az zarar verdiği alanlardır
•III Dereceden Deprem Kuşağı: Sarsıntıların az zararla geçtiği alanlardır
•IV Dereceden Deprem Kuşağı: Sarsıntıların çok az zararla ya da zararsız geçtiği alanlardır
•V Dereceden Deprem Kuşağı: Sarsıntıların çok az olduğu ya da hiç hissedilmediği alanlardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com