![]() |
Mescid Kuşu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mescid KuşuEbu Ummetu’l-Bahilî r ![]() ![]() Mescide her gidişimizde hep aynı kişiyle karşılaşıyorduk ![]() Mescide herkesten evvel geliyor, cemaatle namazları kaçırmamaya çok dikkat ediyordu ![]() Bu kişi Salebe b ![]() ![]() Herkes ona gıptayla bakıyordu ![]() İnsanlar ona bu güzel halinden dolayı “mescid kuşu” lakabını takmıştı ![]() Çok fakir biriydi ![]() Salebe bir gün Peygamber s ![]() ![]() ![]() -Ya Rasulallah, Allah’a dua et de bana mal versin, dedi ![]() Peygamber s ![]() ![]() ![]() - Ya Salebe, şükrünü eda ettiğin az mal, şükrünü yerine getiremiyeceğin çok maldan daha iyidir, diye karşılık verdi ve onu geri gönderdi ![]() Fakat Salebe, Rasulullah s ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulallah, Allah’a dua et de, bana mal versin! Peygamber s ![]() ![]() ![]() - Ya Salebe, beni örnek almak istemez misin? Allah’ın Rasulü gibi olmak istemez misin? Nefsimi kudret elinde tutan Allah’a yemin ederek söylüyorum ki, dağların benim için altın ve gümüş olmasını dilesem, olurdu ![]() Salebe vazgeçmedi ![]() - Seni hak dinle peygamber olarak gönderen Allah’a yemin ederim ki, bana mal versin diye dua edersen, her hak sahibine hakkını vereceğim, fakirlere ve muhtaçlara çokça yardım edeceğim, diye vaatlerde bulundu ![]() Bunun üzerine Peygamber s ![]() ![]() ![]() -Allahım, Salebe’ye mal nasip eyle, diye dua buyurdular ![]() Salebe, Peygamber s ![]() ![]() ![]() iki koyun edindi ![]() Koyunlar, üreyerek çoğaldılar ve zamanla Salebe’nin sürüsüne Medine dar gelmeye başladı ![]() Bunun üzerine sürüsüyle birlikte Medine dışında bir vadiye taşındı ![]() Bu yüzden öğle ve ikindi namazlarını cemaatle kılıp, diğer vakitler cemaatten geri kalmaya başladı ![]() Bu arada sürü çoğalmaya devam ediyordu ![]() Bir zaman sonra bulunduğu vadi de dar gelmeye başladı ![]() Medine’den daha uzak bir yere taşınmak zorunda kaldı ![]() Artık cumadan başka hiç bir namazı cemaatle kılamıyordu ![]() Gün geçtikçe Salebe’nin sürüsü hızla çoğalmaya devam etti ![]() Salebe, artık cuma namazlarına da gelmez olmuştu ![]() Ara sıra yola çıkarak, geçen kervanlardan Medine’de olup bitenleri öğreniyordu ![]() Bir gün Peygamber s ![]() ![]() ![]() - Salebe ne yapıyor? diye sordu ![]() Olan biteni anlattılar ![]() ![]() ![]() ![]() - Yazık Salebe’ye, yazık Salebe’ye, yazık Salebe’ye, buyurdu ![]() Bu sırada, “Onların mallarından belirli bir sadaka al, böylece onları temizlemiş ve nefislerini arındırmış olursun ![]() Onlar için dua et, senin duan onları huzura kavuşturur” (Tevbe, 103) mealindeki ayetler inerek zekât vermek farz kılındı ![]() Peygamber s ![]() ![]() ![]() yazılı bir emirname verip, zekât toplamakla görevlendirdi ![]() Onlara: - Salebe b ![]() zekâtlarını alın, diye emretti ![]() İki sahabi yola çıkıp Salebe’ye vardılar ![]() Peygamber s ![]() ![]() ![]() ![]() Salebe, tahsildarları şu sözlerle karşıladı: - Bu, cizyeden başka birşey değil ![]() ![]() Gidin, işiniz bitince bana tekrar uğrayın ![]() ![]() Bu cevabı alan tahsildarlar, diğer adama, Süleymî’ye yöneldiler ![]() Süleymî onların geldiğini duyunca, develerinin en semizini seçerek zekât olarak ayırdı ![]() Tahsildarlar bunu görünce: - Semiz deveyi vermen gerekli değil, başka bir deve de verebilirsin, dediler ![]() Süleymî: - Hayır, zekât için ayırdığım deveyi alın ![]() Ben onu gönül hoşnutluğu ile veriyorum ![]() Onu, siz alasınız diye ayırdım, dedi ![]() Tahsildarlar deveyi aldılar, diğer görevlerini de bitirip geri dönerlerken, Salebe’ye bir daha uğradılar ![]() Zekâtını vermesini istediler ![]() - Yanınızdaki yazıyı bir daha gösterin dedi ve yazıya göz atarken de, bu cizyenin kardeşidir Siz gidin, ben ne yapacağıma daha sonra karar vereceğim, dedi ![]() Tahsildarlar Medine’ye döndüler ![]() Peygamber s ![]() ![]() ![]() daha kendileriyle konuşmadan, “Yazıklar olsun Salebe’ye!” buyurdular ![]() ![]() Tahsildarlar Peygamber s ![]() ![]() ![]() Salebe’nin ve Süleymî’nin nasıl davrandığını anlattılar ![]() İşte bu esnada şu ayetler nazil oldu: “Onlardan kimi, Allah’a şöyle kesin söz vermişlerdi: ‘Eğer Allah bize lütfundan verirse, biz de mutlaka zekât verip teberruda bulunacak ve mutlaka iyi insanlardan olacağız ![]() Fakat Allah onlara servet verince cimrilik ettiler, onun hakkını vermediler ![]() Allah’a verdikleri sözden dönmeleri ve yalan söylemeyi adet edindikleri için, Allah da bu işlerinin sonucunu, huzuruna çıkacakları güne kadar kalblerinde sürecek nifaka çeviriverdi ![]() Bunlar bilmediler mi ki, Allah onların sırlarını da bilir, fısıltılarını da ![]() ![]() ![]() Allah bütün gizlilikleri tam tamına bilendir ![]() Bu sırada Peygamber s ![]() ![]() ![]() inen ayeti duyunca Salebe’ye gidip dedi ki: - Ey anası ölesice Salebe! Yüce Allah senin hakkında şöyle şöyle ayet indirdi ![]() Bunu duyan Salebe korkuya kapılarak derhal yola çıktı ![]() Peygamber s ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber s ![]() ![]() ![]() - Allah, bana senden zekat almayı yasakladı ![]() İşte senin amelin! Verdiğim emri yerine getirmedin, diye cevap verdi ![]() Bu cevap üzerine, Salebe başına toprak serperek, dövünerek evine geri döndü ![]() Peygamber s ![]() ![]() ![]() Salebe zekât borcunu Hz ![]() ![]() ![]() - Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() Salebe, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Salebe’nin malının yarısını kurtlar yedi, yarısı hastalıktan öldü ![]() Derken hiç malı kalmadı ve eski halinden daha da kötü durumlara düştü ve o halde öldü ![]() |
![]() |
![]() |
|