Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
canlılık, duyan, gereği, için, ihtiyaç, moleküller, suya, özellikleri

Su Ve Özellikleri Canlılık İçin Gereği Suya İhtiyaç Duyan Moleküller

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Su Ve Özellikleri Canlılık İçin Gereği Suya İhtiyaç Duyan Moleküller



SU
SU = HAYAT
Canlıların yapısında bulunan temel moleküllerden biri olan su, canlıların yapısının büyük çoğunluğunu oluştururCanlılarda bulunan su miktarı % 65 - 95 arasında değişmektedir İnsanın ~ % 65'i sudur ve bu miktar % 20'nin altına düşerse ölüm meydana gelir
Bazı canlılardaki su miktarı : Su bitkilerinin ~ %98'i su, Filin ~ % 70'i su, Domatesin ~ % 95'i su, Patatesin ~ % 80'i sudur
Su molekülü 2H ve 1O atomundan oluşmuşturİki hidrojen atomu arasında 1045° 'lik bir açı vardır

Bir su molekülünde Hidrojen atomu ile Oksijen atomu arasındaki bağ kovalent bağdır İki su molekülü ise birbirine hidrojen bağı ile tutunur

Su molekülü polardır Polar poları çözer prensibine uygun olarak da su, polar molekülleri çözerBu yüzden polar moleküllere hidrofilik (suyu seven) denirApolar moleküllere ise suda çözülmediğinden hidrofobik (suyu sevmeyen) denirÖrneğin yağ bileşiği suda çözülmez ve hidrofobiktir Bazı moleküllerde ise bir ucunda polar veya iyonlaşmış bir bölge , diğer ucunda ise apolar bir bölge bulunur Yani hem polar hem de apolar özellik gösterirler, böyle moleküllere "ampifatik" moleküller denirÖrneğin bu özelliği hücre zarının yapısında görürüz: Hücre zarındaki fosfolipidlerin baş kısmı hidrofilik iken kuyruk kısmı hidrofobiktir
Hidrofilik Moleküller

Hidrofobik Molekül

Suyun diğer özellikleri :
Polar ve iyonlar için iyi bir çözücüdürÇoğu biyokimyasal reaksiyonlar suyun varlığında gerçekleşirAyrıca büyük moleküller ve tuzlar suda kolaylıkla iyonlaşırlar
Kanda besinlerin taşınmasında önemli rol oynar
Metabolik aktiviteyi hızlandırır
Vücut ısısının ayarlanmasında yardımcıdır
Zararlı ve fazla maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırır
Su 0ºC 'de donar ve 100ºC 'de kaynarSu donarken özgül ağılığı küçülür, hacmi büyür Bu sayede sularda hayat sürmektedir +4ºC'de en yüksek özgül ağırlığa sahiptir
Yoğunluğu 1g/cm³
Renksiz ve kokusuzdur
Hücrenin yapısal ve fonksiyonel bütünlüğünde suyun şu üç özelliğinin önemli bir rolü vardır :
a) Buharlaşma ısısının yüksek olması
Kaynama sıcaklığı çoğu sıvıdan daha yüksektir Çünkü su ısıtıldığı zaman önce hidrojen molekülleri arasındaki bağlar kopar Bu sayısız hidrojen bağlarının kopması ve bu halin korunması yani tekrar hidrojen bağlarının birleşmemesi için epeyce ısıya ihtiyaç duyulur
Buharlaşma ısısının yüksek olması, sıcak günlerde serinlememizi sağlar Deride bulunan yaklaşık 1-2 milyon ter bezlerinden suyun buharlaşmasıyla bir serinlik elde ederiz
b) Kohezyon özelliği
Gerilme durumunda, su molekülleri arasında kopmaya karşı bir direnç vardırKohezyon, bir gerilim durumunda moleküller arasındaki bağların kopmaması için gösterilen dirençtir
Suyun yapısındaki hidrojen bağları birbirlerini çekerek bir arada bulunmasında ve böylece suyun bitkinin odun ( ksilem) borularında kopmaz sütun şeklinde yükselmesini sağlar
c) Çözücü özelliği

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.