![]() |
Organik Bileşikler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Organik BileşiklerYapısında C, H, O bulunduran biyomolekül-lerdir ![]() ![]() - Karbonhidratlar - Yağlar - Proteinler - Enzimler - Nükleikasitler - ATP - Vitaminler v ![]() ![]() NOT: Fotosentezde ve kemosentezde ATP sentezlenir ![]() ![]() ![]() Dehidrasyon Sentezi: Monomerlerin (Yapıtaşlarını) birleşerek polimer (organik bileşikler) oluşturmalarıdır ![]() ![]() Önemi: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Hidroliz (Sindirim): Polimerlerin su yardımıyla monomerlere parçalanmasıdır ![]() Önemi 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() KARBOHHİDRATLAR Yapısında C, H, O bulunun maddelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Monosakkaritler Karbonhidratların monomer birimlerini teşkil ederler ![]() 3 C , 6 C arasında değişir ![]() 3 C = Triozlar 4 C = Tetraozlar 5 C = Pentozlar * Riboz, deoksiriboz 6 C = Hegsozlar - Glikoz - Fruktoz - Galaktoz) Disakkaritler İki monosakkaritin dehidrasyonu sonucu oluşur ![]() ![]() Polisakkaritler: Çok sayıda monosakkaritin dehidrasyon sentezi sonucu birleşmesiyle oluşur ![]() ![]() Glikojen: Hayvansal depo karbonhidratlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Nişasta: Bitkisel depo karbonhidratlardır ![]() ![]() ![]() Seliloz: Bitki hücrelerinde hücre çeperinin yapısını oluştururlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YAĞLAR Yapısında C, H, O bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Biyolojik olarak önemli yağlardan bazıları; Nötr yağlar: Depo yağlarıdır ![]() NOT: Yağ asidi karbonları arasındaki bağlar tek ise yağlar doymuş yağlardır ![]() ![]() Yağ asidi karbonları arasındaki bağlar çiftli ise yağlar doymamış yağlardır ![]() ![]() Fosfolipitler: Hücre zarının yapısında bulunurlar ![]() Steroitler: Hormonların yapısında bulunurlar ![]() Yağların Önemi 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() PROTEİNLER Yapılarıda C, H, O bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinlerin yapı taşları amino asitlerdir ![]() NOT: Amino asit çeşidini (R) Radikal kısım belirler ![]() Dipeptit Yapısı: İki amino asidin dehidrasyon sentezi sonucu birleşmesiyle oluşur ![]() ![]() Polipeptit yapısı: Çok sayıda amino asidin birleşmesiyle oluşur ![]() ![]() ENZİMLER Biyolojik katalizorlerdir ![]() Katalizor: Reaksiyonları hızlandıran, bozulmadan tekrar tekrar kullanılan, aktivasyon enerjisini düşüren maddelerdir ![]() Aktivasyon enerjisi: Reaksiyonun başlaması için gerekli minumum enerjidir ![]() NOT :Apoenzim, faaliyet göstermeyen, enzimin çeşidini belirleyen kısımdır ![]() Kofaktör ve koenzim faaliyet sağlayan kısımdır Enzimlerin Özellikleri: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() ![]() Enzimlerin Adlandırılması Substuratların sonuna az eki getirilerek isimlendirilir ![]() Örnek: Lipit => lipaz maltoz => Maltaz Enzim Hızını Etkileyen Faktörler 1 ![]() Substurat miktarı arttıkça reaksiyon hızı artar; ancak ortamdaki enzim miktarı sabit ise belirli bir süre sonra reaksiyon hızı sabit kalır ![]() 2 ![]() Substurat miktarı sabit ise belirli bir süre hızlanan enzim hızı daha sonra sabitlenir ![]() ![]() 3 ![]() Enzimler protein yapılı oldukları için düşük sıcaklıkta çalışmaz, yüksek sıcaklıkta ise yapısı bozulur ![]() 4 ![]() Bazı enzimler asidik ortamda, bazıları bazik ortamda iyi çalışırlar ![]() ![]() 5 ![]() Substrat yüzeyi arttıkça enzimin hızı artar ![]() 6 ![]() Ortamdaki su miktarı % 15 in altına düştüğünde enzim hızı durur ![]() ![]() 7 ![]() VİTAMİNLER - MİNERAL MADDELER Vücutta düzenleyici fonksiyonu görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vitaminler suda ve yağda eriyenler olarak ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() B ve C vitaminleri suda çözünür, vücutta uzun süre kalamazlar ![]() ![]() Vitaminler çok az miktarda bile etkili olurlar ![]() ![]() Vitamin Adı Önlediği Aksaklıklar A vitamini --- Gece körlüğü D vitamini --- Raşitizm E vitamini --- Kısırlık ve üreme bozukluğu K vitamini --- Kanın pıhtılaşmaması B vitamini --- Beriberi - kansızlık C vitamini --- Skorbit (Diş etlerindeki kanama) A vitamini Balık yağı, yumurta sarısı, süt, peynir, karaciğer, yeşil sebzelerde bulunur ![]() ![]() Vücudu enfeksiyonlara karşı korur ![]() Gece körlüğünü önler ![]() D Vitamini Balık yağı, karaciğer, yumurtada bulunur ![]() Ültraviyole ışınların etkisiyle deride üretilir ![]() Vücuttaki Ca, P dengesini sağlar ![]() Kemiklerin gelişmesini sağlar ![]() Çocuklarda raşitizmi önler E vitamini Yeşil sebze, karaciğer, et ve bitkisel yağlarda bulunur ![]() Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler B1, B2,B6, B12, B5 Tahılların kabuklarında, et, süt, karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur ![]() ![]() Kansızlığı önler ![]() C vitamini Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur ![]() Bağ dokusunun oluşması için gereklidir ![]() Skorbit hastalığını önler ![]() Vücudu enfeksiyonlara karşı korur ![]() ATP Molekülü Yapısında C, H, O, N, P elementleri bulunur ![]() NOT: ATP hayatsal faaliyetlerde kullanılan enerji çeşitidir ![]() ATP ‘nin Özellikleri 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|