![]() |
Yusuf Ziya Bahadınlı ( 1927) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf Ziya Bahadınlı ( 1927)1927 yılında Bahadın/Yozgat�ta doğan Yusuf Ziya ilkokulu orada okudu ![]() ![]() Bahadınlı, pantalonu, cekedi, ayakkabıyı ortaouklda giydi ![]() ![]() Belli sürelerle Yozgat Ortaokulu, Pazarören Köy Enstitüsü, Yüksek Köy Enstitüsü, Balıkesir Eğitim Enstitüsü, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü�nde (Edebiyat Bölümü) okuyan Bahadınlı, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının �Kızılbaş Çocuğu� sataşmaları arasında geçirdi ortaokul yıllarını ![]() İspir�de öğretmenlik yaptığı yıl �Çalışkan� olan soyadını �Bahadınlı� olarak değiştirdi ![]() 6 ay kadar Ankara�da Türk Hava Yolları�nda çalışan Bahadınlı bir havalimanında Müdürlük görevini kabül etmeyerek buradan ayrıldı ![]() ![]() ![]() Kadıköy�de kitabevi olsun isteğiyle açtığı dükkanını bakkaliyeye dönüştürmek zorunda kaldı ![]() Para kazandı ![]() 16 yıl süren Hür Yayınevi�ni, 12 Mart sonrasında Yeni Dünya Yayınevi olarak sürdürdü ![]() ![]() Bundan önce de �İlke� dergisini çıkartmıştı ![]() ![]() Bu dergi yüzünden onunla çok uğraştılar ![]() Kuruluşundan kısa bir süre sonra üye olduğu TİP�in Yozgat örgütlenmesini yaptı ![]() ![]() Hazırladığı �Türkçe Deyimler Sözlüğü�, �Türkçe Deyimler ve Kaynakları� gibi çalışmalar okullara sokulmamaya başlanınca Atasözleri Sözlüğü�nü Aydın Su adıyla çıkardı ![]() Ankara�da çıkan Emek dergisindeki bir yazısı yüzünden yargılandı ![]() 12 Eylül darbesi nedeniyle, 1979 Mart�ında bir yıl için gittiği Avrupa�da 12 yıl zorunlu olarak kaldı ![]() 1991�de 141 � 142�nin kaldırılmasından sonra Türkiye�ye döndü ![]() Bahadınlı Sosyalist İktidar Partisi üyesidir ![]() Yapıtları İtin Olayım Ağam � Hikayeler Haçça Büyüdü Hatit Oldu � Hikayeler Geçeneğin Karanlığında � Hikayeler Tavandaki Kırmızı � Hikayelerinden Seçmeler Güllüceli Kâzım � Roman Güllüce�yi Sel Aldı � Roman Gemileri Yakmak � Roman Açılın Kapılar � Roman Devekutu Rosa � Roman Lidya � Gözleri Yaprak Yetili � Roman Öyle Bir Aşk � Anı Yazıları Türkiye�de Eğitim Sorunu ve Sosyalizm � İnceleme Dört Sosyalist Ülke � Gezi Türkçe Deyimler ve Kaynağı � Araştırma Türkçe Deyimler Sözlüğü � Sözlük Atasözleri Sözlüğü (Aydın Su adıyla) � Sözlük |
![]() |
![]() |
|