![]() |
Tavşan Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tavşan YetiştiriciliğiTavşan Yetiştiriciliği Dengeli beslenmenin önem kazandığı günümüz toplumunda doğal olarak hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin yeri tartışılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evcil tavşan eti; beyaz, gevrek, kemik oranı düşük ve çok lezzetli bir ettir ![]() ![]() ![]() Tavşanın beslenmesi de diğer hayvanlara göre kolaydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavşanın diğer önemli bir verim yönü de kürküdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavşanın deney hayvanı olarak da çok geniş kullanım alanı bulunmaktadır ![]() ![]() Verim yönlerine göre 1- Et tavşanları (Yeni Zelanda,Kaliforniya, Şinşilla) ![]() 2- Post tavşanları (Rex tavşanları ) ![]() 3- Yün tavşanları (Ankara ) ![]() Tavşan yetiştiriciliğine başlamak isteyenler, hangi ırklarla işe girişmeleri gerektiğine karar verebilmeleri için tavşan ırkları konusunda genel bilgi sahibi olmaları gerekir ![]() ![]() ![]() Yeni Zelanda Tavşanı Amerika’da et yönünde geliştirilmiş bir ırktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaliforniya Tavşanı Birleşik Amerika’nın Kaliforniya kentinde et ve post verimi yönünde geliştirilmiş yeni ırklardan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rex Tavşanı Kısa tüylü ırkların tek örneğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara Tavşanı Vücut orta büyüklükte olup canlı ağırlık 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BARINAKLAR ve EKİPMAN Tavşan barınaklarının düzenlenmesi, tavşanların davranış özellikleri ve iklim şartlarına karşı göstermiş oldukları tepkiler ile sıkı sıkıya ilişkilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Barınakta optimum sıcaklık 14 °C’dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kafesler ve Gereçler Kafesler: Barınaklara yerleştirilebilecek tek, iki ya da üç katlı kafesler de bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekipmanlar: Tavşanlıkta bulundurulması istenen çeşitli gereçler vardır ![]() ![]() a) Doğum Kutuları: Gebe dişiler doğuma 3-4 gün kala doğum kutusuna alınır ![]() ![]() ![]() ![]() b) Yemlikler: Kafesin şekline uygun ve paslanmaz malzemeden yapılmış, yeterli büyüklükte otomatik ve yarı otomatik yemlikler kullanılır ![]() ![]() c) Suluklar: Otomatik emzik tipi suluklar kullanılmalıdır ![]() Tavşanların Yeme Davranışı ve beslenme Tavşanlar geceleri beslenmeye eğilimli olmalarına rağmen günün 24 saatinde yer ve içerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VI- YETİŞTİRME İŞLERİ (BAKIM VE YÖNETİM ) Yabanıl tavşanlarda döl verimi ilkbahar ve yazın yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a) Kızgınlık: Kızgınlık gösteren dişi tavşanda bazen vulva şişer, kızarır ve nemlenir ![]() ![]() ![]() ![]() b) Çiftleşme: Dişi ve erkek tavşanların ilk çiftleşme yaşı ırka ve bireysel gelişmeye bağlı olarak değişir ![]() ![]() c) Gebelik: Gebelik için bir aşım yeterlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() d) Doğum: Gebelik muayenesinde gebe olarak tespit edilen tavşanlara,çiftleşmeden 25 gün sonra doğum kutusuna alınır ![]() ![]() ![]() e) Yavruların Bakımı: Doğumdan bir gün sonra ölü ve zayıf yavrular ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() f) Kanibalizm: Anaların gebelik sırasında ve doğumdan sonra yetersiz beslenmesi, korkutulması, kalıtsal nedenlerle yavrularını yemesidir ![]() ![]() g) Cinsiyet tayini: Sütten kesimden sonra erkek ve dişiler ayrı tutulmalı ![]() ![]() h) Tavşanların Tutulması: Tavşanlar sağ el omuz derisinden, sol el arka taraf altından tutularak taşınır ![]() ı) Tavşan yetiştiriciliğinde üzerinde durulan özellikler ve kartlar: Yetiştirme ve seleksiyonda amaçlanan özellikler; 1- Sağlamlık: Yavru ölümlerinin % 10 dan az olması ![]() 2- Döl verimi: Bir batında ortalama 8 yavru ve yılda dişi başına en az 5 doğum ve 40 yavru alınması ![]() 3- Yemden yararlanma: Her kg canlı ağırlık artışı için 3 kg dan daha az yem tüketimi ![]() 4- Kesim randımanı: Ortalama randımanın % 55-66 ve daha üzerinde olması ![]() 5- Birörnek renk gösteren sıkı ve yoğun yünle kaplı sağlam bir deri ![]() 6- Ortalama damızlıkta kullanma süresi: 2 yıldır ![]() ![]() 7- Bir erkeğe 8-10 dişi bulundurulur ve 2 günde bir 2 defa çiftleştirilebilir ![]() NOT:Bazı bilgiler Prof ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tavşan Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tavşan YetiştiriciliğiAnkara Tavşanı Hakkında Genel Bilgiler Ankara tavşanı, bilinen en eski tavşan ırkı olup, yününden iplik elde edilen tek tavşandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara Tavşanının Türkiye’deki Durumu Ülkemizde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı bazı kuruluşlarda sınırlı olanaklarla da olsa etçi tavşan ırklarının üretimi ve ıslahı konusunda çalışmalar yapılmakta olmasına karşılık, Ankara tavşanı yetiştirilmemektedir ![]() ![]() ![]() Türkiye’de yeni bir ekonomik faaliyet olarak Ankara tavşanı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, yaygınlaşması ve gelişmesinin ülke ekonomisine sağlayacağı yarar yadsınamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemiz için yeni bir hayvancılık kolu olan Ankara tavşanı yetiştiriciliğinin gerçekleşmesi ve yaygınlaştırılması, ekonomik ve sosyal yönleri ile üzerinde durulması gereken önemli bir konudur ![]() ![]() ![]() Tekstil endüstrisi için kıymetli bir elyaf olan Ankara tavşanı yünü ihtiyacı, şu anda dış alımla karşılanmaktadır ![]() ![]() Sosyo-ekonomik katkıları yanında, yeni iş alanlarının açılmasına neden olacak ve istihdam olanağı yaratacaktır ![]() Bu nedenlerle Ankara tavşancılığı konusu, başta Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı olmak üzere devletin ilgili birimleri tarafından ciddi şekilde değerlendirilmeli ve yaşama geçirilmesi için çalışmaların başlatılması gerekmektedir ![]() ![]() Ankara Tavşanlarının Barınmaları Ankara tavşanı, cinsel olgunluğa (3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavşanlarda ayak kemikleri ile deri arasında yumuşaklığı sağlayan bir kas tabakası yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yataklık kullanılmadığı taktirde taban yaralarını önlemenin en iyi yolu kafes tabanına kenarları yuvarlatılmış ahşap ızgara kullanılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kafeslerin ve ekipmanların yapılmasında kullanılan malzemelerin yüzeyi pürüzsüz olmalı, etkili bir şekilde dezenfekte edilebilmeli ve hayvanların birbirlerinin tüyünü yolamalarına engel olacak şekilde düzenlenmelidir ![]() ![]() Ankara Tavşanlarının Üremesi Ankara tavşanı üretiminde elle çiftleştirme metodu uygulanır ve üreme verimi, diğer tavşan ırklarına göre %50 oranında daha düşüktür ![]() ![]() ![]() ![]() Tavşanlarda ovulasyon uyarılma sonucu oluştuğu için, kırkımın yaptığı uyarımla ovulasyon uyarılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun yanısıra kırkım aralıklarının azaltılmasıyla yün verimi, alınan yem miktarı, canlı ağırlık, fertilite ve sperma motilitesi artar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yün kırkım periyodunun başlangıcında daha hızlı büyüdüğü için kırkım aralığının kısaltılması, ortalma yün uzunluğu üzerine nispeten daha az etki yapmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkek tavşanlar 20 °C ‘nin çok üzerindeki sıcaklıklarda daha kısa aralıklarla kırkılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavşanın hamilelik süresi 33 gündür ![]() ![]() ![]() Memeli hayvanlar grubunda olan tavşanlar hızlı bir üreme periyoduna sahiptirler ![]() ![]() ERKEKLER:Erkek tavşanlarda sperma üretimi 40-50 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİŞİLER:Dişiler seksüel olgunluğa 10-12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşın yanında canlı ağırlıkta önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavşanlar arasındaki üstünlük kavgasını önlemek ve yünlerinin keçeleşmesini önlemek için, cinsel olgunluktan itibaren ( 3-4 aylıkken ) bireysel kafeslere alınmalıdırlar ![]() Yüksek bir döllenme oranı sağlayabilmek için dişiler kırkım günü çiftleştirilmeli, erkekler ise 6 hafta aralarla kırkılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tavşan Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tavşan YetiştiriciliğiYETİŞTİRİCİLİĞİNİN EKONOMİK ÖNEMİ Dengeli beslenmenin önem kazandığı günümüz toplumunda doğal olarak hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin yeri tartışılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evcil tavşan eti; beyaz, gevrek, kemik oranı düşük ve çok lezzetli bir ettir ![]() ![]() ![]() Tavşanın beslenmesi de diğer hayvanlara göre kolaydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavşanın diğer önemli bir verim yönü de kürküdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavşanın deney hayvanı olarak da çok geniş kullanım alanı bulunmaktadır ![]() ![]() Verim yönlerine göre 1- Et tavşanları (Yeni Zelanda,Kaliforniya, Şinşilla) ![]() 2- Post tavşanları (Rex tavşanları ) ![]() 3- Yün tavşanları (Ankara ) ![]() Tavşan yetiştiriciliğine başlamak isteyenler, hangi ırklarla işe girişmeleri gerektiğine karar verebilmeleri için tavşan ırkları konusunda genel bilgi sahibi olmaları gerekir ![]() ![]() ![]() Yeni Zelanda Tavşanı Amerika’da et yönünde geliştirilmiş bir ırktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaliforniya Tavşanı Birleşik Amerika’nın Kaliforniya kentinde et ve post verimi yönünde geliştirilmiş yeni ırklardan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şinşilla Tavşanı Et ve kürk yönünde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rex Tavşanı Kısa tüylü ırkların tek örneğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara Tavşanı Vücut orta büyüklükte olup canlı ağırlık 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BARINAKLAR ve EKİPMAN Tavşan barınaklarının düzenlenmesi, tavşanların davranış özellikleri ve iklim şartlarına karşı göstermiş oldukları tepkiler ile sıkı sıkıya ilişkilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Barınakta optimum sıcaklık 14 °C’dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kafesler ve Gereçler Kafesler: Barınaklara yerleştirilebilecek tek, iki ya da üç katlı kafesler de bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekipmanlar: Tavşanlıkta bulundurulması istenen çeşitli gereçler vardır ![]() ![]() a) Doğum Kutuları: Gebe dişiler doğuma 3-4 gün kala doğum kutusuna alınır ![]() ![]() ![]() ![]() b) Yemlikler: Kafesin şekline uygun ve paslanmaz malzemeden yapılmış, yeterli büyüklükte otomatik ve yarı otomatik yemlikler kullanılır ![]() ![]() c) Suluklar: Otomatik emzik tipi suluklar kullanılmalıdır ![]() Tavşanların Yeme Davranışı ve beslenme Tavşanlar geceleri beslenmeye eğilimli olmalarına rağmen günün 24 saatinde yer ve içerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VI- YETİŞTİRME İŞLERİ (BAKIM VE YÖNETİM ) Yabanıl tavşanlarda döl verimi ilkbahar ve yazın yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a) Kızgınlık: Kızgınlık gösteren dişi tavşanda bazen vulva şişer, kızarır ve nemlenir ![]() ![]() ![]() ![]() b) Çiftleşme: Dişi ve erkek tavşanların ilk çiftleşme yaşı ırka ve bireysel gelişmeye bağlı olarak değişir ![]() ![]() c) Gebelik: Gebelik için bir aşım yeterlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() d) Doğum: Gebelik muayenesinde gebe olarak tespit edilen tavşanlara,çiftleşmeden 25 gün sonra doğum kutusuna alınır ![]() ![]() ![]() e) Yavruların Bakımı: Doğumdan bir gün sonra ölü ve zayıf yavrular ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() f) Kanibalizm: Anaların gebelik sırasında ve doğumdan sonra yetersiz beslenmesi, korkutulması, kalıtsal nedenlerle yavrularını yemesidir ![]() ![]() g) Cinsiyet tayini: Sütten kesimden sonra erkek ve dişiler ayrı tutulmalı ![]() ![]() h) Tavşanların Tutulması: Tavşanlar sağ el omuz derisinden, sol el arka taraf altından tutularak taşınır ![]() ı) Tavşan yetiştiriciliğinde üzerinde durulan özellikler ve kartlar: Yetiştirme ve seleksiyonda amaçlanan özellikler; 1- Sağlamlık: Yavru ölümlerinin % 10 dan az olması ![]() 2- Döl verimi: Bir batında ortalama 8 yavru ve yılda dişi başına en az 5 doğum ve 40 yavru alınması ![]() 3- Yemden yararlanma: Her kg canlı ağırlık artışı için 3 kg dan daha az yem tüketimi ![]() 4- Kesim randımanı: Ortalama randımanın % 55-66 ve daha üzerinde olması ![]() 5- Birörnek renk gösteren sıkı ve yoğun yünle kaplı sağlam bir deri ![]() 6- Ortalama damızlıkta kullanma süresi: 2 yıldır ![]() ![]() 7- Bir erkeğe 8-10 dişi bulundurulur ve 2 günde bir 2 defa çiftleştirilebilir ![]() alinti |
![]() |
![]() |
![]() |
Tavşan Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tavşan YetiştiriciliğiNEDEN TAVŞAN YETİŞTİRİRİZ ?Tüm dünyanın etinden, tüyünden, gübresinden ve daha birçok yan ürününden faydalandığı tavşancılık sektörü ülkemizde maalesef hiç gelişmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ET: Et üretimi için tavşan yetiştiriciliği düşünüldüğünde beslenmesinde harcanan maliyet sığır ve tavuk yetiştiriciliğinden çok daha ucuza gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÜRK: Tavşanın bir diğer özelliklerinden biri de yünü ve derisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|