![]() |
Bakla Yetiştiriciliği, Bakla Ziraatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bakla Yetiştiriciliği, Bakla ZiraatıGİRİŞ Bakla yetiştiriciliği için organik maddece zengin killi-kumlu killi-tınlı pH' sı 65 - 73 olan; derin ve geçirgen topraklar bakla yetiştiriciliğinde idealdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKİM ZAMANI Ege Bölgesinde bakla için en uygun ekim zamanı ekim - kasım aylandır ![]() ![]() ![]() TOPRAK HAZIRLIĞI Bakla yetiştiriciliğinde istenen bitki sıklığının sağlanması ve normal bir gelişme için toprağın iyi hazırlanması gerekir ![]() ![]() GÜBRELEME Baklanın havanın serbest azotundan yararlanabilme özelliği nedeniyle yüksek dozda bir azot uygulamasına gerek yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Baklada Gübre uygulaması 10-15 cm derinliğe diskaro veya pulluk altına olacak şekilde tamamı santrifüjlü gübre dağıtma makinasıyla yapılabilir ![]() BAKLA EKİM ŞEKLİ VE SIKLIĞI Ege Bölgesinde bakla ekimi genellikle serpme olarak yapılmakta olup; kullanılan tohum luk miktarı 10-20 kg/da'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakla için geliştirilmiş özel bir mibzer henüz mevcut değildir ![]() ![]() ![]() ![]() BAKLA'NIN BAKIMI Genelde elle ve çapa ile yapılmakta ; sıraya ekimde sıra arası işleyen kazayağı veya freze gibi aletler ara işlemede kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Bakla genelde kışlık ekildiğinden sulamaya gerek yoktur ![]() ![]() BAKLANIN HASADI VE HARMANI Baklada olgunlaşma süresi ekim zamanı ve çeşitlere bağlı olarak 180-200 gün arasında değişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EGE BÖLGESİNDE BAKLA ÜRETİMİNDEKİ SORUNLAR Yoğun bakla üretiminin yapıldığı özellikle Balıkesir ve Çanakkale illerinde kuru baklanın dekardaki verimi 180 kg kadardır ![]() ![]() • Çeşit sorunu olduğu için üretici tohumluğunu kendi yerel populasyonun-dan temin etmektedir ![]() • Çiftçinin kullandığı tohumluk miktarı azdır ![]() • Mevcut populasyonlar orabanşa hassastır ![]() ![]() • Ekim ve hasatta mekanizasyon sorunu bulunmaktadır ![]() ÖNERİLER • ![]() ![]() • Dekara atılacak tohumluk 20-25 kg arasında olmalıdır ![]() • Serpme ekim yerme sıraya ekim yeğlenmelidir ![]() ![]() BAKLADA TESCİLLİ ÇEŞİTİ ERESEN-87'NİN ÖZELLİKLERİ Sakız populasyonundan seleksiyon yoluyla geliştirilen Eresen-87 çeşidi 1987 yılında tescil ettirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|