|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dogma, dogmalarla, haline, lideri, savaşan, sokmak |
![]() |
Dogmalarla Savaşan Bir Lideri Dogma Haline Sokmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dogmalarla Savaşan Bir Lideri Dogma Haline SokmakYıllar önce işsiz bir gencin protesto haberi çıkmıştı gazetede ![]() ![]() ![]() ![]() Silahı heykelin beynine dayamış, “Gelirseniz sıkarım” diye bağırıyordu ![]() ![]() ![]() * * * Unutamadığım bir başka sahne de şu: Bir sendika lideri, “Hükümet haklarımızı vermezse ne yapacağımızı biliyoruz” diyor ![]() ![]() “Atatürk’e gidip hükümeti şikâyet edeceklerini” söylüyor ![]() * * * Anıtkabir’e gitmek, bir ulusun liderine duyduğu nihayetsiz saygının, sevginin göstergesi elbet ![]() ![]() ![]() Ama gidip “Çaresiziz Atam, kalk, yetiş” diye gözyaşı dökmek ![]() ![]() ![]() Kabri türbeye çevirmek, bu ziyarete uhrevi bir işlev atfetmek, ziyaret defterini şikâyet defterine çevirmek? Atatürk’ün iftihar edeceği bir toplum görüntüsü mü? * * * Mustafa Kemal, Samsun’da öğretmenlere “Dünyada uygarlık için, hayat için, başarı için, en gerçek yol göstericinin, bilim olduğunu, onun dışında yol gösterici aramanın cehalet sayılacağını” söylediğinde tarih 1924’tü ![]() 1930’larda bu görüşünü daha da netleştiren şu çıkışı yaptı: “Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum ![]() ![]() Ve nihayet son Meclis konuşması: “Bizim ilkelerimiz, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla bir tutulmamalıdır ![]() * * * Hayata böyle bakan bir lider için, diyelim her yıl akademik araştırma ödülleri vermek vs ![]() ![]() Manevi vasiyetinde “Ben size kalıplaşmış hiçbir kural bırakmıyorum” diyen bir liderin ülkesinde kimi gençlerin “Tek kaynak Nutuk’tur ![]() En devrimci fikirlerini sansürleyerek Atatürk’ü muğlaklaştıranların, herkesin onu kendi işine geldiği gibi yorumlamasına ve kafaların hepten bulanmasına yol açması affedilebilir mi? * * * Kaçak inşaatını yıkmaya gelen dozerlerin önüne Atatürk resmiyle dikilen gecekondu ağası ![]() ![]() ![]() Atatürk’ü koruma adına hükümeti devirip kürsüde Atatürk ilkelerini Kuran ayetleriyle açıklamaya çalışan darbeci ![]() ![]() ![]() Hâlâ bir kütüphanesi, müzesi olmayan, tüm eserleri hâlâ yayımlanamayan, bir türlü filmi yapılamayan, evleri, eserleri bakımsızlığa terk olunan lideri heykel dikerek yaşattığını sanan siyasetçi ![]() ![]() ![]() Bilimsel eser vereceğine rozet dağıtan akademisyen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşçileri örgütleyemeyince Atatürk’e giderek itibar arayan sendikacı ![]() ![]() ![]() Onu sahiplenmeyi internetteki “Yüzyılın Lideri” anketinde oy vermekten ibaret sanan gençler ![]() ![]() ![]() Hepsi, hepimiz onun “ilim ve akıl” için verdiği mücadeleyi ve orada nasıl “yalnızlaştırıldığını” yeniden düşünmeliyiz ![]() Laikliği Türkiye’ye kazandırmış lidere yaklaşımımızı laikleştirmenin tam zamanıdır ![]() Can Dündar/ Milliyet |
![]() |
![]() |
|