Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hırkai, saadet, töreni

Hırka-İ Saadet Töreni

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hırka-İ Saadet Töreni

Topkapı Sarayı’nın Hırka-i Saadet dairesind e bulunan Peygamber efendimiz e ve yakınları na ait olan Mukaddes Emanetler, Osmanlı Devleti zamanında her Ramazan ayının 15’inde ziyaret olunurdu Bu ziyarette n birkaç gün önce Mukaddes Emanetler in bulunduğu taht odasının temizliği büyük bir hürmetle yapılır, padişah başta olmak üzere Has oda ağaları Mukaddes Emanetler i Taht Odasından Revan Odasına taşırlard ı Bu taşıma esnasında padişah da Has oda ağaları gibi hizmette bulunur, herhangi bir sebeple bu törende bulunamaz sa maiyetind en birini gönderird i

Ayın 14’ünde merasimde bulunacak lara davet tezkerele ri gönderili rdi Davetlile r ertesi gün öğle namazında n sonra Bâbüs-saade’ye gelerek sadrazamı beklerler di Sadrazam Bâbüs-saade’ye geldiği zaman Silahtar ağa tarafında n karşılanı r, Silahtar ağa sadrazamı n sağına, Has oda başı da soluna geçerdi Şeyhülisl âmın da yanına birer Has oda ağası gelirdi Sadrazam ve şeyhülisl âm yanlarınd a bulunan ağalarla birlikte Bâbüs-saade’den içeri girerler, Arz Odası geçildiği zaman, Bâbüs-saade önünde bulunan davetlile r de protokol sıraların a göre Hırka-i Saadet’in ziyaret olunacağı yere gelirlerd i Burada herkes ayakta dururdu

Hırka-i Saadet sandığını n karşısınd a aşir okuyacak olan birinci ve ikinci imamlarla ayakta duramayac ak kadar ihtiyarsa şeyhülisl âmın oturmasın a müsaade edilir Aşir okundukta n sonra padişah Hırka-i Saadet sandığını açar Başta sadrazam ve şeyhülisl âm olmak üzere diğer davet olunanlar protokol sıraların a göre teker teker gidip Hazret-i Peygamber in Hırkası’na yüz sürerlerd i Bundan sonra hazır bulunan âlimlerin her biri sandığın karşısınd a yer alırlar, duâ ederlerdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com