![]() |
İii. Selimden Mektup |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İii. Selimden MektupEvlatlarım, Bugünlerde Avrupa ile bütünleşmek ya da ona karşı birleşmek konusunda ikiye bölündüğünüzü ve tartıştığınızı öğrendim ![]() Siz, yani 21 ![]() ![]() Bu yüzden size atanız, dedeniz olarak bazı hatırlatmalarda bulunayım dedim (tabii sizin dilinizle) ![]() Türkiye'nin -o zamanki deyimle- "garplılaşması" meselesi yüzyıllar boyu tartışılmış ve bu uğurda çok kan dökülmüştür ![]() Mekânı cennet olası dedem Fatih Sultan Mehmet'in Konstantiniyye'yi aldıktan sonra Vatikan'daki Katolik Papası'na bir mektup yazdığını ve "Hektor'un öcünü aldım" dediğini Montaigne adlı Fransız yazardan okumuşsunuzdur ![]() ![]() Evlatlarım, Ben Osmanlı tahtına oturduğumda 28 yaşında idim ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkenin idari, siyasi ve askeri yapısını değiştirmeye giriştim ![]() O sırada üniversitelerdeki profesörlerin, -medreselerdeki müderrislerin- mahkemelerdeki kadıların ve devlet memurlarının "silsile" denilen bir metotla yükselme imkânı vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askeri disiplin sağlanması için çok önemli adımlar attım ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine bana "gavur padişah" adını taktılar ![]() ![]() ![]() Oysa ben dünyada Fransız İhtilali ile doruğa çıkan değişimin, önüne çıkan her şeyi silip süpürdüğünü ve bir dizi reform gerçekleştirmezse Osmanlı'nın da sonunun geleceğini görüyordum ![]() ![]() Evlatlarım, Ben padişah Üçüncü Selim dedeniz, bu projenin bedelini çok ağır ödedim ![]() Beni önce tahttan indirip kafes arkasına kapattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni daha sonra hep "garplılaşma inkılâbının şehidi" olarak andılar ![]() ![]() Ama zaman her şeyi değiştirir ![]() ![]() ![]() Beni "gavur padişah" ilan ederek öldüren koskoca Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasının önüne geçemediler, tam tersine bu süreci hızlandırdılar ![]() Umarım bu sefer siz galip gelirsiniz ve Avrupa Birliği üyesi olduğunuz gün, bu garplılaşma şehidi dedenizi de şöyle bir hatırlarsınız ![]() Ama unutmayın; işiniz hayli güç ve çetindir ![]() |
![]() |
![]() |
|