|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eğitim, enderun, osmanlı, sistemi, üniversitesi |
![]() |
Osmanlı Eğitim Sistemi Ve Enderun Üniversitesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Eğitim Sistemi Ve Enderun ÜniversitesiOsmanlı Eğitim Sistemi ve Enderun Üniversit esi Her devlet kendine ya kendine özgü bir sistem geliştiri r ya da başka sistemler i taklit eder ![]() ![]() Bu sistem pek tabii inanç manzumesi ne, ondan kaynaklan an ahlâkine ve dünya görüşüne uygun olacaktı ![]() Sistemin özü aynı inanca mensup bulunmak, yani Müslüman olmaktı ![]() ![]() ![]() Öteki inançlara duyulan müsamahan ın kaynağınd a insana duyulan saygı vardı ![]() ![]() ![]() Bunu eğitim sistemine de yansıttıl ar ![]() ![]() ![]() Osmanlı devlet kurumları, Müslüman olmak kaydıyla herkese açıktı ![]() ![]() Sultan İkinci Mahmud’a (1808-1839) kadar devam eden bu sistem “Resmi Öğretim” ve “Sivil Öğretim” şeklinde iki ayak üstünde duruyordu ![]() Resmi öğretimin en temel ocağı “Acemioğlan Ocağı”ydı ![]() ![]() Ondan sonra, hem nazarî hem de amelî bilgiler almak için “Acemioğlan Ocağı”na gönderili rlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Burada askerlik sanatını öğrenen acemiler ihtiyaca ve yetenekle rine göre diğer ocaklara gönderili r, bir “usta” yeniçerin in gözetimin de pişip olgunlaşm aları sağlanırd ı ![]() Acemi Ocağı’nda yetişip yeniçeri ortaların da “usta-çırak” ilişkisi içinde olgunlaşa nlar arasından yeniçeri ağaları, hatta sadrazaml ar çıkmıştır ![]() Enderun Mektebi’ne gelince: Buna Enderûn Üniversit esi demek yanlış olmaz ![]() Osmanlı oluşumu içinde ilk kez Sultan II ![]() ![]() Başlangıç ta Şehzadele ri eğitmek amacıyla saray içinde kurulmuşt u ![]() ![]() ![]() Enderûn Üniversit esi’ne alınan öğrencile re öncelikle Kur’an-ı Kerim, tefsir, hadis, kelâm gibi dini dersler verilir, edebiyat, şiir, gramer, Arapça, Farsça, matematik, coğrafya, mantık gibi ilimler bunlardan sonra gelirdi ![]() Yani önce sağlam uhrevi bir temel atılır, dünya o temelin üzerine inşa edilirdi ![]() Amaç ahiret öncelikli insan yetiştirm ekti ![]() ![]() Enderun öğrencisi ne “İç oğlanı” denirdi ![]() ![]() Osmanlı Devleti, kendi kurumları nda yetişmeye nlere güvenmez, dolayısıy la görev vermezdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hatırlama mız gereken bir husus da şudur: Osmanlı’yı batıran devlet adamların ın içinde “devşirme” devede kulak kabilinde ndir ![]() Kaldı ki, Osmanlı bürokrasi sinin tümüyle devşirmel erden oluştuğu iddia edilemez ![]() ![]() ![]() Bürokrasi nin asıl kaynağı Divân-ı Hümâyûn’dur ![]() ![]() Devlet yönetimin e ilişkin her karar burada alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlayacağ ınız Divan, zannedild iği gibi, sadece arada bir toplanan bir “Bakanlar Kurulu” değil, sayısız bürodan ve bürokratt an oluşan bir kurumdur ![]() ![]() Divandan yetişmiş ünlü devlet adamlarım ızın yanı sıra ünlü ilim, sanat ve edebiyat adamlarım ız da var ![]() ![]() Bir gün de inşallah sıbyan mektepler inden söz edelim: Tabii siyasi gündemi daima kabarık ve siyaset havası her zaman fırtınalı olan Türkiye’de bu tür yazıları hâlâ okuyan kalmışsa ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|