Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çorbacı

Çorbacı

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çorbacı

Kapıkulu ocaklarına eleman yetiştiren 31 bölüklü acemi ocağı ile Osmanlı ordusunun piyade (yaya) askerini teşkil eden bölük zâbitlerinin unvanı

Cemaat denilen yeniçeri ortası çorbacılarına ?yayabaşı? veya ?serpiyâdegân? denildiği gibi, bölük denilen ağa bölükleri çorbacılarına ?bölükbaşı? ismi de verilirdi Çorbacılar bazen ?subaşı? unvanını da alırlardı Çorbacıların kıdemlisine, yeniçeri ortalarında ?yayabaşı?, bölüklerde de ?başbölükbaşı? denilirdi Çorbacılar, kırmızı çuhadan kollu cübbe, ince gömlek, kırmızı şalvar, ayaklarına sarı mest pabuç ve başlarına börk giyerlerdi

Yaya bölük komutanı olmalarına rağmen atları vardı Çorbacılar, bölüklerin bütün işlerinden sorumlu olduğu gibi, büyük suçlar hariç, maiyetindekilere ceza verebilirdi

Yeniçerilerin, İkinci Mahmud Han zamanında kaldırılmasından sonra, ?çorbacı? yerine ?ortaağası? tabiri kullanılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com