![]() |
Tarihte Türklere Yapılan Katliamlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Türklere Yapılan KatliamlarKatılımcılar: Gündüz AKTAN (E ![]() Prof ![]() ![]() ![]() Bilal ŞİMŞİR (E ![]() Doç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SUNUCU- Sayın Rektörüm, değerli misafirler; Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinin düzenlemiş olduğu, "Tarihte Türklere Yapılan Katliamlar" konulu panele hoş geldiniz ![]() Açılış konuşmasını yapmak üzere, Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Bugünkü panelimizin konusunu çok önemsiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Değerli konuklar; gerçeklere dayanmayan Ermeni soykırımı iddiaları, siyasi hesaplarla senaryolaştırılmış ve terör eylemleriyle desteklenmiş ve birçok değerli diplomatımız şehit edilmiştir ![]() ![]() Batı dünyası, dünya siyasi tarihine sömürgeci olarak damgasını vurmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgili konuklar; Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde, bağımsızlık adı altında "93 Harbi" diye adlandırdığımız tarihlerde, Avrupa devletlerinin yaptıkları zulüm ve katliamlar neticesinde, neredeyse Avrupa'daki bütün Türkler Anadolu'ya akın ettiği herkesin malumudur; âdeta Avrupa Türkleri Anadolu'ya sürülmüşlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu duygularla panelimizin başarılı geçmesini diler, panelistlere bu kadar yoğun işleri arasında davetimizi kabul ettikleri için teşekkür eder ve her zaman yanımızda olduğu için Sayın Rektörümüz Mehmet Haberal'a teşekkür eder, hepinize saygı ve sevgiler sunarım ![]() SUNUCU- Konuşmasını yapmak üzere, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Ben kendime bir soru sordum, dedim ki, bugün özellikle Avrupa'da ve bir bakıma maalesef, Amerika'da da bizim ülkemizi, yani Osmanlı İmparatorluğu'nu yıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi önce bunun bir hesabını yapalım: Eğer tarihin değerlendirmesini yapacaksanız, eğer başka bir deyişle 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl iş o? Osmanlı İmparatorluğu'nu lütfen hatırlayın, maalesef biz toplum olarak biraz tarihi az okuyoruz, aslında okumayı da biraz sevmiyoruz diyebilirim ![]() ![]() ![]() Böyle bir şey olabilir mi değerli konuklar, siz bir imparatorluğu yıkacaksınız, onun topraklarını istediğiniz şekilde bölüşeceksiniz; ama oradan bir avuç insan çıkacak, işte Atatürk, arkadaşları, aziz şehitlerimiz hayatları pahasına yeni bir devlet kuracaklar; Türkiye Cumhuriyetini kuracaklar, hani boşuna demedik, "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır ![]() Efendiler, esas soykırımı, esas katliamı sizler yaptınız ![]() Bunu biz bugüne kadar niye söylemedik? Doğrusu, bir bakıma bu da bizim ayıbımızdır; bu da bizim tarihi gerçeklerimize sahip çıkmayışımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu toplumlar belki bunları kabul edebilir, ama biz asla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnanıyorum ki, bugün bu panelde çok değerli panelist arkadaşlarım; bir bakıma Sayın Hasanoğlu'nun da söylediği gibi; âdeta tarihin gerçeklerini burada gündeme getirecekler ve o sözde Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmaya kalkışan efendilere de gerekli ders buradan verilecektir ![]() Hepinize saygılar sunuyorum ![]() Bu söylediklerimin hepsi bu dosyada mevcuttur ![]() SUNUCU- "Tarihte Türklere Yapılan Katliamlar" konulu paneli yönetmek üzere Başkent Üniversitesi Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof ![]() ![]() ![]() Şimdi panelistlerimizi davet etmek istiyorum: Emekli Büyükelçi Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı, Emekli Büyükelçi Sayın Gündüz Aktan; Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OTURUM BAŞKANI (Prof ![]() ![]() ![]() Bugünkü konu oldukça önemli bir konu, Sayın Rektörüm ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Sayın Enver Hasanoğlu hocam da çarpıcı bir şekilde olayı vurguladılar ![]() ![]() Soykırım veya katliamı, hiçbir zaman insanın insanı öldürmesi şeklinde de almamak lazım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dolayısıyla, bütün bunların söz konusu edileceği toplu tartışma da bugün, burada gerçekleşecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu neden göstermek istiyoruz? Bir Ermeni soykırımıdır gürültüsü koparılıp, gidiyor; bütün dünya velveleye boğduruluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Türklere Yapılan KatliamlarNeden tam zamanıdır? Yüzyıl boyunca, sosyo-ekonomik, kültürel uygulamalarla Batı, bütün gücüyle üzerimize geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte geldiğimiz noktada artık, bu Sevr dayatmalarına, nasıl Mustafa Kemal Atatürk "dur" dediyse; onun kuşakları olarak "dur" deme aşamasındayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte onun için bu toplantı, artık bu Sevr istemlerine, "Dur, ne yaptığını bil" deme toplantısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, Sayın Büyükelçim; ilk söz sizde ![]() ![]() GÜNDÜZ AKTAN (Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı)- Teşekkür ederim Sayın Başkan ![]() Önce Başkent Üniversite'sini bu toplantıyı tertiplemiş olmaktan ve bu konuyu seçmiş olmaktan dolayı içten kutlarım ![]() Sayın Rektörün söylediği gibi gecikmiş bir toplantı bu; çok gecikerek bu konuyu ele alıyoruz ![]() ![]() ![]() Olay, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış döneminde ortaya çıkıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyanın en büyük; soykırımsa soykırım, katliamsa katliama ve en büyük exodus yani göçünü oluşturuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi bu iki yönüyle, bugünkü durumla mukayese et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi Türk ve Müslümanları yerlerinden etmekte uygulanan yönteme geçiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabii bunun dışında o, uzun yol boyunca bunları koruyacak hiçbir güç olmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim bunlara karşı tepkimiz ne olmuştur? Bizim tepkimiz, Cumhuriyet kurulduktan sonra geçmişi unutmak şeklinde olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuvvet dengesi, bizim bir kez daha oralara gitmemize, vatan saydığımız, yurt saydığımız yerleri tekrar almamıza veya almasak dahi, sivil insanlar halk olarak yerleşmemize imkân vermiyordu, böyle bir hayal yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yenilmiş ve yılgın psikoloji, bizim unutkanlığımızın, unutmamızın nedenlerinden birini oluşturuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat psikolojide bir kural vardır, "Büyük kayıplarınızın yasını tutmanız lazım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, kaybın ne olduğunu ilk kez Yunanistan'da hissettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunların aşılması için, doğrudur Ermenilerin söylediği, Türkler tarihleriyle yüzleşmemişlerdir, yüzleşmeleri gerekir ![]() Teşekkür ederim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Türklere Yapılan KatliamlarOTURUM BAŞKANI- Efendim, Sayın Büyükelçiye çok teşekkür ediyoruz, çok düşündürücü bir konuşmaydı ![]() ![]() ![]() ![]() Söze başlarken, sadece bir soykırım, etnik arındırma diye bir arındırma literatürde yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekolojik soykırım var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendim, ikinci sözü Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, şimdi 15 dakikalık ikinci aşamayı sana veriyorum ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() 1940 yılında Amerika'da Pennsylvania Üniversitesi Tarih Bölümü 2'inci sınıf öğrencilerine bir anket dağıtılıyor, bilimsel anlamda daha sonra bunun sonuçları bir bilimsel dergide yayınlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi buradan başlamak istiyorum, "Acaba 1940'larda Amerika Birleşik Devletleri'nde 18-19 yaşındaki çocukların, gençlerin biz Türkler için, hem de hiç tanımadıkları Türkler için katil, ırz düşmanı sıfatını yakıştırmalarının sebebi ne olabilir?" diye hep birlikte düşünebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 70'li yıllarda diplomatlarımızı katleden de bu kuşaklardan gelen gençlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zamanki devlet yönetiminin böyle bir tercihi ders kitaplarına da yansımıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine 1940'larda adını çok iyi hatırlıyorum Kerküklü bir şair Leyla hanımefendinin bir şiiri var ![]() ![]() ![]() Üzerinde durmak istediğim bir diğer konu; Birinci Dünya Savaşı'yla beraber özellikle "Cihat Kararı"nın alınması ki, o cihat kararının alınması da zaten zorunludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi çok milletli, çok dinli, çok dilli bir imparatorluk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada konuşmamın birinci kısmında üzerinde durmak istediğim, bir başka nokta da şudur: Uluslararası ilişkilerde bir imaj sorunu, algılama sorunu var ![]() ![]() ![]() Buna bir örnek olarak İngiltere'yle olan ilişkilerimizi incelediğim için söylüyorum, onu gösterebilirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Türklere Yapılan KatliamlarBurada tabii Osmanlı'daki, Anadolu'daki Gayrimüslim unsurların Birinci Dünya Savaşı'ndaki durumunu incelerken şöyle bir düşünceye sahip olmamamız gerekiyor: 1915 yılında bazı ayaklanmalar oldu ve bu ayaklanmalar sonucu Osmanlı Hükümeti ayaklanmalara katılan, yani siyasi harekete katılan, silahlı harekete katılan grupları aldı, etkisiz hale getirdi ve bunların önemli bir kısmını Suriye'ye, Mezopotamya'ya gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci evre; 1916 Ocak ayından, 1918'e kadar neredeyse gelir, Doğu Anadolu'daki Rus işgali sırasındaki Ermeni katliamlarıdır, yani Ermenilerin Türkler'e yönelik katliamlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra üçüncü evre var; Mondros'la beraber silah bıraktıktan sonra, Suriye'ye Mezopotamya bölgesine gönderilen Ermenilerin tekrar Anadolu'ya dönüşleri ve bunların dönüşleriyle beraber yer yer başlayan silahlı çatışmalar, katliamlar ![]() ![]() ![]() Burada akla şöyle bir soru gelebilir: Osmanlı çökerken, dağılırken veya parçalanırken -hangi kavramı kullanırsak, kullanalım- belirli bir zamanda Balkanlar'dan ve Kafkaslar'dan Türk unsurlar, Müslüman unsurlar Anadolu'yu anavatan belleyip buraya sığınıyorlar ![]() ![]() ![]() Acaba Lozan'da ne oldu? Lozan ki bizim Türkiye Cumhuriyetimizin tapu senedidir, Türkiye devletinin tapu senedidir ![]() ![]() ![]() Dolayısıyla Sevr'den Lozan'a geçiş sürecini, eğer anlayamamış isek… İkinci turda Lozan kısmına devam etmek üzere burada noktalıyorum ![]() OTURUM BAŞKANI- Evet, Sayın Özdemir'e teşekkür ediyoruz, aslında nereden kalktık, nereye geldik diye insan düşünmeden edemiyor, çünkü geçenlerde bir TRT İNT'te toplu tartışmadaydık, bir genç arkadaşımız; "Neden korkuyoruz, bir Kürt devleti kurulsun, ne olur ki, başımıza ne gelir ki? Ermenistan da kurulurken aynı korkuyu yaşadık, hiçbir şey olmadı" Evet, Lozan'da böyle bir tavır var ve Lozan sırasında büyük Atatürk'e soruyorlar, "Siz, bağımsız bir Ermenistan kurulmasına karşı mısınız?" diyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece Ermeni meselesi değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, sözü değerli bir Büyükelçimize, bir başka Büyükelçimize; emekli Büyükelçimiz Sayın Bilal Şimşir'e veriyorum ![]() ![]() ![]() Buyurun Sayın Büyükelçi ![]() BİLAL ŞİMŞİR (Emekli Büyükelçi, Tarihçi)- Teşekkür ederim Sayın Başkan ![]() Hemen unutmadan söyleyeyim: Atatürk 1925 yılında kayınpederi Muammer bey'e bir aile sohbetinde "Son 10 yılda, -yani 1915'den,1925'e kadar kastediyor- Türk milleti 8 milyon telefat verdi" Bu sözleri İzmir'deki İngiliz Konsolosun kulağına gidiyor, ben de İngiliz belgelerinden öğreniyorum ![]() ![]() Buna, ben de şu eklemeyi yapayım: Bu işin temelinde milli devlet felsefesi yatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balkanlar'da bunun uygulaması, bunun çok acıklı uygulanması oluyor ve Yunan ayaklanmasıyla Mora'daki 1821'de başlayan Yunan ayaklanmasıyla -onlar bağımsızlık savaşı diyorlar- başlıyor ve çok feci bir şekilde katliamlar yapılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün Avrupa'dan Helenler, Fil Helenler, dalga dalga para yardımı, subay yardımı, asker yardımı gönderdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, bütün kasabalarda böyle devam ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Türklere Yapılan KatliamlarBu işin nasıl organize edildiğini, ben üç yıl kitap yazdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rusların bu 93 Muharebesini, 93 Savaşını 1877…Savaşını hazırlarken, başka Türk-Rus savaşlarında olmayan bir şey yapıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyorlar ki; Prens Çaykaski "Bu nüfusu buradan ya def etmek lazım, ya yok etmek lazım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu defa bunları göç ettirmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci aşama; Türklerin üzerine Don Kazaklarını salıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim tahminim, tabii kesin rakam bulmak zor, biz Osmanlı istatistiğini gerçek anlamda Cumhuriyet'te yerleştirdik ![]() ![]() ![]() Bana 15 dakika veriliyor, yalnız Ermeni meselesinde benim 16 cilt kitabım var ![]() ![]() Peki, teşekkür ederim ![]() OTURUM BAŞKANI- Sayın Şimşir çok teşekkür ederim ![]() ![]() Şimdi, Sayın Sarınay meslektaşımıza söz vereceğim 15 dakika tabii ![]() ![]() ![]() ![]() Buyurun efendim ![]() Doç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendim, çok değerli konuşmacılardan sonra söz almak benim için elbette bir dezavantaj ![]() ![]() Hepimizin bildiği gibi, tarihin amacı sebep-sonuç ilişkisi içinde olayları belgelere dayanarak, gerçeklere mümkün olduğu kadar yaklaşarak ortaya koymak ve değer yargısını okuyucuya bırakmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada İmparatorluğun içinde bulunan çeşitli ırk, dil ve inançlara sahip topluluklar, bir yandan işletilen bu propagandanın konusu, diğer yandan da yaratıcısı ve yapıcısı durumuna gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() 1821-1922 arasında hemen hemen nüfusunun 1/5'şini kaybeden, büyük bir kısmını ölümle kaybeden bir millet olarak kendi şehitlerimize, ölülerimize karşı herhangi bir hak iddia edemeden; bir de dünyada katliam yapan, değişik ulusları soykırıma uğratan bir toplum durumuna düşürdü propaganda ağı bizi ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan baktığımızda, zaten katliam ve soykırım için gerekli olan siyasi, sosyo-psikolojik önyargılar, küçümseyici yaklaşım ve ifadeler, ayrımcılık Osmanlı Türk kültüründe zaten yoktur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Türklere Yapılan Katliamlarİşte, bu suçlamalara karşı Osmanlı Devleti gayet açık ve net bir şekilde -olaylara girmeyeceğim, iki örnekle geçip diğer bölüme geçmek istiyorum- daha Birinci Dünya Savaşı içerisinde gerçekten Ermeni iddialarının araştırılması için, Birinci Dünya Savaşına katılmayan Batılı Devletlere İspanya, Hollanda, Danimarka ve İsveç'e gönderdiği notalarla gelip, bizzat olaylar daha yeniyken, -1918 sonu, 1919'dur- bu olayların cereyan ettiği bu notaların verildiği sırada ikişer hukukçu gönderilerek bizzat olayları yerinde tahkik etmesini ister, Ne yazık ki İngilizlerin baskısıyla bu ülkeler hukukçu göndermez ![]() ![]() ![]() Bu teklifi Sadrazam Salih Paşa 17 Mart 1920 yılında tekrar etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olayın bu cephesini de dikkate almak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte belgelere dayalı bu araştırmalar bize şunu gösteriyor: Bizim Genel Müdürlüğümüzün yayınladığı birkaç yayından bahsedeceğim, diğer konular çok geniş, zaman sınırlı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|