![]() |
Tuz Hakkında Bilmedikleriniz |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
Tuz Hakkında Bilmedikleriniz![]() TUZ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ Gerçekten ne kadar sodyuma ihtiyacınız var, tuzlu yiyeceklerden nasıl uzak durabilirsiniz, tuz eklemeden yemek hazırlamanın yolları nelerdir? Mayo Clinic'te yer alan haberde, ne kadar tuz tüketmeniz gerektiği, tuz alışkanlığınızdan kurtulmanın yolları ve tuzun gizlice nasıl vücudunuza girdiği anlatılıyor ![]() Daha az sodyum tüketmeyi deneyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sodyumun yararları Vücudunuzun fonksiyonlarını uygun bir şekilde yerine getirebilmesi için biraz sodyuma ihtiyacı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer böbrekleriniz sodyumu yeterli düzeyde tasfiye edemezse, sodyum kanınızda birikmeye başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı insanlar, sodyumun etkilerine karşı diğerlerinden daha hassastır ![]() ![]() ![]() Ne kadar sodyuma ihtiyacınız var? Çeşitli kuruluşlar, günlük sodyum alımı sınırlarıyla ilgili öneriler yayınlıyor ![]() ![]() 50 yaşın üzerindeyseniz, yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığı ya da şeker hastalığı gibi sağlık probleminiz varsa, sodyum alımınıza daha fazla dikkat etmelisiniz ![]() ![]() ![]() 3 temel sodyum kaynağı İşlenmiş ve hazır yemekler: Beslenmenizdeki sodyumun çoğu konserve sebze, hazır çorba, donmuş gıdalar gibi işlenmiş ve hazır yemeklerden kaynaklanıyor ![]() ![]() Sodyum içeren çeşniler: Bir tatlı kaşığı sofra tuzu 2 bin 325 mg sodyum içerirken, 1 yemek kaşığı soya sosunda ise yaklaşık 900-1000 mg arasında tuz bulunuyor ![]() ![]() Doğal sodyum kaynakları: Et, kümes hayvanları, süt ürünleri ve sebzeler gibi bazı yiyeceklerde doğal olarak sodyum bulunuyor ![]() ![]() Peki yiyeceklerin ne kadar sodyum içerdiğini nasıl anlayabiliriz? Bunun en iyi yolu, yiyeceklerin üzerindeki etiketleri okumaktır ![]() ![]() ![]() Tuz tüketimini azalkmanın yolları: - İşlenmiş gıdalar yerine, daha çok taze gıdalar, özellikle sebze ve meyve tüketin ![]() - Daha az tuzlu olan ürünleri tercih edin ![]() - Mümkünse tuzu yemek tariflerinizden çıkarn ![]() - Salata sosları, ketçap, hardal, çeşni gibi bileşenleri sınırlandırın ![]() - Yemeğinizi tatlandırmak için çeşitli taze ya da kuru otlar, baharatlar ve diğer tat veren şeyler kullanın ![]()
__________________
|
![]() |
![]() |
|