|  | Çavdar |  | 
|  07-01-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   ÇavdarÇavdar Buğdaygillerden bir tahıl bitkisi olan çavdarın (Secale cereale) ilk kez İÖ 6500 yıllarında Asya'nın güneybatısında yetiştirildiği sanılmaktadır  Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek yerleri, kumlu ve gevşek toprakları sever  SSCB, İskandinav ülkeleri gibi kışları çok sert geçen yörelerde bile yetiştirilir ve sonbaharda ekilip ertesi yıl yaz başlarında biçilir  Üstelik buğday, arpa, mısır ve pirinç tarımına elverişli olmayan en verimsiz topraklarda bile öbür tahıllardan daha iyi ürün verir  Tahıllara büyük zarar veren külleme ve pas hastalıkları ile zararlı böceklerden de pek fazla etkilenmeyen çavdarın en önemli zararlısı çavdarmahmuzu hastalığına yol açan bir asklımantardır  Genellikle 12 metre yüksekliğe ulaşan çavdarın görünümü arpaya çok benzer  Taneleri buğdaya göre daha ince uzun, kavuzları daha dar, kılçıkları da oldukça kısadır  Daha çok ekmeklik un ve hayvan yemi olarak değerlendirilen çavdarın bileşiminde karbonhidrat, protein, potasyum ve B vitamini bulunur  Çavdar unundan yapılan ekmek de buğday ekmeği gibi hafif olur  Buğday ve çavdar ununda bulunan protein karışımları (glüten) hamurun kabararak esnek ve yumuşak olmasını sağlar  Bu yüzden, başka tahılların unundan ekmek yapılırken hamura buğday ya da çavdar unu katılması gerekir  Dünya genelinde, besin olarak kullanılan çavdar miktarı bu amaçla kullanılan buğdayın yarısı kadardır  Besin değeri yüksek olan çavdar başka tahıllarla karıştırılarak hayvanlara da yedirilir  Dünyanın çeşitli yörelerinde çavdardan viski, cin, votka gibi alkollü içkiler ve kvas denen Rus birası yapılır  İnce uzun, esnek ve sağlam olan çavdar saplan da çatı kaplaması, şilte dolgusu, örme şapka, kâğıt ve mukavva yapımında kullanılır  Yılda 30 milyon ton dolayında olan dünya çavdar üretiminin üçte birinden fazlasını SSCB sağlar  Doğu Avrupa ülkelerinde ve Almanya Federal Cumhuriyeti'nde de geniş çapta çavdar üretimi yapılır  Türkiye'de 1960 yılında 650 bin hektar olan çavdar ekim alanı1987'de 242 bin hektara kadar düşmüştür  Bu alandan elde edilen ürün 1987 verilerine göre 380 bin ton dolayındadır  85 bin tonu geçen üretimiyle Kayseri ilk sırada yer alır  Niğde, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Konya öteki önemli çavdar üreticisi illerdir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |