06-20-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Ticaret,tecim,mübadele Nedir,ticaretin Tarihi
Ticaret nedir? Ticaretin tarihi Ticaretin Yasalara Bağlanması Türk Hukukunda Ticaretin düzenlenmesi Ticaretin çeşitleri
Çeşitli ürünlerin, mailarm, vb'nin alım satımı (tecim de denir] Ticaret, genel olarak değerler değişimi (mübadele) anlamına gelir Hukukçular ticaret sözcüğünü geniş bir anlamda yorumlarlarken iktisatçılar bu kavrama daha sınırlı bir anlam verirler Sözgelimi, sanayi sektörü, hukuk açısmdan ticaret sayılır; ticaret hukuku sanayiciyi de tacir sayar Oysa, iktisatçılar sanayi sektörünü ticaretten ayırırlar; onlara göre, ticaret, bir malın sürüm ve dağıtımıyla sınırlıdır ve üretimden ayrılır
Hukuk açısından bakıldığı zaman, ticaret hukukunun alanına giren işler
ile medeni hukukun alanma giren işleri kesin olarak ayırmak oldukça güçtür İktisat ile ticaret arasında da buna benzer iç içeîik vardır Bu iki alan arasındaki kavramlarda değişiklikler olmuştur Gerçekten de, eskiden yalnızca mal değişimi anlamına gelen ticaret günümüzde daha geniş bir anlam kazanmıştır Eski ve klasik anlayışa göre ticaret, üretim eyleminden doğan malların tüketim alanına gönderildiği bir iktisadi etkinliktir Çağdaş ticaret kavramıysa mal değişiminin sınırlarım aşmıştır Çağdaş anlayışa göre ticaret, mal değişiminin yarımda piyasa ekonomisinin gerektirdiği düzenleme biçimini de dile getirir Bu görüş ticaret hukukunu da etkilemiş, çağdaş ticaret yasalarına geçmiştir
İktisat bilimi, ticareti kuramsal açıdan ele alır, onu iktisadi etkinliklerden biri olarak inceler Hukuk ise ticari etkinlikleri uygulama açısından ele alır ve kurallara bağlar İktisat biliminin ticarete verdiği anlamın uygulama açısından hukuksal bir önemi yoktur Sözgelimi, fabrika işletmek, iktisadi açıdan üretim etkinliğidir, sanayiciliktir Oysa Türk ticaret yasası açısından ticari bir etkinliktir
|