Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başlamıştır, fransa, ingilterede, kooperatifçiliğin, tarihcesi, yıllarında

Kooperatifçiliğin Tarihçesi - 1820-1840 Yıllarında Fransa Ve İngiltere'de Başlamıştır

Eski 06-20-2009   #1
Şengül Şirin

Kooperatifçiliğin Tarihçesi - 1820-1840 Yıllarında Fransa Ve İngiltere'de Başlamıştır

Kooperatif denemeleri 1820-1840 yıllarında Fransa ve İngiltere'de başlamıştır

Her iki ülkede de kooperatifçilik hareketine öncülük edenler
İngiltere'de Robert Owen (1771-1858),
Fransa'da Charles Fourier (1772:1837) gibi ütopik sosyalistlerdir

Bunları ingiltere'de dr Wİlliam King, Fransa'da Victor Considerant, Michel Derrion, Louis Blano, Buchez, Cabet ve Leroux;
Almanya'da Huber izlemiştir

Ancak, gerçek kooperatifçilik hareketinin ortaya çıkışında halkın kendi olanaklarıyla gerçekleştirdiği Marangozlar derneği (Paris, 1831), Matbaa mürettipleri derneği (Paris, 1831), Kuyumcular derneği (Paris, 1834) gibi işçi üretim kooperatifleri; Gerçek ve toplumsal ticaret (Lyon, 1835), Rochdale' in Haksever öncüleri (ingiltere, 1844) gibi tüketim kooperatifleri; Friedrich Wİlhelm Reiffeisen'in kurduğu Flammersfeld yardım derneği (1849), Herrmann Schulze Delitzsch'in kurduğu Esnaf kredi kooperatifi (1850) gibi kredi kooperatifleri önemli bir rol oynamış ve kooperatifçilik ilkelerinin belirlenmesine katkıda bulunmuşlardır Kısaca ingiltere'nin tüketim, Fransa' nın üretim, Almanya'nın kredi kooperatifçiliğine öncülük ettiği söylenebilir

Başlangıçta kooperatif, asıl iktasadi işlevlerinden başka, çoğu kez, bir yardımlaşma kurumu, bir sendika ya da bir halk üniversitesi rolü oynuyordu Ama bu alanlarda bağımsız kuruluşlar ortaya çıktıkça bu işlevlerinden giderek uzaklaştı; ancak, toplumsal eğitim görevini hiçbir zaman bırakmadı, tersine eğitim zamanla uluslararası kooperatifçilik ilkelerinden biri durumuna geldi

XIX yy'ın sonundan bu yana kooperatifçilik hareketi hem coğrafi planda yaygınlaştı, hem de yeni kesimlerde gelişti: tarım (1884), perakende ticaret (1883-1885), balıkçılık (1810), inşaat ve konut (1920) Böylece Avrupa'da ortaya çıkan kooperatifçilik, bütün dünyaya yayıldı

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com