Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
meslek, seçimi, yapılmalıdır, yapılır

Meslek Seçimi Nasıl Yapılır? Meslek Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

meslek secerken ne yapmalıyım
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Mevcut durumu incelediğimizde kendine uygun meslek seçmiş olan bireylerin toplumda işlerini severek yaptığını, mesleğinde ilerlediğini böylece hem coşkulu hem mutlu hem de verimli olarak yaşamlarını sürdürmekte olduğunu görmekteyiz

Buna karşılık seçtikleri meslek, yetenek ve ilgilerine uymayan kimselerin çalışmaya karşı isteksiz, işe devamsız, verimi düşük yeniliklere direnen ve her zaman mesleklerini değiştirme gayreti içinde olduklarını görmekteyiz Bu da hem çalışan, hem de işveren tarafından çalışma hayatında istenmeyen bir durumdur Bunun için meslek seçmek hayat biçimini seçmek demektir Öyleyse gerçekçi ve doğru seçim yapmak zorundasınız

Ben neler yapabilirim? (Bireyin yeteneklerinin belirlenmesi)

Ben neleri yapmaktan hoşlanırım? (İlgi alanlarının belirlenmesi)

Karakterim nasıl? (Kişilik özelliklerinin belirlenmesi )

Ben ne istiyorum? (İş değerlerinin belirlenmesi)

İlgi duyulan mesleklerin incelenmesi

Meslek mensuplarının yaptığı temel faaliyetler,

Çalışma ortamı,

Çalışma koşulları,

Çalışanlarda aranılan nitelikler,

Mesleğe hazırlanma,

İlk işe giriş,

Meslekte ilerleme,

Kazanç,

İş bulma olanağı ve mesleğin geleceği,

Mesleğin gerektirdiği nitelikler vb

Birey kendi özellikleri ile mesleğin özelliklerini eşleştirerek kararını oluşturabilir Üzerinde durulacak temel nokta "Bireyin kendini olmak istediği gibi değil olduğu gibi" objektif olarak tanıması ve ilgi duyduğu mesleği de olumlu, olumsuz özellikleriyle tanımasıdır "Ben ne kadar çok kazanabilirim?" yerine "Ben hangi işi en iyi şekilde yapabilirim?", "Hangi ortamlarda ve koşullarda çalışmaktan mutlu olurum?" sorusuna cevap vermesi ve hayattaki mutluluğu yakalamak için ilk adımı doğru atması önemlidir

MBA Danışmanlık, konusunda uzman Rehber Psikologların hazırladığı testlerle, bunun yanında; kişilerle yüz yüze görüşerek kişinin hangi mesleğe uygun olduğunu belirlemede ilköğretim son sınıf ve lise son sınıf öğrencilerine veya isteyen herkese danışmanlık yapmaktadır

AYRICA BAKINIZ

MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

Üniversiteye girmek kadar hangi mesleği seçeceğiniz de oldukça önemlidir Yükseköğrenim yaşamınız 4-6 yıl sürer; ancak mesleğinizi 30-40 yıl yapacağınızı unutmayın İnsanın sevmediği ya da yeterli başarıyı sağlayamadığı işi yapmaya çalışması zordur Gününüzün en az 8 saati, belki 10-12 saati bu işi yaparak geçecek Bir günün ortalama 10 saatinin uyku, yol, yemek vs rutin işlerle geçtiğini düşünürseniz, yaşamınızın büyük bölümünü işinizin kapsayacağı bir gerçek Yani, mutlu ya da mutsuz olmanızın büyük ölçüde mesleğinize bağlı olduğunu söylersek, abartmış olmayız Kişi sevdiği işi yaparken motivasyonu yüksek olacağından başarısı da yüksek olacaktır Bunun huzuru, çalışma saatleri dışında da sürecektir Mutsuz, sinir bozucu bir çalışma sonunda evinize geldiğinizde, bu duygusal durumu yansıtmaya devam etmeniz de mümkündür

Bu nedenlerle; meslek seçimi aşamasında kendinize sormanız gereken bir takım sorular vardır:

Hangi mesleği seçmek istediğimi biliyor muyum?

Bu meslek ilgi, yetenek ve kapasiteme uygun mu?

Gerek istediğim mesleği, gerekse diğer meslekleri yeterince iyi tanıyor muyum?

Düşündüğüm meslek, gerçekten benim seçimim mi, yoksa küçüklüğümden beri öyle yönlendirildiğim için mi istiyorum?

Seçeceğim mesleğin, olumlu ve olumsuz taraflarını biliyor muyum?

Meslek faaliyetlerinin yürütülmesi belli bazı nitelikler gerektirir ve sonunda kişiye bazı doyumlar sağlar

Seçeceğiniz mesleğin yetenek ve ilgilerinize uygun olması, işinizde yeterli doyuma ulaşmanızı, daha başarılı olmanızı, dolayısıyla da mesleki saygınlığınızın artmasını sağlayacaktır Genellikle kişinin ilgi duyduğu faaliyet alanları, onun yetenekli olduğu alanlardır İnsan, ancak yetenekli olduğu alanlarda başarı sağlayabilir Başarısız olduğu durumlarda hevesi kırılır ve bir daha o işi yapma isteği duymaz

Her insan, farklı yetenek ve ilgilere sahiptir Aynı zekâ bölümüne sahip insanların yetenekleri aynı değildir Kiminin sosyal zekâsı, kiminin mekanik zekâsı, kiminin soyut zekâsı üstün olabilir Bu zekâ türlerindeki farklılığa paralel olarak, yetenekler de farklıdır Bir kişi, kimya profesörü olabilir ama bildiklerini aktarma ve karşısındaki kişinin seviyesine inme yeteneğine sahip değilse, iyi bir öğretmen olamaz Bu onun bilgi eksiği olduğu anlamına gelmez Yeteneğimiz olmayan bir mesleği yapmaya çalışmak; bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak bizi zorlayacaktır

Kısacası, öncelikle ilgi alanlarınızı belirleyerek, yeteneğinizin olduğu meslekleri düşünmeye başlamalısınız Ama öyle çok meslek grubu var ki Bunları tanımadan, bilinen birkaç meslek üzerinde düşünmeniz de yanlış olur Bu nedenle tüm meslek gruplarını ayrıntılı olarak inceleyerek karar vermeniz doğru olacaktır

Bu kararı verirken, mesleğinizden ve gelecekten neler beklediğiniz de önemlidir

Meslek sahibi olduktan sonra, iş bulma olasılığı ne kadardır?

Size ne kadar gelir sağlar?

Sosyal güvencesi var mıdır?

Çalışma koşulları nelerdir, çalışma saatleri nasıldır?

Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Size ne tür sorumluluklar yüklenecektir; riskleri, tehlikeli ya da hoşa giden yönleri nelerdir?

Bu soruların yanıtlarını bulun ve sizin isteklerinizle örtüşüp örtüşmediğini inceleyin Kararınızı ondan sonra verin

Bildiğiniz gibi ülkemizde mesleklerin toplumsal saygınlık düzeyleri çok farklıdır Bu da sizlerin tercihlerinizi belirlemede ve bunları sıralamanızda çok önemli rol oynar Sadece yeteneğini kanıtlamak için yüksek puanla öğrenci alan programları tercih etmek ve bunlara girebilmek için doğru yanıtlanması gereken soruların hesabını yapmak yeterli değildir Bu hedeflere ulaşan pek çok kişinin, bir süre sonra bulundukları durumdan şikâyetçi oldukları, okullarını yarım bıraktıkları ya da okulu bitirdikten sonra kendilerine uygun başka alanlara yöneldikleri bir gerçektir (Sinema sanatçısı Cüneyt Arkın'ın, aslen tıp doktoru olmasına rağmen, sinemayı seçmesi ya da Tarık Akan'ın gazetecilikten mezun olmasına rağmen, oyuncu olması ve bir ilköğretim okulu açarak, eğitimle yakından ilgilenmesi gibi) Sadece akademik konuları öğrenme gücünü kanıtlama ve meslek yolu ile saygınlık kazanma düşüncesiyle verilen kararlar, hem sizin mutsuz olmanıza hem de aile ve ülke için ekonomik kayba yol açaktır Bu nedenle tercihlerinizi kesinleştirmeden önce, kendinizi çok iyi dinlemeniz, kişiliğinizin başka yönlerini de dikkatle değerlendirmeye çalışmanız gerekmektedir

Bütün bu söylediklerimizden, tek bir mesleği düşünmeye kilitlenip kalmanız gerektiği anlamı çıkarılmamalıdır Çünkü; belli bir alanda yeteneği olan kişilerin rahatça yapabilecekleri pek çok meslek vardır Temel bilimlere ilgi duyan biri tıp, veterinerlik, mühendislik gibi meslekleri başarı ile yapabilir Ya da sosyal bilimlere ilgi duyan bir kişi, hukuk, siyaset bilimleri, sosyoloji, psikoloji, ilahiyat gibi meslekleri seçebilir Veya mutlaka genetik mi okumak istiyorsunuz? Genetiği kazanamadınız Biyoloji veya tıp okuduktan sonra, bunun üzerine genetik alanında çalışma olanağınız olacaktır Kişinin birden çok ilgi alanı da olabilir Böyle düşünürseniz meslek seçiminde önünüze pek çok seçenek çıkacaktır Seçeneklerinizi çoğaltmanız da sınav kaygınızı azaltacaktır

Unutmayın, doğru meslek seçmeniz; meslekleri tanımak kadar, kendinizi çok iyi tanımanıza, yetenekleriniz, ilgileriniz ve kapasiteniz konusunda gerçekçi olmanıza bağlıdır

Yarınlarınız için neler hayal ediyorsunuz? Nasıl yaşamak istiyorsunuz? Kendinizi neye layık görüyorsunuz?

Bu soruları seçmek istediğiniz meslek açısından, yukarıda yazdıklarımız ışığında tekrar değerlendirebilirsiniz Belki bunlar sizin en iyiyi bulmanıza yardımcı olur

Hepinize başarılı ve mutlu yarınlar diliyoruz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com