|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gıdalarda, kullanılmaktadır, maddeleri, renk |
![]() |
Gıdalarda Neden Renk Maddeleri Kullanılmaktadır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıdalarda Neden Renk Maddeleri Kullanılmaktadır?Gıdalarda Neden Renk Maddeleri Kullanılmaktadır? Gıdalarda Neden Renk Maddeleri Kullanılmaktadır? Renk, yemek yerken zevk almamamızı sağlayan ve gıdanın önemli özelliklerinden biridir ![]() Işığa, havaya, aşırı sıcağa, neme ve depolama koşullarına maruz kalmasından dolayı renk kaybını dengelemek amacıyla ![]() Gıda hammaddesindeki doğal veya mevsimsel değişiklikleri veya tüketici beklentilerini karşılamak için işleme ve depolamanın etkilerini telafi etmek amacıyla (kötü kalitesini maskeleme veya gizleme amacıyla renklerin kullanımı kabul edilemez) ![]() Gıdanın doğal rengini geliştirmek amacıyla, fakat olması gerekenden daha güçsüz düzeyler genellikle verilen gıdayla alakalıdır ![]() Gıda renkleri nasıl tanımlanır? Bir gıda rengi, gıda katkı maddesidir ve öncelikle gıdaya renk katmada veya gıdanın renginin geri kazandırılmasında kullanılır ![]() Herhangi bir doğal gıda bileşeni ve normalde gıda olarak tüketilmeyen ve gıda bileşeni olarak kullanılmayan herhangi bir doğal kaynak, örneğin tohum,meyve ve sebzelerden izole edilmiş renkler ![]() Kimyasal sentez veya biyosentez ile üretilmiş doğala özdeş ürünler ![]() Tartrazin gibi insan yapımı sentetik ürünler ![]() Gıdalarda doğal gıda renkleri kullanımı gittikçe artmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gıdalarda Neden Renk Maddeleri Kullanılmaktadır? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıdalarda Neden Renk Maddeleri Kullanılmaktadır?Gıdalarda Renk Katkı Maddeleri Neden Kullanılır? Renk yeme zevkimizi artıran önemli bir özelliktir ![]() Değişik yetişme sezonları süresince ve gıda depolama ve işlemleme sonucu oluşan gıdalarda renk değişimleri olmaktadır ![]() ![]() Gıdalara renk katkıları katmanın temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir: - Işık hava aşırı düşük veya yüksek ısılar nem ve depolama şartlarına bağlı oluşan renk kaybını dengelemek ![]() - Renkteki tabii değişimleri düzeltmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bir gıdada tabii olarak oluşan fakat düşük düzeyde oluşmuş olan rengi koyulaştırmak ![]() - Normalde renksiz olan bir yiyeceğe renkli bir kimlik kazandırmak ![]() ![]() - Bazı "eğlence gıdaları" na renkli bir görünüm sağlamak ![]() ![]() - Depolanma süresince güneş ışığından etkilenebilecek lezzet ve vitaminleri korumak ![]() - Tüketicilerin isteklerini karşılamak amacıyla sağlıklı ve besleyici gıdalara farklı çekicilik sağlamak Gıdaların veya katkı maddelerinin bir kısmı bazı hastalıkları tetikleyebilir mi? Evet ![]() Dikkat Sürdürüm Bozukluğu / Hiperaktivite Sendromu Alerji Astma Otizm Yaygın gelişimsel bozukluk Enüresis (Altına idrar kaçırma) Davranış bozuklukları Depresyon Duygu durum değişiklikleri Kulak ağrıları Kronik orta kulak iltihabı Göz problemleri G6PD Enzim eksikliği Mide-barsak problemleri Mide ağrısı Baş ağrısı Migren Nazal polip Cilt problemleri Egzema Ürtiker Uyku problemleri Tikler Tourette sendromu |
![]() |
![]() |
|