|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aracı, iletişim, olarak, televizyonun, önemi |
![]() |
İletişim Aracı Olarak Televizyonun Önemi Nedir? İletişim Aracı Televizyonun Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İletişim Aracı Olarak Televizyonun Önemi Nedir? İletişim Aracı Televizyonun Önemiİletişim Aracı Olarak Televizyonun Önemi Nedir? İletişim Aracı Televizyonun Önemi İletişim Aracı Olarak Televizyonun Önemi Nedir? İletişim Aracı Televizyonun Önemi Bir Eğitim Aracı Olarak Televizyon ve Etkileri Günümüzün en yaygın kitle iletişim aracı olan televizyon, insanlara bir yandan, hem görsel hem de işitsel uyaran sunarken, bir yandan da gerçek dünyalardan sanal dünyalara kadar bir çok durumu göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Televizyonun toplumsal etkisi ve yarattığı sonuçlar açısından bakıldığında; televizyona karşı tedbir alınmasının, özellikle de küçük çocukların televizyondan korunması gerektiği net olarak ortaya çıkmaktadır ![]() Erken Çocukluk Dönemi (0-8 yaş), gelişimin en hızlı olduğu dönemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Televizyon Ve Eğitim Televizyonun fonksiyonlarından birisi olan; izleyiciyi eğitme fonksiyonu, ülkelerin yönetim ve yaşayış tarzlarına, ülkedeki eğitim anlayışı ve eğitim politikasına, ayrıca televizyon istasyonlarının yönetim biçimlerine bağlı olarak değişiklikler göstermektedir ![]() Televizyonla eğitim, değişik ölçütlere göre, farklı şekillerde sınıflandırılabilir ![]() ![]() ![]() İzleyici de; bilgi, beceri, duygu, düşünüş, kanaat ve tutumlar açısından, var olanı pekiştirmeyi veya değiştirmeyi, yenilerini kazandırmayı amaçlayan programlara, �eğitim fonksiyonlarını yerine getiren� veya �eğitici� programlar denilebilir ![]() ![]() Televizyonun genel yayın programları içerisindeki, belirli izleyici kümelerini, belirli amaçlar doğrultusunda eğitmeyi amaçlayan programların yanı sıra, televizyonun doğrudan doğruya örgün eğitime yönelik �eğitim programları� da söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Televizyon yayınları, ister genel yayın programı içerisindeki eğitici yayınlar; isterse okul programlarına paralel, okuldaki öğretimi destekleyici, tamamlayıcı ve doğrudan örgün eğitime yönelik eğitim yayınları olsun; temelde davranış değiştirmeye ve izleyici açısından öğrenmeye, televizyon açısından öğretmeye dayanmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çilenti ( 1980; 1982; 1984), kitle iletişim araçlarını, E ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer kitle iletişim araçlarının özellikleriyle karşılaştırıldığında, televizyonun eğitim açısından önemli bir yere ve öneme sahip olduğu, televizyonun bireyin birden fazla duyu organına uyararak algılama, hafızada tutma ve öğrenmede kolaylık sağladığı ve bireyde öğrenme isteği uyandırdığı görülmektedir (Aziz, 1982) ![]() Televizyonun eğitim televizyonu ve okul televizyonu olarak kullanılması yönünde, değişik ülkelerde çeşitli uygulamalar yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Televizyonla eğitim uygulamaları (özellikle gelişmiş ülkelerde), bireylerin, hayatın gerektirdiği temel bilgi, beceri ve alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olacak ve örgün eğitimle sağlanamayan temel eğitimi gerçekleştirecek şekilde kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Türkiye�de Televizyon Ve Eğitim Türkiye�de ilk defa 1968 yılında yayına başlayan televizyonda, iletişim işlevlerinin yanı sıra yaygın ve tamamlayıcı eğitim anlayışı doğrultusunda izleyiciyi eğitme fonksiyonunu da yerine getiren programlara yer verildiği görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köy yayınları, kadına yönelik yayınlar ve genel eğitim yayınları olarak gruplandırılan ve yetişkinlere hitap eden bu yayınların yanında çocuklara yönelik eğitici yayınlar da söz konusudur ![]() ![]() Türkiye�de eğitim televizyonu, okul televizyonu anlayışı doğrultusunda yayınlanan programlar, genellikle yüksek öğretim seviyesindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç Modern topluma geçişle birlikte yükselen yaşam standartları, insanı doğadan kopararak, beton mezarlara dönüşen kentlere hapsetmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Modern toplumun anne-babası, televizyon denen hapisliğin bilincinde olarak, çocuk sahibi dahi olmadan önce, bu olgu üzerinde düşünmeli, bilgilenmelidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İletişim Aracı Olarak Televizyonun Önemi Nedir? İletişim Aracı Televizyonun Önemi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İletişim Aracı Olarak Televizyonun Önemi Nedir? İletişim Aracı Televizyonun ÖnemiTelevizyon; hayatımızı, vizyonumuzu, görüşlerimizi değiştiren bir kitle iletişim aracı ![]() ![]() ![]() 1990’lara kadar üç dört kanalla devam eden yaşamımız, 1990 sonrasında özel televizyonların yayına başlamasıyla birlikte birden bire renklendi ![]() ![]() Özel televizyonların giderek artması, yayınlanan programların çeşitlenmesi ve sürekli olarak sektörün gelişip, yenilenmesi ve tüm bunların görsel ve işitsel olarak alıcıya ulaşması, televizyonu diğer kitle iletişim araçlarından daha çok tercih edilir bir konuma getirdi ![]() Artık, televizyonsuz bir ev ve yaşam düşünülemiyor ![]() ![]() ![]() Bir dönem brezilya dizileri vardı, bir dönem magazin programları gündemdeydi, bir dönem yarışmalar vardı, şimdi de dizilerin en yoğun izlenildiği dönem ![]() ![]() Aslında televizyon, çok önemli bir iletişim aracı ![]() ![]() ![]() Bütün iletişim araçları gibi televizyonun da iyi ve kötü yanları var ![]() ![]() ![]() Günümüzde gazete, dergi ve kitap okuma seviyesinin düşüklüğü hepimizce biliniyor ![]() ![]() ![]() Aslında televizyon bir eğlence aracı olmaktan çok daha öte, toplumun kültürünün de oluşmasında çok etkili bir araçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Televizyonların hayatımıza girmesiyle birlikte insanların hayatında elbette olumlu etkileri oldu ![]() ![]() Anne ve babalar, güncel olaylardan haberdar olmak için gazete okumak zorunda kalmıyor, saat başı yayınlanan haber programlarını takip edebiliyor, film izleyebiliyor, müzik dinleyebiliyor, belgesel programları izleyerek bilgi sahibi oluyor, hayranı olduğumuz sanatçıların özel hayatlarına girebiliyor, yeni çıkan ürünleri takip edebiliyor kısacası arzu ettiğimiz her şeyi ve herkesi evlerimizde konuk edebiliyoruz ![]() Peki bize bunca şey kazandıran yayınlar, neden son yıllarda bazı tepkiler alır oldu? Bizleri bu derece bilgilendirdiğini gördüğümüz yayınlar acaba bize zarar mı veriyorlar? Her yaştan insanın hayranlıkla izlediği dizilerin, merakla takip ettiğimiz magazin programlarının, bilgilendirici ve eğlenceli haber bültenlerinin, eş arayan, sesini, dansını ispat etmek isteyen kişiler için yarışmalar, aile sorunlarını anlatmak isteyenler için kadın programların toplumdaki etkileri neler ve en çok kimleri etki altında? Televizyon ve Çocuk Televizyon yayınlarından en çok etkilenen kuşkusuz çocuklardır ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar kurmaca ve gerçek arasındaki farkı çoğu kez yetişkinler kadar kolay bir biçimde algılayamamaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Televizyon yayınları en yıkıcı etkisini, etkiye en fazla açık durumdaki çocuklar ve gençler üzerinde gösteriyor ![]() ![]() ![]() Kitle iletişim araçları, bir yandan geleneksel kültürlerde ve değerlerde değişikliklere sebep olurken, bir yandan da hâkim güçlerin ürettiği medya kültürünün, egemen bir kültür haline gelmesinde önemli bir rol üstlenmiştir ![]() ![]() ![]() Televizyon yayınlarıyla ilgili önemli bir nokta da, bunların toplumda belli fikirleri "yaygın görüş" hâline getirmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani toplum, içinde yaşamadığı bir hayatı, günde en az 4-5 saat seyretmek zorunda kalmaktadır ![]() ![]() TV yayıncılığı sadece dizi üzerine kurulamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca, çocuklar ve yetişkinlerin televizyon programlarını değerlendirmeleri çok farklı ![]() ![]() Amerikalılar buna bir isim bulmuşlar “The Beautiful People Syndrome” ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun sonucu nedir? Mutsuz bireyler, mutsuz bir toplum Sonuç Olarak, Yüzlerce yabancı tv yayınının seyredildiği, küreselleşmenin yaygınlaştığı günümüzde kendi değerlerini ve güzelliklerini koruyan, geliştiren bir toplum olmanın önemi çok büyük ![]() Bu konuda Türk televizyonları ciddi bir strateji geliştirerek, bu alanda uluslararası rekabete dayanabilir hale gelmesi gerekmektedir ![]() Türk toplumunun kimliğini koruyabilmesi, kendi kültür, sanat, tarih ve diline sahip çıkması, ile ancak mümkün olabilir ![]() Televizyon ve toplum iletişimindeki en önemli konu, toplum değerlerini koruyan, anlatan yerleştiren kavramların iyi işlenmesi ![]() Bugün dünyada etik kavramı bütün çalışmalarda ilk sıralarda yer alıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabi burada anne ve babalara da görev düşüyor, çocuklarını gündüz programlarını dahi kontrollü seyrettirmeleri önemli ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|