|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bakterilerin, virüs, virüslerin, özellikleri |
![]() |
Virüslerin Özellikleri - Bakterilerin Özellikleri - Virüs Ve Bakterilerin Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Virüslerin Özellikleri - Bakterilerin Özellikleri - Virüs Ve Bakterilerin ÖzellikleriVirüslerin Özellikleri - Bakterilerin Özellikleri - Virüs Ve Bakterilerin Özellikleri Virüslerin Özellikleri - Bakterilerin Özellikleri - Virüs Ve Bakterilerin Özellikleri Virüs Vikipedi, özgür ansiklopedi ![]() Genel özellikler Büyüklük: Genel olarak 20-300 nm ![]() Genom yapısı: Çift ya da tek iplikli DNA veya RNA ![]() Morfoloji: İkozahedral simetrili, sarmal simetrili, zarflıya da karmaşık ![]() Konak: Arkeler, Bakteriler, Ökaryotlar ![]() Baltimore sınıflandırması Grup I: Çift iplikli DNA virüsleri Grup II: Tek iplikli DNA virüsleri Grup III: Çift iplikli RNA virüsleri Grup IV: (+) polariteli tek iplikli RNA virüsleri Grup V: (-) polariteli tek iplikli RNA virüsleri Grup VI: Ters transkripsiyon yapan RNA virüsleri Grup VII: Ters transkripsiyon yapan DNA virüsleri UVTK sınıflandırması Güncel sınıflandırma basamakları: • Takım (-virales) • Familya (-viridae) • Alt familya (-virinae) • Cins (-virus) • Tür (-virus) Virüs, canlı hücreleri enfekte edebilen mikroskopik taneciktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Virüslerin canlı olup olmadığı uzun süre tartışılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genetik malzeme Virüslerde hem DNA hem RNA bulunabilir ama genelde ikisi birden olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genom büyüklüğü viral türler arasında büyük çeşitlilik gösterir ![]() ![]() ![]() Tek iplikli RNA virüslerindeki zincirler ya pozitif anlamlı (artı iplikli de denir), ya da negatif anlamlı (eksi iplikli denir) olarak adlandırılabilir, viral mRNA'yı tümleyici olup olmadıklarına bağlı olarak ![]() ![]() ![]() Çift iplikli RNA genomlarının hepsi ve bazı tek iplikli RNA genomları parçalıdırlar, yani ayrı parçalardan oluşurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğalma Viral topluluklar hücre bölünmesiyle büyümezler çünkü hücresel değillerdir; konak hücrenin metabolizması ve mekanizmasını kullanarak kendilerini kopyalarlar ![]() ![]() ![]() Litik döngüde (örneğin T4 fajında), virüsün etkisiyle konak hücreler virüsün çoğalması için gerekli olan proteinleri imal etmeye başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna tezat olarak, lisojenik döngüde hücre parçalanmaz, viral genom konak DNA ile bütünleşir ve onunla beraber çoğalır ![]() ![]() ![]() ![]() bakteriyofajların renklendirilmiş elektron mikrografı Bakteriofajlar kendilerine has bakterileri enfekte ederler, bunun için bakterinin yüzeyünde bulunan reseptör proteinlere bağlanıp hücrenin içine girerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvan DNA virüsleri, (herpes virüsleri gibi) konak hücrenin içine endositoz yoluyla girerler ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvan RNA virüsleri çoğalma mekanizmalarına bağlı olarak üç farklı gruba ayrılabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Retrovirüsler ters transkripsiyon yoluyla çoğalırlar, yani bir RNA şablonundan DNA oluşurtururlar ![]() ![]() ![]() Canlılık tartışması ![]() rotavirüs virionları Virüsler ve canlı hücreler, DNA veya RNA, ve proteinler gibi ortak bileşiklere sahiptirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öte yandan son yıllarda yapılan yeni keşifler virüslerin canlılığı hakkındaki tartışmayı yeniden gündeme getirmiştir ![]() ![]() ![]() Virüslerin canlı olup olmadığı tartışması sürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Virüsler ve hastalık Virüs hastalıklarının diğer örnekleri için Enfeksiyöz hastalıklar listesine bakınız ![]() Ebola virüsü ![]() Marburg virüsü Virüslerin neden olduğu yaygın hastalıklara örnek olarak soğuk algınlığı, grip, su çiçeği ve uçuk gösterilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Virüslerin hastalığı meydana getirmesini sağlayan çeşitli mekanizmalar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tespit, saflaştırma ve tanı ![]() Viral plak testi Laboratuvarda virüsleri çoğaltma ve tespit etmek için çeşitli yöntemler vardır ![]() ![]() Virüslerin tespiti ve miktarlarının belirlenmesi için kullanılan yöntemler arasında:
![]() ![]() Korunma ve tedavi Virüsler konaklarının hücresel mekanizmalarını kullanarak çoğaldıkları için konağı öldürmeden onları yok etmek mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hücre ortamı dışında virüsler dezenfektan malzemelerle (çamaşır suyu, etanol, gluteraldehit, formaldehit) etkisiz hale getirilebilirler ![]() Uygulama alanları ![]() Polio virüsü Biyoloji Virüsler moleküler ve hücresel biyolojide hücrelerin işlevlerini anlamak için kullanılırlar ![]() ![]() Genetikçiler hücrelerin içine genleri sokmak için virüsleri taşıyıcı araç (vektör) olarak kullanır ![]() ![]() ![]() Silah Yeniden yaratılmış 1918 influenza virüsü Virüs salgınlarının insan toplumları üzerindeki etkileri onların biyolojik savaş için silah olarak kullanılabileceği endişesini gündeme getirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Virüslerin Özellikleri - Bakterilerin Özellikleri - Virüs Ve Bakterilerin Özellikleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Virüslerin Özellikleri - Bakterilerin Özellikleri - Virüs Ve Bakterilerin ÖzellikleriBakteri Vikipedi, özgür ansiklopedi ? Bakteriler ![]() Koleranın etkeni olan Vibrio cholerae bakterilerinin taramalı elektron mikroskopisi ile elde edilmiş bir görüntüsü ![]() Âlem ve şubeler - Âlem: Bacteria - Bakteriler - Şube: Acidobacteria - Şube: Actinobacteria - Şube: Aquificae - Şube: Bacteroidetes - Şube: Chlamydiae - Şube: Chlorobi - Şube: Chloroflexi - Şube: Chrysiogenetes - Şube: Cyanobacteria - Şube: Deferribacteres - Şube: Deinococcus-Thermus - Şube: Dictyoglomi - Şube: Fibrobacteres - Şube: Firmicutes - Şube: Fusobacteria - Şube: Gemmatimonadetes - Şube: Nitrospirae - Şube: Planctomycetes - Şube: Proteobacteria - Şube: Spirochaetes - Şube: Thermodesulfobacteria - Şube: Thermotogae - Şube: Verrucomicrobia - Yeri belli olmayan cinsler Bakteriler tek hücreli mikroorganizma grubudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan vücudunda bulunan bakteri sayısı, insan hücresi sayısının on katı kadardır, özellikle deride ve sindirim yolu içinde çok sayıda bakteri bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zamanlar bitkilerin Schizomycetes sınıfına ait sayılan bakteriler artık prokaryot olarak sınıflandırılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriyolojinin tarihçesi ![]() Antonie van Leeuwenhoek, ilk mikrobiyolog, ve mikroskop kullanarak bakterileri ilk gören kişi ![]() Bakteriler ilk defa 1676'da Antonie van Leeuwenhoek tarafından, kendi tasarımı olan tek mercekli bir mikroskopla gözlemlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Louis Pasteur 1859'da fermantasyonun mikroorganizmaların büyümesi sonucu meydana geldiğini ve bu büyümenin yoktan varoluş yoluyla olmadığını gösterdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() On dokuzuncu yüzyılda bakterilerin çoğu hastalığın nedeni olduğu bilinmesine rağmen, antibakteriyel bir tedavi mevcut değildi ![]() ![]() ![]() Bakterilerin araştırılmasında büyük bir aşama, Arkelerin bakterilerden farklı bir evrimsel soya ait olduklarının 1977'de Carl Woese tarafından anlaşılmasıdır ![]() ![]() Köken ve erken evrim Bu konuda daha detaylı bilgi için, Evrimin tarihçesi maddesine bakınız ![]() Modern bakterilerin ataları, yaklaşık 4 milyar yıl önce, dünyada gelişen ilk yaşam biçimi olan tek hücreli mikroorganizmalardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriler, evrimdeki ikinci büyük ayrışmada, ökaryotların arkelerden oluşmasında da yer almışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Morfoloji ![]() Bakterilerde hücre morfolojisi ve düzeni büyük bir çeşitlilik gösterir Bakteriler, morfoloji olarak adlandırılan, şekil ve boyutları bakımından büyük bir çeşitlilik gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu bakteri türleri ya küresel ya da çubuksu şekilli olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu bakteriyel tür tek hücre halinde varlığını sürdürür, diğerleri ise kendilerine özgü biçimlerle birbirlerine bağlanır: Neisseria diploitler (ikililer) oluşturur, Streptokok zincir, Stafilokok üzüm salkımı gibi kümeler oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prokaryotlarda görülen büyüklükler, diğer canlılar ve bazı biyomoleküllere kıyasla ![]() Bakteriler yüzeylere bağlanıp biyofilm denen yoğun kümeler oluştururlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha karmaşık morfolojik değişiklikler de bazen mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hücresel yapı Daha fazla bilgi: Bakteri hücre yapısı ![]() Tipik bir bakteri hücresinin yapısı ve içindekiler Hücre içi yapılar Bakteri hücresi hücre zarı olarak adlandırılan bir lipit zarla çevrilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu önemli biyokimyasal tepkime, örneğin enerji üretimi, membran aşırı bir konsantrasyon gradyanı ile, bir bataryadakine benzer şekilde, potansiyel fark oluşması sonucu meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karboksizomlar protein kaplı bakteriyle organellerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bakterilerin genetik malzemeleri tipik olarak tek bir dairesel kromozomdan oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı bakteriler, hücre içinde glikojen[59], polifosfat,[60] kükürt[61] veya polihidroksialkanoat[62] gibi besinler için depo granülleri oluştururlar ![]() ![]() ![]() Hücre dışı yapılar Bu konuda daha detaylı bilgi için, Hücre örtüsü maddesine bakınız ![]() Hücre zarının dışında bakteriyel hücre duvarı bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakterilerde başlıca iki tip hücre duvarı olduğu söylenebilir, bunlar Gram-negatif ve Gram-pozitif olarak adlandırılır ![]() ![]() ![]() Gram-pozitif hücreler, pek çok peptidoglikan ve teikoik asit tabakasından oluşan kalın bir hücre duvarına sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu bakteride hücrenin dışını proteinlerden oluşmuş sert bir bir S-tabakası kaplar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Helicobacter pylori elektron micrografı, hücre yüzeyinde çoklu kamçılar görülmektedir Kamçılar (flagellum, çoğul hali flagella), sert protein yapılardır, çapları yaklaşık 20 nanometre olup uzunlukları 20 mikrometreyi bulabilir, hareket etmeye yararlar ![]() ![]() Fimbrialar ince protein iplikçiklerdir, sadece 2-10 nanometre çaplı olup uzunlukları birkaç mikrometreyi bulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu bakteri kapsül veya sümük tabakaları üreterek kendilerini bunlarla çevreler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hücre dışı yapıların biraraya gelmesi salgı sistemlerine dayalıdır ![]() ![]() ![]() Endosporlar Bu konuda daha detaylı bilgi için, Endospor maddesine bakınız ![]() ![]() Serebrospinal sıvıda büyümekte olan Bacillus anthracis (mor boyalı) Bazı Gram-pozitif bakteri cinsleri, örneğin Bacillus, Clostridium, Sporohalobacter, Anaerobacter and Heliobacterium, endospor adlı çok dayanıklı, uyuşuk ('dormant') yapılar oluşturabilir ![]() ![]() ![]() Endosporlar bir metabolizma belirtisi göstermezler, aşırı kimyasal ve fiziksel baskılara dayanıklıdırlar, örneğin, morötesi ışın, gama ışınları, deterjanlar, dezenfektanlar, ısı, basınç ve kurutulma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Metabolizma Daha fazla bilgi: Mikrobiyal metabolizma Üst organizmalardan farklı olarak bakterilerde görülen metabolik tipler büyük bir çeşitlilik sergiler ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteri metabolizmasında beslenme tipleri Beslenme tipi Enterji kaynağı Karbon kaynağı Örnekler Fototroflar Güneş ışığı Organik bileşikler (fotoheterotrofler) veya karbon fiksasyonu (fotoautotroflar) Siyanobakteriler, Yeşil kükürt bakterileri, Chloroflexi, veya Mor bakteriler Litotroflar İnorganik bileşikler Organik bileşikler (litoheterotroflar) veya karbon fiksasyonu (litoautotroflar) Thermodesulfobacteria, Hydrogenophilaceae, veya Nitrospirae Organotroflar Organik bileşikler Organik bileşikler (kemoheterotroflar) veya karbon fiksasyonu (kemoototroflar) Bacillus, Clostridium veya Enterobacteriaceae Bakterilerde karbon metabolizması ya heterotrofiktir, organik bileşikler karbon kaynağı olarak kullanılır veya ototrofiktir, yani hücresel karbon, karbon dioksitin karbon fiksasyonu elde edilir ![]() ![]() ![]() Nihayet, bakteriler ya inorganik ya da organik bileşikler elektron vericileri kullanmalarına göre, sırasıyla, litotrof veya organotrof olarak siniflanirlar ![]() ![]() Solunum yapan organizmalar enerji kayanğı olarak kimyasal bileşikler kullanırlar, bunun için elektronlar bir yükseltgenme-indirgenme (redoks) tepkimesi ile indirgenmiş bir substrattan bir son elektron alıcısına taşınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kemotroflarda, bir elektron alıcısının yokluğu halinde, bir diğer olası yaşam yolu fermantasyondur, bunda indirgeniş substratlardan elde edilen elektronlar yükseltgenmiş ara ürünlere aktarılarak fermantasyon ürünleri meydana getirir, örneğin laktik asit, etanol, hidrojen, butirik asit gibi ![]() ![]() Bu süreçler, çevre kirlenmesine olan biyolojik tepkilerde de önemlidirler: örneğin sülfat indirgeyici bakteriler, cıvanın çok toksik şekillerinin (metil- ve dimetil-cıva) üretiminden büyük ölçüde sorumludur[90] Solunum yapmayan anaeroblar fermantasyon yoluyla enerji üretip indirgeyici güç elde ederler, bu sırada metabolik yan ürünleri (biracılıkta etanol gibi) atık olarak salgılarlar ![]() ![]() Litotrofik bakteriler enerji kaynağı olarak inorganik bileşikler kullanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karbon dioksitin fotosentezle fiksasyonuna ek olarak bazı bakteriler, nitrojenaz enzimini kullanarak azot gazını sabitlerler (azot fiksasyonu) ![]() ![]() Büyüme ve üreme Daha fazla bilgi: Bakteriyel büyüme Çok hücreli organizmalardan farklı olarak, tek hücreli organizmalarda büyüme (hücre büyümesi) ve [hücre bölünmesi]] yoluyla üreme sıkı bir sekilde birbirine bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüyen bir Escherichia coli kolonisi[95] Laboratuvarda bakteriler çoğu zaman katı veya sıvı ortamda büyütülürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteri büyütmek için kullanılan çoğu laboratuvar tekniğinde, çok miktarda hücrenin hızlı ve ucuz olarak üretilmesi için bol miktarda besinler kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriyel büyüme üç evre izler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() olarak adlandırılır, ve besinlerin tükenmiş olmasından kaynaklanır ![]() ![]() ![]() Genetik Daha fazla bilgi: Plazmid, Genom Çoğu bakteride tek bir dairesel kromozom bulunur, bunun büyüklüğü endosimbiyotik bir bakteri olan Candidatus Carsonella ruddii de 160 ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriler aynı zamanda plazmidler de bulunabilir, bunlar kromozomdan ayrı DNA parçalarıdır, antibiyotik direnç genleri veya virülans faktörleri içerebilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriler, eşeysiz organizmalar olarak, ana hücrelerinin genlerinin kopyalarını devralırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı bakteriler ayrıca genetik malzemelerini hücreler arasında aktarabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Virüslerin Özellikleri - Bakterilerin Özellikleri - Virüs Ve Bakterilerin Özellikleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Virüslerin Özellikleri - Bakterilerin Özellikleri - Virüs Ve Bakterilerin ÖzellikleriHareket Daha fazla bilgi: Kemotaksis, Flagella, Pilus Hareketli (motil) bakteriler Kamçı (Biyoloji), bakteriyel kayma, seğirmeli hareket ve batmazlık (buoyuans) değişmesi yoluyla hareket ederler ![]() ![]() ![]() Gram-negatif bakterin kamçıları ![]() ![]() Bakteriyel türler kamçılarının sayı ve düzenine göre farklılık gösterirler; bazılarının tek bir kamçısı vardır (tek kamçılı veya monotrik), bazılarının iki uçta birer kamçısı (iki kamçılı veya amfitrik), bazılarının uçlarında kamçı kümeleri (iki demet kamçılı veya lofotrik), diğerlerinin ise tüm yüzeylerine yayılmış kamçıları vardır (çok kamçılı veya peritrik) ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu bakterinin (E ![]() ![]() ![]() ![]() Hareketli bakteriler belli uyaranlar tarafından çekim veya itime uğrarlar, bunun neden olduğu davranışlara taksis denir: bunların arasında kemotaksis, fototaksis ve manyetotaksis bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç Listeria ve Şigella türü, konak hücreler içinde hareket ederken, normalde organellerin hücre içinde taşınmasını sağlayan hücre iskeletini kullanırlar ![]() ![]() Sınıflandırma ve kimlik tespiti ![]() Streptococcus mutans, Gram boyası ile boyanmış Daha fazla bilgi: Bilimsel sınıflandırma, Systematik and Klinik patoloji Sınıflandırma, bakterileri benzerliklerine göre gruplandırıp adlandırarak onlardaki çeşitliliği betimlemeye yarar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bakteri" terimi bir zamanlar tüm mikroskopik, tek hücreli prokaryotlar için kullanılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Laboratuvarda bakteri kimlik tespiti özellikle tıpta çok önemlidir, çünkü doğru tedavi, enfeksiyona yol açan bakteri türüne bağlıdır ![]() ![]() ![]() Bakterilerdeki çeşitliliği, diğer canlılara kıyasla gösteren filogenetik ağaç ![]() ![]() 1884'te Hans Christian Gram tarafından geliştirilmiş Gram boyası, bakterileri hücre duvarlarının yapısal özelliklerine göre tanımlamakta kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() kültür teknikleri, bakterilerin büyümesini sağlamak ve belli bakterilerin kimliğini tespit etmek, aynı zamanda da nümenede bulunan başka bakterilerin büyümesini sınırlamak için tasarlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteri sınıflandırmasında olduğu gibi, bakteri kimlik tespiti de gittikçe daha sık olarak moleküler yöntemlerle yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer organizmalarla etkileşimler Görünür basitliklerine rağmen, bakteriler diğer canlılarla karmaşık etkileşimler içindedir ![]() ![]() ![]() Mutualistler Bazı bakteriler varlıklarının devamı için gerekli olan, mekânsal olarak yakın ilişkilere girerler ![]() ![]() ![]() ![]() Toprakta, rizosferde (kökün yüzeyi ve kökü bağlı olan topraktan oluşan bölgede) mikroorganizmalar azot fiksasyonu yaparlar, yani azot gazını azotlu bileşiklere dönüştürürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patojenler ![]() Salmonella typhimurium 'un (kırmızı) kültürlenmiş insan hücrelerini istila edişini gösteren renklendirilmiş elektron mikroskop resmi Eğer bakteriler başka organizmalarla parazitik ilişkiler kurarlarsa patojen olarak sınıflandırılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Her patojen türün insan konağı ile etkileşimlerinin karakteristik bir spektrum oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikle tedavi edilebilirler, bu antibiyotikler bakterileri öldürürse bakteriosidal, sadece onların çoğalmasını engelliyorsa bakteriostatik olarak sınıflandırılır ![]() ![]() ![]() ![]() Enfeksiyonları engellemek için antiseptik önlemler alınır, örneğin deri bir iğne ile delinmeden evvel sterilize edilir ![]() ![]() ![]() Teknoloji ve endüstride önemi Daha fazla bilgi: Bakterilerin ekonomik önemi Bakteriler, çoğu zaman laktobasil türleri, maya ve küflerle beraber, fermante edilmiş gıdaların (peynir, turşu, soya sosu, sauerkraut, sirke, şarap ve yoğurt gibi) hazırlanmasında binlerce yıldır kullanılmaktadır ![]() Bakterilerin çeşitli organik bileşikleri parçalayabilme yetenekleri dikkate değerdir ve atıkların işlenmesi ve değerlendirilmesinde (bioremediation) kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriler ayrıca biyolojik haşare kontrolünde haşare ilaçlarının yerine kullanılabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Hızlı büyüme ve kolaylıkla manipüle edilebilmelerinden dolayı bakteriler moleküler biyoloji, genetik ve biyokimyada birer araç olarak kullanılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|