![]() |
Besinler Ve Kimyasal Enerji |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Besinler Ve Kimyasal EnerjiBESİNLER VE KİMYASAL ENERJİ Besinler kimyasal enerjilerine göre organik ve inorganik besinler olmak üzere iki’ye ayrılır ![]() ![]() Enerji verici Yapıcı onarıcı Düzenleyici Karbonhidratlar + + - Yağlar + + - Proteinler + + + Vitaminler - - + Minareler ve su - + + Organik Moleküller (Bileşikler) 1-)Karbonhidratlar 2-)Yağlar 3-)Proteinler 4-)Vitaminler 5-)Nükleik asitler Organik moleküller sadece canlı organizmalar tarafından sentezlenebilen ve kullanılabilen moleküllerdir ![]() ![]() Bütün organik besinlerin yapısında C,H ve O atomları bulunur ![]() ![]() ![]() Nükleik asitler organik yapılı bileşikler olup canlı vücudunda kalıtım materyali olarak ve genetik bilgi deposu olarak iş görürler ![]() ![]() 1 gr karbonhidrat yıkılırsa 4,2 Kcal 1 gr protein yıkılırsa 4,3 Kcal 1 gr yağ yıkılırsa 9,5 Kcal enerji verir ![]() Not:İnorganik maddelerden organik madde üretimini ototrof canlılar başarabilirken ;Organik maddelerden organik madde üretimini tüm canlılar gerçekleştirebilir ![]() ![]() Monomer ; Organik moleküllerde yapıtaşına denir ![]() ![]() Polimer ; Monomerlerin birleşerek oluşturdukları organik bileşiklerdir ![]() ![]() Dehidrasyon ;İki veya daha fazla organik besin yapıtaşının (Monomer birleşerek daha büyük organik besin (polimer) oluşturması oluşturması olayıdır ![]() ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001 ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002 ![]() Not:Dehidrasyon olayında kurulan bağ sayısı ve açığa çıkan su sayısı hesaplanırken sorunun sorulma tarzı önemlidir ![]() ![]() Hidroliz ; Büyük moleküllü (Polimer) bileşiklerin su ile parçalanarak daha küçük parçalara ayrılmasıdır ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001 ![]() Organik moleküllerin enerji verme sırası : [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image003 ![]() ![]() ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image005 ![]() ![]() Not: Enerji hammaddesi olarak kullanım sırası : [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image006 ![]() ![]() Enerji potansiyeli sırası : [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image007 ![]() ![]() Yapı maddesi olarak önem sırası : [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image008 ![]() ![]() 1-) KARBONHİDRATLAR C,H ve O elementlerinden oluşurlar ![]() ![]() ![]() ![]() Monosakkaritler Disakkaritler Polisakkaritler -Glikoz -Sükroz -Nişasta -Fruktoz -Laktoz -Selüloz -Galaktoz -Maltoz -Glikojen -Kitin 1-)Monosakkaritler (Tek şekerler) Hidroliz ile daha küçük birimlere parçalanamazlar ![]() ![]() ![]() Triozlar : 3 karbonlu şekerlerdir ![]() ![]() ![]() Pentozlar :5 karbonlu şekerdir ![]() ![]() Riboz(C5H10O5)=RNA,ATP,NAD,FAD’ın yapısında mevcuttur ![]() Deoksiriboz(C5H10O4)=DNA’nın yapısına katılır ![]() Hekzozlar:6 karbonlu şekerlerdir ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image010 ![]() ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image011 ![]() ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image012 ![]() ![]() Hepsinin formülü C6H12O6‘dır ![]() ![]() ![]() ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image013 ![]() ![]() ![]() 2-)Disakkaritler (Çift şekerler) İki monosakkaritin aralarında bir molekül su açığa çıkarıp Glikozit bağı ile bağlanması sonucu oluşur ![]() ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002 ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image014 ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image015 ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image014 ![]() 3-)Polisakkaritler(Çok şekerler) Çok sayıda glikozun glikozid bağları ile bağlanması sonucu oluşurlar ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image016 ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image017 ![]() Polisakkaritler ikiye ayrılır ![]() 1-)Depo polisakkaritleri:Nişasta ve Glikojendir ![]() 2-)Yapısal polisakkaritler:Selüloz ve kitindir ![]() Nişasta ; Bitkilerde karbonhidratların depo şeklidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not : Nişasta suda çözünmediği için hücre içi basıncı artırmaz ![]() Glikojen ;Hayvanlarda karbonhidratların depo şeklidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selüloz ; Bitki hücrelerinde hücre çeperinin yapısını oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitin ;Omurgasız hayvanlarda özelikle eklem bacaklılarda (Böcek) dış iskeleti oluşturur ![]() Lignin;Selülozla birlikte destek dokuda bulunur ![]() ![]() Daha karmaşık yapıdaki polisakkaritlerin arasında kanın pıhtılaşmasını önleyen ‘Heparin’ de bulunur ![]() 2-) YAĞLAR (LİPİTLER) Yapılarında C,H,O atomları yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılarındaki mevcut hidrojen ve karbon iyonu fazlalığı nedeniyle daha fazla enerji verirler ![]() ![]() Deri altında birikerek vücudun ısı kaybını önler ve mekanik darbelere karşı korur ![]() ![]() ![]() Doğal yağlar trigliserit diye adlandırılırlar ![]() ![]() Yağların kullanımı ve yıkımı uzun sürdüğün den , hücrelerde ikinci enerji kaynağı olarak iş görürler ![]() ![]() ![]() En önemli yağlar ; -yağ asitleri -yağlar(nötr yağlar) -steroidler -fosfolipitler Yağ asitleri ; Karbonlar arasındaki bütün bağlar tekli ise doymuş yağ asiti (Bütürik asit,Palmitik asit) denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not : Doymamış yağlar hidrojen ile doyurularak katı hale geçirilirler ![]() ![]() ![]() Nötral yağlar ;yağların en önemli depo şeklidir ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image018 ![]() Yağ asitleri gliserol ile ester bağları ile bağlanır ![]() ![]() ![]() Steroidler ; Zarların yapısına katıldığı gibi vitamin ve hormon olarak ta görev yapar ![]() Fosfolipitler ;Hücre zarının yapısına katılır ![]() ![]() Kolesterol ;Hayvansal hücre zarının yapısına katılır fakat fazlalaşır ise damar sertliğine neden olur ![]() 3-) PROTEİNLER C,H,O ve N elementlerinden oluşurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image017 ![]() ![]() Proteinlerin parçalanması sonucu CO2,H2O,NH3 gibi artık ürünler oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her bir aa’de amino grubu ile karboksil grubu aynıdır ![]() ![]() ![]() Amino asitler birbirine amino (NH2) ve karboksil (COOH) grubları ile bağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not : Proteinlerin birbirlerinden farklı olmasının nedeni içerdikleri aasitlerin -sayısına ,-çeşidine,-dizilişine,-kullanım miktarına bağlıdır ![]() Amino asitlerin parçalanabilmesi için ilk önce amino gruplarını kaybetmesi gerekir ![]() ![]() Amino asitlerin yapısında bulunan amino grubu bazik,Karboksil grubu asidik özellik gösterdiği için amfoter özellik gösterir ![]() ![]() Canlı vücudunda protein eksikliği durumunda bazı anormalliler ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Kasların kasılmasını sağlayan aktin ve miyozinler protein yapıdadır ![]() ![]() VİTAMİNLER Vücutta düzenleyici fonksiyon görürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeşil bitkiler ihtiyaç duydukları vitaminleri kendileri sentezlerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hetetrof canlılarda her vitamin,yalnızca kendine özgü reaksiyonun gerçekleşmesinde rol oynar ![]() Not :Havuçta bulunan karoten(Provitamin-A) karaciğerde A vitaminine ,besinler ile alınan provitamin-D güneşin ultraviyole ışınları ile deride D vitaminine dönüştürülür ![]() A,C,D,E vitaminleri oksijenden ,A,B,E,K vitaminleri ışıktan,C ve E vitaminleri ise demir ve bakır gibi maddelerle temastan bozulur ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|