![]() |
İdari Hukuk (Soru-Cevap) |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
İdari Hukuk (Soru-Cevap)1
![]() a) Cumhurbaşkanı b) Bakanlıklar c) Başbakan d) Bakanlar Kurulu 2 ![]() Bakanlık 3 ![]() a) Hiyerarşik yetki b) Harcama Yetkisi c) Devlet tüzel kişiliğini temsil etme yetkisi d) Yönetmelik çıkarma yetkisi 4 ![]() a) Ana hizmet birimleri b) Danışma birimleri c) Yardımcı birimler d) Denetim Birimleri 5 ![]() a) Diyanet işleri başkanlığı b) Vakıflar Genel Müdürlüğü c) Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü d) MIT 6 ![]() a) Işçi ve işveren teşekkülleri b) Kamuya yararlı dernekler c) Kamu kurumları d) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları 7 ![]() a) Cumhurbaşkanlığı danışmanı b) Devlet Denetleme Kurulu c) Güvenlik istihbarat teşkilatı d) Cumhurbaşkanlığı yaverliği 8 ![]() a) Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliği b) Başyaverlik c) Cumhurbaşkanlığı özel Kalem Müdürlüğü d) Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı 9 ![]() a) Emir ve yön vermek b) Bazı görevlileri atamak c) Sicil vermek d) Disiplin Cezası uygulamak 10 ![]() a) Başbakan, Bakanlar Kurulunun başkanıdır b) Bakanların seçimi başbakan tarafından yapılır ![]() c) Anayasada meclis dışından bakan atama imkanı mevcuttur d) Bakanlar Kurulunun listesi TBMM’ne sunulur 11 ![]() ![]() a) Cumhurbaşkanının görev süresinin meclisin görev süresinden daha uzun olması b) Aynı kişinin arka arkaya Cumhurbaşkanı seçilememesi c) Cumhurbaşkanı seçilen kimsenin partisiyle ilişiğinin kesilmesi d) Cumhurbaşkanı seçilen kimsenin Millet Meclisi üyeliği sıfatının sona ermesi 12 ![]() a) Başbakana yardım etmek b) Bakanlar Kurulunda koordinasyonu sağlamak c) Başbakan tarafından verilen görevleri yerine getirmek d) Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak 13 ![]() a) Bakanın en yakın yardımcısı ve danışmanıdır b) Müsteşarlık görevi sürekli bir görevdir c) Müsteşar bakandan sonra bakanlığın en yüksek amiridir d) Ulkemizde siyasal müsteşarlık müessesi mevcut değildir 14 ![]() a) Tüm kamu kurum ve kuruluşları b) Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruşları c) Kamuya yararlı dernekler d) Her türlü düzeyde işçi ve işveren teşekkülleri 15 ![]() 5 16 ![]() Cumhurbaşkanı 17 ![]() Yüksek okul mezunu olmak 18 ![]() Cumhurbaşkanı 19 ![]() Bakanlar kurulunun kurulmasını takip eden 1 hafta içinde 20 ![]() a) Savcıdan adalet işlerinin nedenlerini sormak b) Savcıdan kamu davası açmasını istemek c) Cezaevlerini gözetmek d) Tutuk Evlerini denetlemek 21 ![]() a) Hukuk işleri müdürü b) Defterdar c) Milli Eğitim Müdürü d) Tarım Müdürü 22 ![]() Içişleri Bakanlığının ortak kararnamesi 23 ![]() a) Il idaresinin başıdır b) Ilde hükümetin temsilcisidir c) Il idaresinin başıdır d) Hiyerarşik amirdir 24 ![]() a) Yönetmeliklerin uygulanmasını sağlamak b) Tüzükleri ilan etmek c) Ilçede kamu düzenini sağlamak d) Hiyerarşik yetki kullanmak 25 ![]() a) Vali ilde devletin hükümetin ve ayrı ayrı her bakanlığın temsilcisidir b) Vali,kendisine ulaşan şikayetlerle ilgili olarak askerlik şubesinden ancak bilgi isteyebilir c) Vali askeri, adli ve yerinden yönetim kuruluşları dışındaki tüm devlet daire ve müseseselerini denetleyebilir d) Vali, içişleri bakanının önerisi, Bakanlar Kurulu’nun kararı Cumhurbaşkanı onayı ile atanır ![]() 26 ![]() a) Hükümet kararlarının uygulanmasını sağlamak b) Ilçede kamudüzenini sağlamak c) Ilçedeki merkezi kuruluşları hiyerarşik yetki kullanmak d) Kanun açıkça yetki verdiği hallerde devlet tüzel kişiliği adına işlemler yapmak 27 ![]() Yılda bir kez ekim ayı başında 28 ![]() Valinin 29 ![]() a) Milli Eğitim Müdürü b) Sağlık Müdürü c) Hukuk Işleri Müdürü d) Bayındırlık Müdürü 30 ![]() 1 31 ![]() a) Hükümet ve bakanların karar ve emirlerini yürütmek b) Il teşkilatındaki devlet memurları üzerinde hiyerarşik yetki kullanmak c) Resmi törenlere başkanlık etmek d) Ilçe, bucak köyleri denetlemek 32 ![]() a) Kaymakam b) Yazı işleri Müdürü c) Milli Eğitim Müdürü d) Tarım veKöyişleri Müdürü 33 ![]() Bucak Müdürü 34 ![]() Iç işleri bakanlığın ortak kararnamesi 35 ![]() Içişleri Bakanlığının ortak kararnamesi 36 ![]() a) Adıyaman b) Siirt c) Şanlıurfa d) Diyarbakır 37 ![]() Bucak Müdürü 38 ![]() a) Idari bir işlemin olması b) Bir zararın doğması c) Idari davranış ile zarar arasında nedensellik bağı olması d) Idarenin kusuru 39 ![]() a) Milli Eğitim Müdürü b) Jandarma Komutanı c) EmniyetMüdürü d) Mal Müdürü 40 ![]() a) Tarım ve köy işleri müdürü b) Mal Müdürü c) Milli eğitim Müdürü d) Yazıişleri müdürü 41 ![]() 1 42 ![]() Valiye 43 ![]() Valinin 44 ![]() 1924 45 ![]() Vali 46 ![]() Danıştay 47 ![]() Zabıta yetkilerini kullanmak Su tesisatı kurmak Belediye vergilerini tahsil etmek Belediye Vergisi tahsil etmek 48 ![]() Büyükşehir Belediye Meclisi 49 ![]() Köy idare kurulu 50 ![]() Il genel meclisi 51 ![]() Vali veya görevlendirdiği bir kişi 52 ![]() Belediye Meclisi 53 ![]() Danıştay kararı ile dağıtılır 54 ![]() 30 55 ![]() Danıştay 56 ![]() Köy Derneği 57 ![]() 1924 58 ![]() Kesinleşme tarihini izleyen mali yılın başlangıcından itibaren 59 ![]() Vali 60 ![]() Zabıta yetkilerini kullanmak Su tesisatı kurmak Belediye vergilerini tahsil etmek Belediye vergisi tahsil etmek 61 ![]() Danıştay 62 ![]() Vali 63 ![]() Köy idare kurulu 64 ![]() Belediyeye tahsis edilmiş vergiler Belediyeye tahsis edilmiş harçlar Belediye mallarının kira bedelleri Harçlar 65 ![]() Il idareKurulu 66 ![]() Köylerin köyde oturan veya köyle maddi ilişiği olanlardan aldıkları aile vergisi 67 ![]() Belediye muhasebe hesaplarını incelemek Artırma, eksiltme şartnamelerini ve ihaleleri incelemek ve onaylamak Belediye başkanı tarafından hazırlanan bütçe tasarısını incelemek Belediye cezalarını vermek 68 ![]() Muhtar 69 ![]() Bucaklar Iller Il genelMeclisi Ilçeler 70 ![]() Köy imamı Köy korucusu Köy katibi Köyş muhtarı 71 ![]() 5 72 ![]() Belediye Başkanı 73 ![]() Köy yararına olmayan kararları kaymakam veya vali tarafından bozulabilir Genel idare ile ilgili görevlerin köyde uygulanmasına yardımcı olur Köy idaresinin başıdır Devletin köyde bir ayanıdır 74 ![]() Pay vergisi Emlak Vergisi Gelir kanununda belirlenen vergi ve harçlar Özel kaynaklardan elde ettiği gelirler 75 ![]() Hizmet yerinden yönetim kuruluşları 76 ![]() Kamu tüzel kişiliğene sahip olma Özerkliğe sahip olma Özel bütçelerinin olması Vesayet denetimine sahip olma 77 ![]() Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yol-Su –Elektrik 78 ![]() İdari Kamu Kurumları İktisadi Kamu Kurumları KİT’ler Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları KİT’ler 79 ![]() TBMM 80 ![]() Kamu tüzel kişiliğine sahiptirler Özerktirler Vesayet denetimine tabidirler Ayrı bir mal varlıkları vardır ![]() 81 ![]() Beden terbiyesi spor genel müdürlüğü Karayolları genel müdürlüğü Tarım ve Toprak Reformu Genel Müdürlüğü Çocuklar Esirgeme Kurumu 82 ![]() ![]() İştirak 83 ![]() Kendilerine bağlı müesseseler ve bağlı ortaklıklar aracılığıyla 84 ![]() Kamu tüzel kişiliğe sahip olma Özerk bütçeleri vardır Devlet ihale kanuna, tabi değildirler Yüksek denetleme kurulunun denetimine tabidirler 85 ![]() T ![]() S ![]() ![]() Bağ-Kur Ordu Yardımlaşma Kurumu 86 ![]() İlgililerin yönetime katılmaları suretiyle yönetilirler Verdiği hizmetler karşılığında vergi niteliğinde para toplarlar Karma bir hukuki rejime tabidirler Kamu gücünden kaynaklanan yetki ve ayrıcalıklara sahiptirler 87 ![]() Kamu kurumu niteliğindedirler Organlarını kendi üyeleri arasından seçerler Zorunlu üyelik esasına dayanırlar Özerk bütçeleri vardır 88 ![]() Bakanlar Kurulu Kararıyla 89 ![]() Yüksek Denetleme Kurulu 90 ![]() TC Emekli Sandığı 91 ![]() Liyakat 92 ![]() Öğretim Süresi Öğretmen Maliye Memuru Profesör 93 ![]() Memur 94 ![]() İşçi 95 ![]() Türk Vatandaşı olmak Kamu haklarından mahrum olmamak 18 yaşını bitirmiş olmak Askerlikle ilişiğinin bulunmaması Kamu hizmetinden mahrum olmamak 96 ![]() Anayasa ve yasalara saygılı olma Hiyerarşik üste bağlılık Mal Bildirme Yasalara Saygılı davranma 97 ![]() Geniş anlamda kamu görevlisi 98 ![]() Devlet Personel Başkanlığının 99 ![]() Din Hizmetleri Emniyet Hizmetleri Eğitim ve öğretimsınıfı Yardımcı Hizmetler vs ![]() 100 ![]() 2 yıl
![]() |
Cevap : İdari Hukuk (Soru-Cevap) |
![]() |
![]() |
#2 |
yesimciwciw
|
Cevap : İdari Hukuk (Soru-Cevap)101 ![]() Üstün kendi hakkındaki işlemlerine itiraz etme Yapı kooperatiflerinde yönetici olma Tüketim kooperatifi denetçisi olma Amirin emrini yerine getirme 102 ![]() Sağlık İzni 103 ![]() 60 104 ![]() Mal Bildiriminde bulunma Görev sırasında tarafsız olma Anayasa ve devlete bağlılık Görev yerinin olduğu yerleşim merkezinde oturma 105 ![]() 1/8 106 ![]() Kınama Aylıktan Kesme Kıdem ilerlemesinin durdurulması Devlet Memurluğundan çıkarma 107 ![]() İki görevsizlik kararının bulunması Görevsizlik kararının kesinleşmiş olması Görevsizlik kararları verilen davaların sebebinin aynı olması Görevsizlik kararları verilen davaların sebebinin aynı olması 108 ![]() Olumsuz Görev Uyuşmazlığı 109 ![]() Bakanlar Kurulu Kararlarına karşı açılacak davalar Müşterek kararnamelere karşı açılacak davalar Başbakanca alınacak kararlara karşı açılacak davalar Bakanlıkların düzenleyici işlemlerine karşı açılan davalar 110 ![]() Anayasa Mahkemesi 111 ![]() Yetki Kuralları 112 ![]() Siyasal Denetim 113 ![]() Yargısal Denetim 114 ![]() Yargı Kısıntısı 115 ![]() İdareye özgü bir dava türüdür Konusunu idari işlemler teşkil eder Amaç, idari işlemin iptal edilmesidir Menfaati ihlal edilenle tarafından açılır ![]() 116 ![]() Bağlı Yetki 117 ![]() Tazminat Davaları İstirdat Davaları İdari sözleşmeden doğan davalar Geri alma davaları 118 ![]() Konu 119 ![]() 1868 120 ![]() Danıştay 121 ![]() Yargıtay 122 ![]() Danıştay 123 ![]() Adli Yargı 124 ![]() Anayasa Mahkemesi 125 ![]() Görev itirazında bulunulmuş olması Görev itirazının reddedilmesi Davanın esası hakkında karar verilmemiş olması Olumlugörev uyuşmazlığın çıkarılması 126 ![]() 4 127 ![]() 30 128 ![]() Temyiz İtiraz Karar Düzeltme Yargılamanın yenilenmesi 129 ![]() Bölge idare Mahkemesi 130 ![]() 30 131 ![]() 7 132 ![]() İdari işlemler 133 ![]() 60 134 ![]() Başvurunun idari dava açma süresi içinde yapılmalıdır Başvuru idari işlemi yapan makamın üst makamına yapılmalıdır Başvuru idari işlemin kaldırılması gibi nedenlerle yapılmalıdır İdari başvuru yolunun kapatılmış olması gerekir 135 ![]() 30 136 ![]() Bir istem üzerine verilebilir Ancak açılmış olan bir iptal davasında istenebilir Durdurma kararı bir güvence karşılığı verilir Karar gerekçeli olmalıdır 137 ![]() ![]() Maliye Bakanı 138 ![]() Danıştay 139 ![]() Temyiz İtiraz Karar düzeltme Yargılamanın yenilenmesi 140 ![]() Bölge İdare Mahkemesi 141 ![]() Kanun Yolu
|