|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
basit, fiillere, nelerdir, türemiş, örneklerler |
![]() |
Basit Ve Türemiş Fiillere Örneklerler Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Basit Ve Türemiş Fiillere Örneklerler Nelerdir?Basit Ve Türemiş Fiillere Örneklerler Nelerdir? Basit Ve Türemiş Fiillere Örneklerler Nelerdir? çalışkan-balıkçı-evli-kalemlik-ormanlık-ağaçlık-çamlık-tuzluk-biberlik ![]() Birleşik Fiiller : İki veya daha fazla sözün bir araya gelerek kendi anlamlarından farklı bir anlam verecek ve bir hareketi karşılayacak biçimde kalıplaşmasıyla oluşan fiillerdir ![]() a ![]() Bir yardımcı fiille ondan önce gelen adsoylu bir sözcükten oluşur ![]() ![]() Etmek “Bu olay beni çok tedirgin etti ![]() “Gelmeden önce mutlaka telefon ederdi ![]() “Akşamki yemek beni rahatsız etti ![]() “Her şey yoluna girer, biraz sabret ![]() cümlelerinde altı çizili sözler bileşik fiildir ![]() ![]() “Etmek” yardımcı eylemi bazı cümlelerde kendi anlamında da kullanılabilir ![]() “Bu ev söylendiği kadar etmez ![]() cümlesinde “etmek” eylemi “değer, tutar” anlamında kullanılmıştır ![]() Bazen “etmek” yardımcı fiiliyle isim arasına başka sözcükler girebilir ![]() “Çok ağır işler yüklendi sırtına, ama şikayet bile etmedi adam ![]() Bu tür fiillerde isim soylu sözcük çoğu zaman çekim eki alamaz ![]() ![]() “Hele bir dediğini yapma, sana ne işler eder görürsün ![]() ![]() Olmak “Adam birden ortalıktan yok oldu ![]() “Soğukta uzun süre kalınca hasta olmuş ![]() “Konuşmacının sözlerine herkes mest oldu ![]() “Bu küçük odaya iki gündür hapsolduk sanki ![]() cümlelerinde altı çizili eylemler bileşik eylemdir ![]() “Kardeşim bu yıl doktor olacak ![]() cümlesinde “olmak” eylemi meslek bildirmiş ![]() ![]() “Olmak” yardımcı eylemi kendi anlamında da kullanılabilir ![]() “Benim de bazen hayallere daldığım olmuştur ![]() “Olmak” fiilinin bileşik eylem yapıp yapmadığını anlamak için onu kendinden önceki sözcükle kullanabiliriz ![]() ![]() Bunların dışında kullanılan “eylemek, kılmak” gibi yardımcı eylemler günümüzde yerlerini “etmek” eylemine bırakmışlardır ![]() Seyreyledim eşkal-i hayatı Ben havz-ı hayalin sularında dizelerinde altı çizili eylem “eylemek” yardımcı eylemiyle yapılan bir bileşik eylemdir ![]() “Sözü etkili kılmak için sözcükleri iyi seçmek gerekir ![]() cümlesindeki “etkili” sözcüğü de “kılmak” yardımcı eylemiyle yapılmıştır ![]() b ![]() Bunlar belli kurallara göre yapılan ve her birinin özel bir adla karşılandığı fiillerdir ![]() ![]() ![]() Yeterlik Fiili Yapmaya gücü yetmek anlamında olan bu fiilin yapılışı “fiil + a(e) + bilmek” şeklindedir ![]() “Kapıyı biraz açabilir miyiz?” “Sizinle ben de gelebilirim ![]() cümlelerinde altı çizili fiiller yeterlik fiilleridir ![]() ![]() “Soruyu kimse çözemedi ![]() “Çok aradım, ama bulamadım ![]() cümlelerinde altı çizili sözcükler yeterlik fiilinin olumsuz şekilleridir ![]() ![]() ![]() Bazen bir fiile yeterlik fiilinin hem olumlu hem olumsuz şekilleri getirilebilir ![]() “Bu soruyu o da çözemeyebilir ![]() Tezlik fiili Anlamında bir çabukluk ifadesi olan tezlik fiilinin yapılışı “fiil + ı (i, u, ü) + vermek” şeklindedir ![]() “O kadar soruyu bir saatte çözüverdi ![]() “Şu paketleri üçüncü kata çıkarıver ![]() cümlelerinde altı çizili fiiller tezlik fiilidir ![]() “O kadar bekledim, bana bir mektup bile yazıvermedin ![]() Olumsuz bir fiilin tezlik fiili olması durumunda ise, fiil “vazgeçme, bırakma” anlamları verir: “Adamın üzerine fazla gitmeyin, sonra bir daha gelmeyiverir ![]() Sürerlik Fiili Anlamında bir devamlılık görülen bu fiilin yapılışı şu şekildedir: Fiil + a(e) + kalmak durmak gelmek “Kavga edenlerin haline bakakaldı ![]() “Sen olayı düşünedur, ben şu yazıyı müdüre verip geleyim ![]() “Asırlar öncesinden süregelen bu adetleri bırakmak kolay değil ![]() cümlelerinde altı çizili fiiller sürerlik fiilleridir ![]() ![]() Yaklaşma Fiili Anlamında “az kalsın olacaktı” ifadesi görülen bu fiilin yapılışı “fiil + a(e)+ yazmak” şeklindedir; yazı dilinde pek kullanılmaz, yerel bir söyleyiştir ![]() “İşe giderken yolda düşeyazdım ![]() cümlesinde altı çizili sözcük yaklaşma fiilidir ![]() c ![]() Belli bir yardımcı fiili olmayan, sözcüklerin kendi anlamları dışında bir anlam verecek biçimde kaynaştıkları bileşik fiillerdir ![]() ![]() “Tüm canlılar dile gelmişti sanki ![]() “Her yeni düşünceye karşı çıkman doğru değil ![]() “Burada geçen yıl meydana gelen olayda, iki kişi ölmüştü ![]() “Bu davranışı, onu herkesin gözünden düşürdü ![]() cümlelerinde altı çizili sözler birer anlamca kaynaşmış bileşik fiildir ![]() |
![]() |
![]() |
|