Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, haftası, hakkında, vakıflar

Vakıflar Haftası - Vakıflar Haftası Hakkında Bilgi

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Vakıflar Haftası ile ilgili yazılar
Vakıflar Haftasıyla ilgili bilgi
Vakıflar haftası Mayıs ayının 2haftası

Toplumda yardım duygusunu geliştirmek, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasına yardımcı olmak amacı ile 1985 yılından beri Vakıflar Haftası kutlanmaktadır
Dah önceki yıllarda 3 - 9 Aralık tarihleri arasında kutlanan vakıf haftası (hala birçok kaynakta 3-9 aralık olarak geçmektedir) mayıs ayının 2haftasında kutlanması kararlaştırıldı

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği bildiride Vakıflar Haftasının 2001 yılından itibaren Mayıs ayının ikinci haftası olarak değiştirilmesine rağmen, değişikliğin bazı kurum ve kuruluşlarına duyurulmamış olması sebebi ile, bu kurum ve kuruluşlar tarafından “Vakıf Haftası” kutlama etkinliklerinin hala Aralık ayının ilk haftası içerisinde yürütüldüğüne dair Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü gerekli açıklamaları yapmış ve bu bilginin de ilgili kurum ve kuruluşlara, kişilere iletilmesini bildirmiştir

Vakıflar Haftası hakkında bilgi

Bir hizmetin sürüp gidebilmesi için, kişilerin kendi istekleriyle bağışladıkları para ve mülklere “ Vakıf” denir Bağışlanan mülklerin, eserlerin geleceğe sağlıklı kalabilmeleri korunmalarına bağlıdır Geçmişin geleceğe taşınması ve yaşatılması vakıfların görevi arasındadır
İnsanlar arasında sosyal dayanışmanın sağlanması, yardımlaşmak, birbirine destek olmak, acı ve mutlu günleri paylaşmak, sevgi ve saygı tohumlarını atabilmek için fertler arasındaki ilişkilerin iyi olması gerekir
Vakfın tarihçesi çok eskilere dayanır Dinimiz yardımlaşmayı ve ihtiyacı olanlara destek olmayı dini temeli saymıştır Vakıflar Osmanlılar zamanında daha da yaygınlaşmıştır Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da etkinliğini aynı ölçüde sürdürmüştür 5 Haziran 1935’te çıkan bir kanunla “Vakıflar Genel Müdürlüğü” kuruldu Ülkemizdeki vakıfların hepsinin yönetimi, bu teşkilata verildi
Vakıflar eğitime, öğretime, belediyelere, sağlık işlerine, yoksullara hizmet ederler Vakıf tarafından yardım alan kişilerin adları, kurum tarafından açıklanmaz
Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında vakıfların yardımlar büyüktür Bu kadar güzel bir hizmetin sürekliliğini sağlamak hepimizin görevidir Vakıflara yardım ederek gelirlerini çoğaltmak ve çalışmalarını desteklememiz gerekir

Vakıfların toplumsal yaşamımızdaki hizmetlerini şöyle sıralanabilir:
1 Dini hizmetler
2 Sağlık hizmetleri
3 Eğitim ve öğretim hizmetleri
4 Aş evi hizmetleri
5 Sosyal hizmetler
6 Sanat ve kültür hizmetleri
7 Para yardımı
8 Milli savunma hizmetleri
9 İktisadi hizmetler
10 Ulaştırma hizmeti
11 Spor hizmetleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

VAKIF HAFTASI (3-9 AralIk)

İnsanlar, tarihin en eski çağlarından beri birbirlerine yardım ederler Yardım etme ve dayanışma duygusu, çok eskilere dayanır Bazen kişiler yeterli ve gerektiği gibi yardım ellerini uzatamazlar Bu yüzden, yardımların belli bir kuruluş eliyle yapılması düşüncesi sonucunda vakıflar ortaya çıkmıştır

Belli bir miktar paranın, gelirin ya da malın, sahibinin isteği ile insanların yararına sunulmasına “vakıf” diyebiliriz Yurdumuzda vakıfların kuruluşu belli esaslara dayanır ve yasalarla düzenlenmiştir

İnsanlar arasında sosyal dayanışmanın sağlanması, yardımlaşmak, birbirine destek olmak, acı ve mutlu günleri paylaşmak, sevgi ve saygı tohumlarını atabilmek için fertler arasındaki ilişkilerin iyi olması gerekir
Vakfın tarihçesi çok eskilere dayanır Dinimiz yardımlaşmayı ve ihtiyacı olanlara destek olmayı dini temeli saymıştır Vakıflar Osmanlılar zamanında daha da yaygınlaşmıştır Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da etkinliğini aynı ölçüde sürdürmüştür 5 Haziran 1935’te çıkan bir kanunla “Vakıflar Genel Müdürlüğü” kuruldu Ülkemizdeki vakıfların hepsinin yönetimi, bu teşkilata verildi
Vakıflar eğitime, öğretime, belediyelere, sağlık işlerine, yoksullara hizmet ederler Vakıf tarafından yardım alan kişilerin adları, kurum tarafından açıklanmaz
Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında vakıfların yardımlar büyüktür Bu kadar güzel bir hizmetin sürekliliğini sağlamak hepimizin görevidir Vakıflara yardım ederek gelirlerini çoğaltmak ve çalışmalarını desteklememiz gerekir
Vakıfların toplumsal yaşamımızdaki hizmetlerini şöyle sıralayabiliriz
1 Dini hizmetler
2 Sağlık hizmetleri
3 Eğitim ve öğretim hizmetleri
4 Aş evi hizmetleri
5 Sosyal hizmetler
6 Sanat ve kültür hizmetleri
7 Para yardımı
8 Milli savunma hizmetleri
9 İktisadi hizmetler
10 Ulaştırma hizmeti
11 Spor hizmetleri
İnsanlardaki yardım duygusunu geliştirmek, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasına yardımcı olmak amacı ile 1985 yılından beri 3 – 9 Aralık tarihleri arasında “Vakıf Haftası” kutlanmaktadır

VAKIFLARIN TAİHÇESİ

Geçmişi ilk çağlara kadar uzanan yardım kurumlarından biri de vakıflardır Amacı, insanlara sürekli hizmet ve yardım sunmaktırVakıflar ilk önce dinsel amaçlarla kurulmuştur Daha sonraki çağlarda değişen yaşam koşullarına uygun olarak eğitim, bilim, sanat, kültür vb alanlarında çalışmalarını sürdüren vakıflar kurulmuşturMüslüman ülkelerde vakıflara ayrı bir önem verilmiştir Hz Muhammet, ilk vakfıkurarak kendine ait olan 7 hurma bahçesini bu vakfın hizmetine vermiştirOsmanlılar da vakıflara büyük önem vermişlerdir Osmanlılar zamanında kurulan vakıflar kadılar tarafından yönetilirdi 2 Mahmut döneminde “Evkaf Nezareti” (Vakıflar Bakanlığı ) kuruldu ve bütün vakıflar bu bakanlığa bağlandıCumhuriyet döneminde, yönetiminde ve denetiminde büyük değişiklikler yapılan vakıflar hizmetlerini sürdürmeye devam etti 3 Mart 1924’te “Şeriye ve Evkaf Vekaleti” kaldırıldı Vakıfların yönetimi başbakanlığa bağlı bir genel müdürlüğe devredildi 1926’da kabul edilen Medeni Kanunda vakıflar konusu yeniden düzenlendiVakıflarla ilgili en önemli yasa 1935’te çıkarılıp vakıfların idaresi “Vakıflar GenelMüdürlüğü” adlı kuruluşa devredildi 1 967’de çıkarılan yasayla da yeni vakıflarınkurulmasına olanak tanındıHalen vakıfların korunma, işletilme ve yönetilme hizmetlerini yürüten VakıflarGenel Müdürlüğü’nün başlıca görevleri şunlardır:1- Kendine ait vakıf binalarını, tarihsel ve sanatsal değeri olan yapıları korur, onarır, restore eder2- Yardım işlerine, toplumsal ve sosyal amaçlara hizmet eden vakıfları yönetir ve denetler3- Vakıf mallarını ve paralarını işletir, değerlendirir

4- Amaçlarına aykırı çalışmalar yapan, çalışmalarını aksatan vakıfların kapatılması için yasal işlemleri yerine getirir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com