![]() |
Kadın Hakları'nın Kabulü |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kadın Hakları'nın Kabulü5 Aralık 1934 Kadın Haklarının Kabul Edilişi 'Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi* kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir ![]() ![]() ![]() Atatürk* çağdaş bir düşüncenin ürünü olan bu sözleriyle kadının toplumdaki yerini belirlemiştir ![]() ![]() ![]() 'Dünyada hiçbir milletin kadını* ben Anadolu kadınından fazla çalıştım* milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte* Anadolu kadını kadar emek verdim* diyemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk 30 Mart 1923’ de Vakit Gazetesi’ nde yayınlanan bir beyanatında; 'İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur ![]() Türkler tarih boyunca* babaerkil denilen aile yapısını gönüllerine yerleştirememişler ve benimseyememişlerdir ![]() ![]() 'Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil* omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın' diyerek* yaptıklarının gerekçesini az* öz ve muhteşem bir ifade ile belirtmiştir ![]() ![]() 'Bazı yerlerde kadınlar görüyorum ki* başında bir bez* peştemal veya buna benzer birşeyler asararak yüzünü* gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur ![]() ![]() 1925 yılında İnebolu gezisinde Atatürk* örtünen kadınlarla ilgili şunları söyledi: 'Onlar yüzlerini cihana göstersinler ve gözleri ile cihanı dikkatle görebilsinler ![]() ![]() ![]() ![]() 31 Temmuz 1932’ de Türkiye güzeli Keriman Halis’ in* Belçika’ da yapılan yarışmada dünya güzeli seçilmesi üzerine Atatürk O’na 'Ece' ünvanını verir ve Türk kadınına şöyle seslenir: 'Şunu ilave edeyim ki! Türk ırkının dünyanın en güzel ırkı olduğunu tarihten bildiğim için* Türk kızlarından birisinin dünya güzeli seçilmiş olmasını çok tabii buldum ![]() ![]() ![]() Atatürk* 18 Nisan 1935’ de kendisinin himayesinde İstanbul’ da toplanan ve aralarında ünlü nükleer fizikçi Madam Eve Curie’ nin de bulunduğu* dünyanın dört bir yanından gelen kadınların katıldığı 'Milletlerarası İlk Kadın Kongresi' delegelerine şöyle seslenir: 'Türk kadınının dünya kadınlığına elini vererek* dünyanın barış ve güveni için çalışacağına emin olabilirsiniz ![]() Ulu önder* Türk kadınlarının hiçbir alanda erkeklerden ve Avrupalı kadınlardan geri kalmayacakları yolundaki inancını da şu sözleriyle belirtmiştir: 'Kadınlarımız için asıl mücadele alanı* asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok* ışıkla* bilgi ve kültürle* gerçek faziletle süslenip* donanmaktır ![]() ![]() Türk toplumunun gelişip yükselmesinde aile yapısının önemine inanan Atatürk* şöyle demektedir: 'Bu millet esas terbiyesini aileden almaktadır ![]() ![]() ![]() Türk kadını* yüzyıllardır özlemini çektiği haklarına sahip olmada; en azimli* inançlı ve güçlü desteği Atatürk’ ten almış ve çağdaş ülke kadınlarının önüne geçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Bu karar* Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk hayatta iken yapılan son seçim olan* 1935 yılı seçimlerinde ilk kez seçilme hakkını da kullanan Türk kadını* TBMM’ ne onsekiz kadın milletvekili ile girmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına* ne mutlu O’na sahip olan Türk milletine ![]() ![]() ![]()
![]() |
|