Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
inkılabının, sanayi, sonuçları

Sanayi İnkılâbının Sonuçları

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sanayi İnkılâbının Sonuçları

Sanayi İnkılâbı
Sanayi İnkılâbının SonuçlarıYeni buluşların üretime uygulanması ve bunların en önemlisi olan buhar gücüyle çalışan makinelerin kullanılması makineleşmiş endüstriyi doğurdu Böylece insan ve hayvan gücünün yerini makineler almıştır Buna Endüstri veya Sanayi İnkılâbı denilmiştir
İngiltere’de başlayan makineleşme, kısa zamanda diğer ülkelere yayıldı İngiltere’den sonra Fransa, Hollanda, Almanya devletleri ve Avusturya’da sanayileşme hızla gelişti

Sanayi İnkılâbı’nın Sonuçları
• Avrupa’da üretim artmış ve insanların refah seviyesi yükselmiştir
• Sağlık, temizlik ve konfor anlayışında önemli gelişmeler görülmüştür
• Yaşam koşullarının iyileşmesi ve ölüm oranlarının düşmesi sonucunda hızlı nüfus artışı görülmüştür
• Büyük sanayi şehirleri ortaya çıkmıştır Kentlerin hızla büyümesiyle işsizlik gibi yeni toplumsal sorunlar doğmuştur
• Ekonomiyle ilgili kapitalizm, sosyalizm ve emperyalizm gibi görüşler ortaya atılmıştır
• Avrupa’da işçi sınıfı ortaya çıkmış ve önem kazanmıştır İşçi işveren sorunlarının çözümlenebilmesi için sendikacılık girişimleri başlamıştır
• Hammadde ve pazar bulma önemli bir sorun haline gelmiştir Bu durum Avrupa devletleri arasında sömürgecilik yarışını hızlandırmış ve I Dünya Savaşı’na neden olmuştur
• Küçük atölyeler kapanmış, bunların yerlerine ucuz ve kaliteli mallar üreten fabrikalar kurulmuştur Tarımdaki teknolojik gelişmeler de üretimi artırmıştır Ayrıca, XVIII yüzyılda İngiltere’de geniş ve büyük toprak edinme politikası izlenmiştir Böylece, küçük çiftçi ortadan kalkmış ve bu kişiler tarım işçisi olmuştur
• Ticaretin gelişmesi, hammadde ve mamül maddelerin ucuza taşınma gereğinin ortaya çıkması demiryollarının yapılmasına, sermaye ve eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur
• Üretimin fabrikalarda yapılması, üretim faaliyetlerini yerel ve aile çevresini aşarak sistemli şekilde uluslararası bir niteliğe ulaştırmıştır
Endütri Devrimi sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nda küçük atölyeler oratdan kalkmış işsizlik artmış ,dış ticarette denge bozulmuşturOsmanlı Devleti,XIX yüzyılının ortalarından itirbaren Avruba mallarının istilasına uğramıştırSonuç olarak Osmanlı Devleti,dışarıya hammadde satan ve dışarıdan mamül alan bir ülke haline gelmuştirEkonomide başlayan bu gerileme siyasi çöküşü hızlandırmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com