Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1921, istanbul, istanbul’un, işgali, işgalin, mart, resmen, sonuçları

İstanbul’Un Resmen İşgali ( 16 Mart 1921 )İstanbul İşgalin Sonuçları

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İstanbul’Un Resmen İşgali ( 16 Mart 1921 )İstanbul İşgalin Sonuçları

İstanbul’un Resmen İşgali ( 16 Mart 1921 )İstanbul İşgalin Sonuçları
İstanbul’un Resmen İşgali ( 16 Mart 1921 )İstanbul İşgalin Sonuçları
İstanbul’un Resmen İşgali ( 16 Mart 1921 )

Misak-ı Milli kararlarının alınmasından sonra, anlaşma devletlerinin İstanbul hükümeti ve meclisi mebusan üzerindeki baskısı artmıştır Bu baskı üzerine ali rıza paşa sadrazamlıktan istifa ederek yerine Salih paşa yeni hükümeti kurmuştur Anlaşma devletleri, misakı milli kararlarını geri aldıramayınca da 16 Mart 1920 de İstanbul’u işgal ettiler Meclisi mebus anı bastılar Kendileri için tehlikeli gördükleri önemli şahsiyetleri malta adasına sürgün ettiler İşgalin ardından Salih paşa istifa ederek sadrazamlığa yeniden Damat Ferit paşa getirildi Ardından da 11 Nisan 1920 de padişah Osmanlı meclisi mebus anı kapattı

İşgale Tepkiler
Temsil Heyeti şu kararları aldı
  • İstanbul ile haberleşme yasaklandı
  • Anadolu’daki bazı İngiliz birliklerinin silahlarının alınması kararlaştırıldı
  • İstanbul’daki tutuklamalar karşı Anadolu’daki subaylar tutuklanacaktı
  • vergilere el kondu
İşgalin Sonuçları
  • Mebusan meclisi dağıtıldı
  • Mebusların bir kısmı malta ya sürüldü
  • İstanbul’dan kaçan bazı milletvekilleri Ankara’ya gelerek Milli Mücadeleye katıldılar
! Bu durum Ankara’da TBMM’nin açılmasına ortam hazırlamıştır İtilaf devletlerinin bu tutumu doğrudan milli iradeyi yok etmeye yöneliktir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com