|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
batı, bruner, dünyasında, eğitim, jerome, süreci |
![]() |
Bruner, Batı Dünyasında Jerome Bruner,Bruner Eğitim Süreci |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bruner, Batı Dünyasında Jerome Bruner,Bruner Eğitim SüreciBRUNER, Batı dünyasında Jerome Bruner,Bruner Eğitim Süreci BRUNER, Batı dünyasında Jerome Bruner,Bruner Eğitim Süreci BRUNER Batı dünyasında Jerome Bruner, Eğitim Süreci (The Process of Education-1961) ve Bir Öğretim Kuramına Doğru (Toward a Theory of Instruction-1966) adlı kitaplarıyla program geliştirmede disiplin yaklaşımını savunanların öncüsü konumunda olmuştur (Ornstein ve Hunkins, 1988: 174) ![]() Bruner, geleneksel programda çocukların konu alanı uzmanlarının sonuçlarına mükemmel olmayan biçimde hakim olması anlayışına karşı çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bruner'e göre, fizik öğrenen bir okul çocuğu bir fizikçidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim Süreci adlı kitapta Bruner'in hipotezi şudur; " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bruner'in bu görüşünden hareketle, okul tarihi ile gerçek tarih yada akademik tarih arasında çok o kadar fark olmadığı ileri sürülmüştür ![]() ![]() ![]() Bir bilgi yığını olarak değil de, bir bilgi biçimi ve yapı olarak tarihe yaklaşımı içeren İngiltere'deki ilköğretim tarih programı, Brunerci bir yaklaşımı barındırmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rogers, Bruner'in öğretim kuramına uygun olarak tarihsel bilginin yapısal, düzenleyici, özel anahtar yapılarının olduğunu ortaya koymuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim, 1995 tarihli Ulusal tarih programında; tarih için 7 yapısal kavram belirlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihin yapısını belirleyen bu temel düşünceler, enaktif, ikonik, sembolik gösterim tarzında, öğrenci yaşlarına göre sunulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bruner'in öncüsü olduğu disiplin merkezli programa şu eleştiriler yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bruner'in muhalifleri, onun görüşlerini maalesef 6 yaşındaki "mini bilginlere" tarihçi gibi düşünmeyi öğretme uç noktasına çekmişlerdir (Sprinthall, 1990:332) ![]() ![]() Tarih öğretimine uyarlanan Brunerci yaklaşımı şöyle maddeleştirilebilir: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Bruner'in takipçisi pek çok tarih eğitimcisi okul tarihinin çocuğa tarihsel araştırma modeline pratik giriş olarak verilmesi gerektiği ortak düşüncesindedir ![]() ![]() GAGNE Öğrenme stratejileri yazarlar tarafından farklı sınıflandırılmaktadır ![]() ![]() ![]() Öğrenme stratejileri konusunda kapsamlı çalışmalar yapan Mayer (7) öğrenme stratejilerini 8 sınıfta toplamışdır; 1) Temel öğrenme durumları için tekrarlama stratejileri, 2) karmaşık öğrenme durumları için tekrarlama stratejileri, 3) temel öğrenme durumları için anlamlandırma stratejileri, 4) karmaşık öğrenme durumları için anlamlandırma stratejileri, 5) temel öğrenme durumları için örgütleme stratejileri, 6) karmaşık öğrenme durumları için örgütleme stratejileri, 7) kavramayı izleme stratejileri, 8) duyuşsal ve güdüsel stratejiler ![]() Bu çalışmada öğrenme stratejileri, dikkat stratejileri, tekrar stratejileri, ![]() ![]()
![]() ![]() Kendi kendine öğretim, öğrencinin birkaç dikkat stratejisinden birini benimsemesi, nesnel öğrenen olmasına dayanır (8) ![]() ![]() Dikkati yöneltmede kullanılan stratejilerden biri, metinde yazıların altını çizmedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bruner, Batı Dünyasında Jerome Bruner,Bruner Eğitim Süreci |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bruner, Batı Dünyasında Jerome Bruner,Bruner Eğitim Süreci2 ![]() Kısa süreli belleğin süre ve depolama yetikliği açısından sınırlılığı, tekrar ve gruplama stratejileri ile artırılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bilginin olduğu gibi tekrarlandığı basit tekrar (maintenance rehearsal) bilginin kısa süreli bellekte daha uzun süre kalmasını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenilecek metin düz yazı türünde ise tekrar stratejileri, konuyu sesli olarak tekrarlama, yazıya aktarma, bazı bölümleri aynen alıntılama ve yazının önemli kısımlarının altını çizmeyi kapsamaktadır ![]() 3 ![]() Anlamlandırmayı artıran stratejiler bilginin aynen uzun süreli belleğe geçişinden çok anlamlı bir bütün olarak yerleşmesini sağlarlar ![]() ![]() 4 ![]() Yürütücü biliş, öğrenenlerin benimsedikleri belli öğrenme stratejilerini kullanma yetenekleri ve kendi düşünmelerine ilişkin düşünmektir (25) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Öğrenciler kendi kendilerine öğrenirken uygun bilişsel stratejileri kullansalar bile kimi kez öğretim hedeflerine ulaşmada güçlüklerle karşılaşırlar ![]() ![]() ![]() Bu alandaki araştırmalar, öğrencilerin dikkatlerini toplamayı, yoğunlaşmalarını sürdürmeyi, edim kaygısının üstesinden gelmeyi, güdülenmeyi sağlama ve sürdürmeyi, zamanı etkili olarak kullanmayı sağlayacak stratejiler üzerinde yoğunlaşmaktadır (29) ![]() Sonuç olarak, öğrencilerin gerek örgün eğitimde derslerde başarılı olmaları, gerekse örgün eğitimden sonra yaşadığımız bilgi çağında kendilerini geliştirebilmeleri için kendi kendilerine öğrenmeleri ve öğrenmelerini izleme yeterliği kazanmaları gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() LEV VYGOTSKY Rus psikologu Lev Vygosky (1978), çocuğun sosyal çevresinin bilişsel gelişimde önemli bir rolü olduğunu ileri sürmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vygotsky’e göre tüm kişisel psikolojik süreçler, insanlar arasında, çoğu zaman çocuk ve yetişkinler arasında paylaşılan sosyal süreçlerle başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vygotsky, çocuğun bilişsel gelişimini etkilemede yetişkin rolünün çok önemli olduğunu vurgular ![]() ![]() Bilişsel gelişim, başkaları tarafından düzenlenen davranışlardan, bireyin kendi kendine düzenlediği davranışlara doğru bir ilerleme gösterir ![]() ![]() Kısaca, birçok öğretme durumunda yetişkinler, çocukların düşünme ve problem çözme etkinliklerini kontrol ederler ![]() ![]() Vygotsky’e göre yetişkinin, çocuğun bilgiyi içselleştirmesine bilgiyi kazanmasına yardım edebilmesi için iki noktayı belirlemesi gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O halde Vygotsky’e göre öğretim, çocuğun gelişimini ileriye götürebildiği ölçüde iyidir ![]() ![]() ![]() PİAGET Kişiliğin gelişimini Piaget’ in bilimsel gelişim sürecine göre açıklamaya çalışırsak şunları söyleyebiliriz:Piaget dört gelişim evresinden ( duyu - devinim dönemi, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi, soyut işlemler dönemi ) söz eder ![]() ![]() Piaget ( 1950 ), yaşamı boyunca insan aklının işleyişinin gelişimini incelemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ergenlik öncesi çocuklarda soyut düşünebilme ve anlama yeteneği yoktur ![]() ![]() ![]() Ergenlik dönemine girmeden hemen önce bir şeyler olur ve çocuklar için yeni bir dünyanın kapıları açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|