![]() |
Şeyh Sait İsyanı Kronolojisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeyh Sait İsyanı KronolojisiŞeyh Sait İsyanı Kronolojisi Şeyh Sait İsyanı Kronolojisi 16 Şubat 1925 - Şeyh Sait’e bağlı isyancılar Tunceli ilinin merkezi Darahini’yi alarak kasabayı yağmaladı ![]() 21 Şubat 1925 - Bazı doğu illerinde sıkıyönetim ilan edildi ![]() 16 Şubat 1925 - Şeyh Sait’e bağlı isyancılar Tunceli ilinin merkezi Darahini’yi alarak kasabayı yağmaladı ![]() 21 Şubat 1925 - Bazı doğu illerinde sıkıyönetim ilan edildi ![]() 21 Şubat 1925 - Şeyh Sait’e bağlı isyancılar Kıs ovasında hükümet kuvvetleriyle çarpıştı ![]() 24 Şubat 1925 - Şeyh Sait’e bağlı isyancılar Elazığ’ı ele geçirdi ![]() 25 Şubat 1925 - Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nda "Dinin politikaya alet edilemeyeceği ve bu suçun da vatan hıyaneti sayılacağı'na ilişkin değişiklik yapıldı ![]() 26 Şubat 1925 - Şeyh Sait’e bağlı isyancılar Hani’yi işgal etti ![]() 7 Mart 1925 - Şeyh Sait’e bağlı isyancılar Diyarbakır üzerine hücuma geçti ![]() 8 Mart 1925 - Diyarbakır’da Mürsel Paşa komutasındaki ordu birlikleri Şeyh Sait’e bağlı isyancıları dağıttı ![]() 4 Mart 1925 - Hükümete geniş yetkiler veren Takrir-i Sükûn Kanunu kabul edildi ![]() 4 Mart 1925 - TBMM isyan bölgesinde ve Ankara’da birer İstiklal Mahkemesi kurulmasına karar verdi ![]() 23 Mart 1925 - Doğu illerinin bir bölümünde ilan edilen sıkıyönetim 1 ay daha uzatıldı ![]() 25 Mart 1925 - Şeyh Sait’e bağlı isyancılar Silvan’ı ele geçirdi ![]() 31 Mart 1925 - İsyan bölgesinde Divan-ı Harp’çe verilen idam cezalarının ayrıca onay gerektirmeden yerine getirilmesi hakkındaki kanun kabul edildi ![]() 31 Mart 1925 - Ordu birlikleri Lice ve Silvan’ı ele geçirdi ![]() 12 Nisan 1925 - İsyanın başı Şeyh Sait yakalandı ![]() 20 Nisan 1925 - Bazı doğu illerindeki sıkıyönetim 7 ay uzatıldı ![]() 29 Haziran 1925 - Doğu İstiklal Mahkemesi’nce ölüm cezasına çarptırılan Şeyh Sait ve isyanı yönetenler idam edildi ![]() |
![]() |
![]() |
|